Wpis z mikrobloga

Muszę zrobić zapis danych do pliku csv, póki co wymyśliłam taki sposób, ale mam wrażenie że jest strasznie powtarzalny xd Ogólnie chodzi o to, że przy uruchomieniu programu, plik jest pisany od nowa i każde kolejne wywołanie dopisuje, a nie nadpisuje plik. Jak to lepiej zrobić? #programowanie #python #backend
rozowyslonikx - Muszę zrobić zapis danych do pliku csv, póki co wymyśliłam taki sposó...

źródło: comment_1667228958MVmNMXY6TGmLg014TMBFMS.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rozowyslonikx: mode="a+" i tyle, dodaje na koniec jezeli istnieje, jezeli nie to tworzy plik.
Dodatkowo moglabys ogarnac jezyk number:ilosc? xD
ponadto mozesz zawsze tez zrobic "if file exist then mode a else w"
funkcja powinna mieć 1 odpowiedzialność, w Twojej ma 2 -> musi sprawdzić czy numer = 1 i dopiero wtedy zapisac.. to raczej nie powinna robić funkcja do zapisu, tylko inna.
  • Odpowiedz
  • 0
@rozowyslonikx https://docs.python.org/3/library/csv.html Ogarnij bibliotekę do csv. I wtedy dane trzymasz w listach/słownikach Wtedy na początku programu otwierasz plik, ładujesz/zmieniasz/usuwasz dane z list, i na koniec zapisujesz całość spowortem do pliku
Użyć Pandas, jak @1001001 mówi też można, ale to jak strzelanie z katapulty do komara. Jak nie znasz pythona, to na razie nie tykaj, bo to ciężka biblioteka.
  • Odpowiedz