Wpis z mikrobloga

Nigdy nie pracowałem w #gastronomia i zastanawia mnie kwestia napiwków. O ile w pubach sprawa jest dość jasna, to jak to wygląda w restauracjach? Czy kelnerzy dzielą się tipami z kuchnią? W Polsce obsługa jest miła zwykle 5 na 10 przypadków i odechcewa się w ogóle jakiejkolwiek interakcji, natomiast gdy żarcie jest pyszne, chciałoby się coś zostawić kucharzowi, ale czy to w ogole do niego trafia?

#pracbaza
  • 5
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@washingtonbullet: nie pracowałem w takiej gdzie się dzieliło z kuchnią, ale ja robiłem tak, że jeśli dostałem duży napiwek to szedłem na kuchnie i się pytałem kto robił to i to (wszyscy zawsze zesrani, że coś nie tak xD) i jak ktoś mówił, że on to dawałem połowę napiwku. Kumpel aktualnie pracuje w restauracji gdzie napiwki są dzielone z kuchnią pod koniec dnia i ma z tego z perspektywy miesiąca z