Wpis z mikrobloga

@POSTER: Tyndalizacji spróbuj

Tyndalizacja inaczej jest określana jako pasteryzacja funkcjonalna. Polega na trzykrotnym przeprowadzeniu pasteryzacji w temperaturze około 100 °C przez 20-30 minut co 24 godziny. Po każdym ogrzaniu dany materiał jest ochładzany i pozostawiony w temperaturze pokojowej. Pojęcie tę wywodzi się od nazwiska irlandzkiego filozofa przyrody, Johna Tyndalla [1, 2, 3].

https://dietetycy.org.pl/tyndalizacja/
  • Odpowiedz
@POSTER: ja wekuje w piekarniku 120 stopni przez godzinke i niespodzianek brak, mam w piwnicy miesa z poczatku covida bez pleśni( ͡° ͜ʖ ͡°)
@helga-von-klusken: dlaczego odrazu cały? pod powierzchnią jest czysty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@POSTER:
1. Za krótko wygrzewane. Słoiki powinny być wstawione do piekarnika na znacznie dłużej.
2. Nieszczelne wieczka. Jeśli ktoś podważał jakimś śrubokrętem czy monetą, to nadaje się już tylko do wyrzucenia i trzeba kupić nowe.
3. Możliwe, że zbyt mało cukru. Dlatego wszystkie kompoty są takie słodkie, bo ma on też właściwości konserwujące. Próbowaliśmy zrobić mniej słodkie, to nam gniły przetwory.
  • Odpowiedz