Wpis z mikrobloga

Spółdzielnia zmienia mi umowę najmu lokalu na najem instytucjonalny. Nie zmieniają czynszu, zwracają mi kaucje którą wpłaciłem. Co to dla mnie oznacza w praktyce? Na necie znalazłem że ta forma przeznaczona jest dla biznesowych a
ja firmy nie prowadzę. Mieszkanie wzięte z licytacji na czynsz. Okres wynajmu mam do 2028. Ktoś coś? #prawo #wynajem #mieszkanie #kiciochpyta
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zakakaikane: To jest forma przeznaczona dla wynajmujących biznesowych, czyli dla spółdzielni. Najemcą (tobą) może być osoba fizyczna. Z kwesii praktycznych mało się dla ciebie zmienia (właściwie to nic). Pytanie czy nie trzeba będzie dostarczyć nowego oświadczenia o poddaniu się egzekucji (tego notarialnego) ale to ci najwyżej oni powiedzą.
  • Odpowiedz
@Celinka95: Co w sytuacji gdy umowa się będzie kończyć? Może być rozwiązana przez spółdzielnie bez podania przyczyny? Miałem do tej pory pierwszeństwo w potencjalnym wykupie czy przedłużeniu umowy. Był taki zapis.
  • Odpowiedz
@Zakakaikane: Jak się będzie kończyć to spółdzielnia nie musi niczego rozwiązywać, czeka do końca okresu umowy i umowa automatycznie wygasa, chyba, że umowa stanowi inaczej.
W jaki sposób spółdzielnia zmienia ci teraz umowę? Wypowiedzieli obecną umowę i proponują nową czy proponują rozwiązanie obecnej umowy za porozumieniem stron i podpisanie nowej? Jak to drugie to nie musisz się zgadzać. Szczególnie, że nie masz w tym żadnego interesu.
  • Odpowiedz