Wpis z mikrobloga

Defrutum i problemy z ołowiem

Defrutum (lub carenum lub sapa) był to sok z winogron (tzw. moszcz), który gotuje się z przyprawami aż zgęstnieje i nabierze słodkiego smaku. Tak przygotowana substancja służyła w antycznym Rzymie za słodzik.
Normalne wino dla Rzymian było zbyt gorzkie i cierpkie, dlatego też postanowili słodzić je defrutum. Gotowano moszcz do tego momentu, aż naczynie zmniejszyło swoją objętość do 2/3 pojemności (carenum), do połowy (defrutum), lub do 1/3 (sapa). Słodzik ten dodawano także do owoców oraz mięsa, tym samym konserwując je na wypadek dłuższej podróży. W ten sposób przechowywano pigwy, melony czy miód na zimę. Defrutum mieszano także z garum i otrzymywano w ten sposób niezwykle popularną przyprawę oenogarum.
Co ciekawe, gdy gotowano sok w naczyniach z ołowiu, uwalniał się cukier ołowiany (octan ołowiu II), substancja silnie toksyczna i trująca. Zatrucia te jednak nie są natychmiastowe, zawsze mają przebieg przewlekły. Ołów z ludzkiego organizmu jest usuwany bardzo powoli, gromadzi się przede wszystkim w kościach i krwi (a z nią wędruje do wszystkich narządów). Skutkami jego długotrwałego przyjmowania może być wiele chorób: arytmia serca, choroby nerek, anemia, niewydolność krążenia, która prawie zawsze prowadzi do śmierci.
Gdy badano szczątki mieszkańców Imperium Rzymskiego, archeolodzy stwierdzili u zmarłych bardzo wysokie stężenie ołowiu. Ołów wpływa również na nasz układ nerwowy, więc może spotęgować, a nawet wywołać choroby psychiczne. Świetnym przykładem tego faktu mogą być władcy pokroju Kaliguli lub Nerona. Pijąc dużo tego typu wina z ołowianych kielichów wprowadzali oni do swojego organizmu zabójcze ilości niebezpiecznej substancji, która w negatywny sposób wpływała na ich zachowania i psychikę. Tak też można częściowo wytłumaczyć, chociażby nagłą zmianę zachowania Kaliguli z miłego i sympatycznego chłopaka, w żądnego tortur i gwałtów tyrana.

https://imperiumromanum.pl/ciekawostka/defrutum-i-problemy-z-olowiem/

#rzym #antycznyrzym #imperiumromanum #historia #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #gruparatowaniapoziomu #ancientrome #rzym #venividivici
-----------------------------------------------------------------------------
Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na Wykopie, wdzięczny będę za wsparcie i postawienie mi kawy: https://buycoffee.to/imperiumromanum | Inne możliwości wsparcia: https://imperiumromanum.pl/dotacje/
IMPERIUMROMANUM - Defrutum i problemy z ołowiem

Defrutum (lub carenum lub sapa) by...

źródło: comment_1667290873xqX3uXXsuUZs4Ox71zaMZ0.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
@crimson_fckr: Quince and melon were preserved in defrutum and honey through the winter
czyli w defrutum i miodzie konserwowali pigwy i melony.
co ciekawe, mieszankę miodu i wody, z której fermentacją robi się miód pitny, również nazywa się moszczem
  • Odpowiedz
@Detached: miód w ciepłych i wilgotnych miejscach jak południe Włoch bardzo szybko fermentuje.

Zostawiony otwarty zacznie pleśnieć.

My mamy lodówki i szczelnie zamykane słoiki.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@IMPERIUMROMANUM:

Tak też można częściowo wytłumaczyć, chociażby nagłą zmianę zachowania Kaliguli z miłego i sympatycznego chłopaka, w żądnego tortur i gwałtów tyrana.

Lub też po prostu dorwał się do władzy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie mniej - wpływ ołowiu na agresywne zachowanie jest zdaje się naukowo potwierdzony. Z tym, że nie na podstawie antycznego Rzymu, ale czasów niemal nam współczesnych.

Jeszcze niedawno powszechnie dodawano do benzyny związek
  • Odpowiedz