Aktywne Wpisy
dddobranoc +212
Zbierzmy w całość kto tam robił loterie aby CBŚP nic nie umknęło bo zapisy i strony loteryjne znikają. Większość robiła po kilka loterii.
1) Terenwizja
2) Stradale
3) Adam Kornacki
4) Malczyńscy
1) Terenwizja
2) Stradale
3) Adam Kornacki
4) Malczyńscy
JamesJoyce +25
#programowanie #programista15k #finanse #openai #it
Czołem Mirki. Natknąłem się dziś na ciekawy artykuł na Medium, z którym w dużej mierze się zgadzam. Autor stawia tezę, że OpenAI przypomina schemat Ponziego. Twierdzi, że firma obiecuje niesamowite technologie, podczas gdy w rzeczywistości ogromne koszty treningu modeli mogą uczynić te obietnice nierealnymi do spełnienia. Rozwój AI jest szybki, ale czy OpenAI nie żyje przypadkiem na ciągłych zastrzykach finansowych, zamiast na realnych dochodach? Zastanawia mnie, jak długo można utrzymać taki model biznesowy, zanim inwestorzy zaczną pytać o konkretne wyniki. A wyników nie ma. Te nowe "nakładki" czy wersje modeli to tylko zasłona dymna, bądźmy szczerzy.
Co sądzicie o tym podejściu? Czy wielkie firmy technologiczne (a zwłaszcza OpenAI) zawsze operują na obietnicach, aż do momentu przełomu, czy to faktycznie bardziej przypomina schemat Ponziego? A może sukces GPT i innych modeli już teraz jest wystarczającym dowodem na to, że OpenAI zmierza w dobrym kierunku?
Tu
Czołem Mirki. Natknąłem się dziś na ciekawy artykuł na Medium, z którym w dużej mierze się zgadzam. Autor stawia tezę, że OpenAI przypomina schemat Ponziego. Twierdzi, że firma obiecuje niesamowite technologie, podczas gdy w rzeczywistości ogromne koszty treningu modeli mogą uczynić te obietnice nierealnymi do spełnienia. Rozwój AI jest szybki, ale czy OpenAI nie żyje przypadkiem na ciągłych zastrzykach finansowych, zamiast na realnych dochodach? Zastanawia mnie, jak długo można utrzymać taki model biznesowy, zanim inwestorzy zaczną pytać o konkretne wyniki. A wyników nie ma. Te nowe "nakładki" czy wersje modeli to tylko zasłona dymna, bądźmy szczerzy.
Co sądzicie o tym podejściu? Czy wielkie firmy technologiczne (a zwłaszcza OpenAI) zawsze operują na obietnicach, aż do momentu przełomu, czy to faktycznie bardziej przypomina schemat Ponziego? A może sukces GPT i innych modeli już teraz jest wystarczającym dowodem na to, że OpenAI zmierza w dobrym kierunku?
Tu
Ekipa Warszawski K--s:
Saker i Agata - oboje mają swoje wynajmowane mieszkania plus zbudowali przepiękny, komfortowy dom, z wielkim tarasem, ogrodem, pełno sprzętu typu roboty sprzątające, kosiarki co same koszą itd. Ogólnie wydali jak na razie 1,7mln.
Ponczek i Koryna - też są na etapie budowy domu, na razie za dużo się tam nie dzieje, ale słuchając planów to też będzie przepięknie.
Owca i Kaja - także niedawno pochwalili się, że kupili dom, widać, że też jest to dosyć pokaźna inwestycja patrząc na wielkość, zapewne będzie równie pięknie jak u Sakera
Robur i Natalia - jedynie tutaj niewiadomo czy coś budują czy nie ale myślę, że to kwestia czasu.
Idąc dalej Luka i Andziaks. Też kupili piękny dom, pewnie sporo kosztował patrząc na lokalizację, jego wygląd i wielkość. Pewnie za jakiś czas powiedzą co i jak.
Widziałem jeszcze że Jdabrowsky z Sylwią Przybysz coś budowali, Kaluch z dziewczyna pokazywał swój dom.
Czyli można. Tylko Ekipa, która była nr 1 na polskim youtubie, nie potrafi zbudować czy kupić sobie domu. Tylko Karol z Werą się postarali. Cała reszta coś wynajmuje, nie jest to ich własność. No dobra, Paulina od Majka, ale to nie ona tylko jej rodzice, ciekawe kim są że ich stać wydać kilkaset tysięcy od tak sobie, żeby dziecko miało gdzie mieszkać. Ogólnie chodzi o to, że jako mega rozpoznawalni ludzie, zarabiający gigantyczne pieniądze bo każdy chciał coś z nimi robić jako jedyni nie ogarnęli swojej przyszłości i zamiast wydawać na pierdoły mogli postawić/kupic dom. Każda z w/w osób zaznacza że o tym marzyła a Ekipa chyba ma to gdzieś, ważne że ma na sobie 15k i auto za 600k. Nigdy nie rozumiem tego myślenia. Oni chyba biorą przyklad z tego powiedzenia łatwo przyszło, szybko poszło. Czy jakoś tak. Nawet mogli wtedy wpasc na pomysl i zrobic np platki Trombeczki i platki w ksztalcie trabek, niewiem ciastka, cokolwiek. Ale za leniwi zeby pomyslec. Nawet gdyby mieli oddawac procent to i tak by sie to oplacalo. Mieli mozliwosci tysiace a nie wykorzystali zadnej. Dlatego sa gdzie sa i narzekaja na wszystko.
#friz
@Bunsen: a teraz sobie poczytaj skąd ma pieniądze i nie ona a jej stary i co zrobił z firmą i inwestorami..
K---a jak można kupować takie banialuki? Większość ma.od starych lub na kredyt poza jednostkami jak wk.
Ja wiem, ze to jest kupa hajsu do podziału, ale z samego jednego kanału zobacz, ile można wyciągnąć.
Komentarz usunięty przez autora