Aktywne Wpisy
patrykpeniu +349
Dawul +37
Ja nie wiem co jest z tymi ludźmi nie tak.
Coraz więcej wpisów na wykopie w gorących, w których dorośli 30latkowie żalą się jak 10letnie dzieci, że nie wyszło im w życiu, bo rynek nieruchomości, rynek matrymonialny wszystko be.
Aha no i oczywiście muszą to wplątać dzietność. Gdyby mieszkania były po 5 zł to dzieci by się rodziło na potęgę xD.
O
Coraz więcej wpisów na wykopie w gorących, w których dorośli 30latkowie żalą się jak 10letnie dzieci, że nie wyszło im w życiu, bo rynek nieruchomości, rynek matrymonialny wszystko be.
Aha no i oczywiście muszą to wplątać dzietność. Gdyby mieszkania były po 5 zł to dzieci by się rodziło na potęgę xD.
O
Zwykła karta debetowa do rachunku to jasne i oczywiste, ale karta gdzie masz jakiś kredyt i musisz ją potem spłacać.. po co to komu potrzebne, a dlaczego?
Dlaczego ludzie chcą w ten sposób komplikować sobie życie?
Potrzebuje hajsu to sobie biorę kredyt, lub kupuje na raty 0%, a nie wchodze w jakieś dziwne karty kredytowe i nadaje sobie dodatkowych zmartwień pamiętając żeby spłacić to co wziałem w określonym terminie bo odsetki i tracić na to czas aby robić przelewy bez sensu.
Czy jest choć jeden sensowny argument za posiadaniem karty kredytowej?
#bankowosc #kartakredytowa #finanse
Szybkość kredytu jaki możesz dostać i to że do 30-60 dnia masz zadarmo.
Komentarz usunięty przez autora
Np. raz mnie zrobił na czarno hotel zarezerwowany przez booking i stwierdził że mimo iż zapłaciłem za pobyt to nie mają mojej rezerwacji
Czas na zwrot pieniędzy do 7 dni a ja na już, natychmiast musiałem nagle mieć kasę na klika dni noclegu dla dwóch osób
Poszło kredytówka która spłaciłem po tych 7 dniach i nie kosztowało mnie
@Catmmando: No to takie coś to ja sam sobie odkładam i mam hajs na czarną godzinę, tak samo zawsze w jakaś podróż biorę ze sobą gotówkę, nie raz już
@Homelander: to jest akurat nienajmądrzejszy pomysł ze względu koszmarne kursy
@Maksymilian_Gaigerfrost: no właśnie, zamrożona kasa, która inaczej może sobie pracować, z dzisiejszymi stopami nawet na lokacie
1. Bo tego wymagają niektóre miejsca: hotele, wypożyczalnie samochodów
2. Kredy zaczyna się po iluś dniach, masz około miesiąca, żeby spłacić zadłużenie bez żadnych kosztów.
a) szybka kasa jak Ci się noga powinie niespodziewanie
b) możesz robić chargebacki. Airbnb i booking często walą w c---a. Płacisz za rezerwację a okazuje się że mieszkanie inaczej wygląda albo że po prostu wali grzybem. Wtedy z kredytówki robisz chargeback i masz swoje siano z powrotem i nie użerasz się z januszami albo nie wisisz na infolinii za 300zł z drugiego końca świata.
c) w podrózy zawsze jeden
Raz, ze to bufor między twoim hajsem a hajsem banku.
Dwa, ze są sytuacje gdzie musisz pokazać ze masz kasę, wszelkie hotele, wypozyczalnie, w usa i Kanadzie przy tankowaniu nawet. Tam są kaucje, blokady na większe kwoty dopiero po paru dniach jest właściwe rozliczenie.
Trzy - dodatki i punkciki. W karcie mam dodatkowe ubezpieczenia, lounge na lotnisku, jakieś gownopunkty z których już kilka razy uzbieralem solidny hajs.
Cztery, to kredyt więc buduje zdolność, wiec jesteś lepszym
@Maksymilian_Gaigerfrost: Dla mnie najwazniejsze: chargeback, mm, concierge, ubezpieczenie podrozne/zdrowotne by default mnie i partnerki.
No to jest dla takich ludzi co biorą kredyt na mniej niż 1,5-2 lata.
@Maksymilian_Gaigerfrost:
gratisowy protip: jeśli masz KK np na 30kzl i