Aktywne Wpisy
Mój syn właśnie został zawieszony w prawach ucznia i szczerze, nie mogę uwierzyć w powód. Podobno przyłapali go na 'praktykowaniu nekromancji' - chciałbym, żeby to był żart. Szkoła wpadła w panikę, kiedy odkryli, że robił jakieś małe 'rytuały' podczas przerw. On i jego koledzy czytali jakąś księgę zaklęć, którą znaleźli w internecie. Potem próbowali 'przywrócić do życia' klasowego chomika, który zmarł w zeszłym miesiącu. Jasne było trochę dziwnie widzieć to kółko, które
cocojambo210 +112
Już niedługo rok bez olkoholu
#tesla #tsla #gielda
@Gawol_1: dużo będzie zależeć od macro, natomiast licząc, że sytuacja macro się nieco uspokoji, to generalnie liczyłbym na cene akcji Tesli w granicach ~$600+
Natomiast, w ciągu 5 lat baaaardzo dużo rzeczy może się stać. Ewaliacja będzie w dużej mierzę zależeć od FSD i robotaxi. W ciągu 5 lat, Tesla powinna też sprzedawać już pierwsze wersje Tesla Bota. W zależności
- Zack podczas earnings call mówił, że gdyby nie rozruch Berlina i Austin, to mieliby rekordowe marże
- To, że już na tym eatpie Berlin i Austin w ogóle nie tracą już pieniędzy, to mały cud. Natomiast wpływają negatywnie na średnie marże. Dalszy rozruch tych fabryk bedzie podbijał marże.
- Duży wpływ na marże miały ceny USD w stosunku do CNY. Jeżeli trendy zmiany kursu walut się utrzymają, to i ich wpływ na marże będzie kontynuowany. Natomiast jeżeli trend się odwróci, to wpływ na marże będzie nawet pozytywny
- Tesla we wczorajszym 10Q opublikowała informację, że w przeciągu najbliższego roku planuje zacząć wliczać swoje "odroczone dochody" z FSD do finalnego rozrachunku. Tesla ma do rozliczenia odroczone 2.8 B USD, z czego w najbliższym roku planuje rozliczyć już 1.09 B USD. Mogę się mylić, czy to wliczy sie do marży, ale wydaje mi sie,
Natomiast bardzo prawdopodobne jest to, że gdy spółka przestanie być growth, zwiększą się koszty, zmniejszą się zyski - co jak zauważyłeś przy umacniającym się dolarze jest nieuniknione - to powietrze zejdzie z bańki, i tesla na pewno nie
to spółek growth zalicza się raczej spółki, które rosną bardzo szybko, a nie te które w ogóle
Jeśli wzrostu brak to puff i czar pryska, a cena spada.
wedle https://www.investopedia.com/terms/g/growthstock.asp
Zawsze sprawdzałem w shareholders letter "deffered revenue" i było tam teraz około 1,9B $...