Aktywne Wpisy
kamz_4con +159
Zdziwiło mnie, że 1700 osób popiera taki wpis. Zero refleksji nad integralnością swojego narodu i afirmacja narodu obcego są dla mnie kuriozalne i prowadzi do konkluzji, że jest bardzo duża grupa osób, dla której lojalność narodowościowa jest zbędna. To prosta droga do wejścia w tę lukę przez inne państwa.
#ukraina #polska #ojkofobia #optymizmnajwyzszaformanaiwnosci #4konserwy
#ukraina #polska #ojkofobia #optymizmnajwyzszaformanaiwnosci #4konserwy
Zoyav +59
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
To od nowa - wiem, że Japonia była tu agresorem, wiem, że sytuacja była inna ale chodzi mi tu o poświęcaniu cywilów za wszelką cenę aby osiągnąć cel.
Oryginalna wypowiedź:
Trafiłem zupełnie przypadkiem na dokument o Nagasaki na YT. Obejrzałem sobie i stwierdzam, że niezła hipokryzja panuje aktualnie na świecie.
USA mówi jaki to Putin zły bo straszy atomówką, prowadzi naloty na miasta, giną cywile. 'Tak być nie może'
Cofnijmy się w czasie do lutego 1954 kiedy to USA przeprowadziło największe bombardowania na Tokio w wyniku których zginęło od 85 do 120k ludzi i spłonęło 277k budynków.
No i oczywiście sierpień 1945. Atomówka w Hiroszimie zabija do 90k mieszkańców, niszczy 70k budynków (około 98 proc zabudowań).
Atomówka w Nagasaki zabija 70k osób.
3 'akcje', 260 tysięcy zabitych cywilów.
#wojna #ukraina #usa #rosja
Koniec, kropka.
Wreszcie to Japonia ma tu na pieńku z USA czy tamtejsze władze wysuwaja podobne oskarżenia co Ty?
Bo jeżeli nie to jestęs jak rosyjskie media wypominajace Polsce zajecie Zaolzia gdzie Czesi od lat maja na to #!$%@?...
@AdvancedMath: Czyli mamy wymazać całą historię bo nie ma sensu się skupiać na tym co było?
@ATAT-2: Jeśli miałoby to zakonczyc ta bezsensowna wojne kacapow to tak, poparlbym to
Atomówki zostały zrzucone na ośrodki przemysłowe w Japonii.
No i jak sam napisałeś nawet po takim zniszczeniu Tokio nie chcieli się poddać, więc z jakiej racji to USA miałoby dalej poświęcać żołnierzy żeby uratować życie Japończyków?
@ATAT-2: To nie to samo. Zrzucenie atomówek w 1945 zmusiło Japonie do kapitulacji, gdyby nie to wojna trwałaby dłuzej i bardzo możliwe pochłonełaby wiecej ofiar bo na to wskazywała zacietośc oborny japońskiej na zajmowanych wczęsniej wyspach i terenach Azji oraz plany uzycia do
@cagedindreams: Poważnie?
Little boy wybuchł zaraz nad szpitalem, Fat man nad dzielnicą mieszkalną niedaleko kościoła.
@szurszur: Wreszcie jakiś argument zamiast plucia jadem jak wszyscy tutaj. Może i coś w tym jest, pytanie tylko czy środki były współmierne do efektów.
To było 80 lat temu, wykonane przez innych ludzi i w innych warunkach (nie usprawiedliwiam teraz tej akcji, to czy wtedy było to uzasadnione czy nie to zupełnie
@ATAT-2: A to ciekawe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2. Bez tego wojna skończyłaby się w 1946, ze znacznie większymi ofiarami po obu stronach.
3. Druga bomba jest kontrowersyjna, ale pomijając nie do końca czystą motywację Amerykanów (wypróbowanie nowego rodzaju bomby), pokazała że to nie jest