Wpis z mikrobloga

Hej Mirki,
Zastanawiam się nad sposobem backupowania swoich danych. Szukam czegoś, o pojemności 6-8tb, dane nie są jakieś turbo ważne, raczej trzymam to z sentymentu i na wszelki wypadek, ale jednak wolałbym tego nie stracić.
Myślałem żeby po prostu kupić dwa dyski 8tb i oba zapełnić tymi samymi danymi, na wszelki wypadek, ale poczytałem trochę postów tutaj, i wiele osób pisze o jakichś magicznych RAIDach, podpowiedziałby mi ktoś z czym to się je?
No i jak cenowo wypada to w porównaniu do po prostu dwóch dysków i manualnego backupowania?
#backup #dyski #it #komputery #fotografia dodaje fotografie, bo to głównie takie dane, może ktoś przez ten sam temat przechodził.
  • 12
@Nojakotako: RAID to jest system zapisu, nie jakieś inne urządzenie. W skrócie chodzi o to, że jak masz dwa dyski, to jeden jest normalnym nośnikiem danych, na który zgrywasz swoje pliki itd. a drugi jest jakiego żywym backupem, czyli zawiera te same dane. Płyta główna musi umożliwiać takie rozwiązanie, a jeśli sprzęt nie jest przedpotopowy, to na 100% masz taką możliwość.
Jeśli się na to zdecydujesz, pamiętaj, że muszą to być
@only: Generalnie tak jak pisałem, nie są to też rzeczy na tyle ważne, żebym inwestował w aż 3 dyski, najważniejsze trzymam w sumie na dwóch dyskach, plus na google drive, ale to jakieś drobnostki. Na jakiej zasadzie działa ten backup na backblaze? Bo to nie jest to samo co po prostu cloud?
@razzor91: Sprzęt jest świeży, chociaż nie ukrywam, jestem laikiem w tematach komputerowych. Jak to ugryźć? Potrzebuje jakiegoś urządzenia?
@Nojakotako: tak, to jest cloud, ale przy tylu terabajtach jest bardziej opłacalny niż google drive czy dropbox.
Jeśli dane trzymasz na komputerze + użyjesz clouda to wtedy zostaje tylko jeden dodatkowy dysk by mieć podręcznikowy backup.
Jeśli nie są to bardzo ważne dane to wystarczy jedno z dwóch, backblaze albo jeden zewnętrzny dysk.
W żadne raidy się nie baw bo one nie służą jako backup. Raid uratuje dane jeśli padnie jeden
@Nojakotako: Załączam filmik, gdzie typ ładnie wyjaśnia co i jak:
https://www.youtube.com/watch?v=7qD4wG7sD3M&ab_channel=blackwhiteTV

Ogólnie musisz mieć dwa dyski, tak jak kombinowałeś, HDD 8TB. Łączysz je w RAID 1, ustawiasz w BIOSie, żeby tak działały (jest to na filmie) i wtedy wszystko co jest na jednym dysku automatycznie też jest na drugim. W przypadku awarii dysku itd. masz takie zabezpieczenie. Jeśli chcesz mieć 100% pewność zapisu danych, to warto dołączyć też dołączyć drugą metodę,
@only: O, i to mnie mega przekonuje :) Poczytam jeszcze u nich na stronie, ale brzmi to najbardziej sensownie
@razzor91: Szczerze mówiąc to moja pierwotna koncepcja to były właśnie dwa dyski, i ręcznie wrzucanie plików na oba - jeden na stałe przy komputerze podpięty, a drugi który bym uzupełniał co jakiś czas danymi.
Więc finalnie waham się między dwoma dyskami po 8tb, a jednym dyskiem + chmurą + najważniejsze materiały,
@Nojakotako: Tylko pamiętaj, jak kolega wyżej napisał, RAID Cię uchroni przed awarią jednego dysku. Jeśli budżet jest ograniczony, to poszedłbym w HDD w komputerze na dane + chmura + dysk zewnętrzny na najważniejsze dane. Jeśli chodzi o dysk na dane, to jak chcesz coś na wypasie to np to:
https://www.x-kom.pl/p/659167-dysk-hdd-wd-purple-pro-8tb-7200obr-256mb.html?gclid=Cj0KCQjwnbmaBhD-ARIsAGTPcfX6UocTtwPdrk2DsCWSoNNrr4bd2p4bP9BoI_J2neBYD_TVHCPLhR8aAm9dEALw_wcB

Deklarowany czas pracy bezawaryjny to 200 lat, więc jeszcze prawnuki skorzystają ( ͡° ͜ʖ ͡°)