Aktywne Wpisy

Charia +83
Atencja na to ze jestem piękna i szczupła a twoja dupa to ułana świnia pozdro ( ͡° ͜ʖ ͡°) #chwalesie #pokazmorde

korespondentka +15
Co do wpisu Mireczka https://wykop.pl/wpis/72191181/wczoraj-pojechalem-spotkac-sie-ze-znajoma-z-wykopu
tez bym tak chciala, zeby ktos przyjechal, poszedl do kina, wypil ze mna kawke, pogadal, ale niestety w tych czasach i obecnych mężczyznach, ktorzy przez komunikator czy tez tindera odwazne teksty, a potem w 4 oczy niesmiali to niemożliwe raczej
#tinder #przegryw ##!$%@? #samotnosc #wychodzimyzprzegrywu #zaburzenialekowe
tez bym tak chciala, zeby ktos przyjechal, poszedl do kina, wypil ze mna kawke, pogadal, ale niestety w tych czasach i obecnych mężczyznach, ktorzy przez komunikator czy tez tindera odwazne teksty, a potem w 4 oczy niesmiali to niemożliwe raczej
#tinder #przegryw ##!$%@? #samotnosc #wychodzimyzprzegrywu #zaburzenialekowe

Wy naprawdę piszecie takie testy "jednostkowe" jak na tej oficjalnej demo apce? https://github.com/symfony/demo/tree/main/tests
Takie coś pisałem jak uczyłem się pisać testy i nie umiałem mockować zależności. Testy poprzez nazwy plików i rozkład analogiczny do folderów w aplikacji chcą być jednostkowe. Ale nie są i nie wiadomo co to jest, po co to jest?
Na O'reilly ostatnia książka do Symfony jest wydana w 2016 a dokumentacja frameworka nie zastąpi dobrej książki.
Naprawdę nie wiem skąd zachwyty nad tym frameworkiem. W Symfony 3 jestem w stanie zrozumieć bo w swoim czasie nie miała dużej konkurencji i masa aplikacji w tym powstała, bundli. Ale Symfony 4, 5, 6 w tych czasach? Jakie to ma zalety?
#programowanie
Książka o Symfony była od Nobacka i niedawno jest od Potenciera bodaj
Symfony to kalka z Javowego Springa. I chyba najpopularniejszy framework dla dojrzałych pehapowców. Celowo nie wspominam Laravela
Po drugie nie myl testów jednostkowych z testami funkcjonalnymi.
W tych pierwszych testujesz pojedynczą klasę – SWÓJ kod, którym „gadasz” z innym swoim kodem. I wtedy mockujesz sobie zależności, bo chcesz osiągnąć test swojej klasy, a zależności testujesz osobno również jednostkowo.
Natomiast w testach funkcjonalnych testuje się już pewien większy zestaw kodu – chodzi o zobaczenie efektu interakcji między całymi zestawami klas, komponentami. Kiedy
nie oczekuj od frameworka, że wyjaśni ogólne zasady programowania czy nawet jakieś dobre praktyki
kod przykładowy symfony ma pokazać jak używa się symfony, a nie jakie pisać testy – oni pokazują Ci gdzie jest taki test, jakie są podstawowe narzędzia, a nie że tak docelowo mają wyglądać TWOJE testy
tak samo w dokumentacji masz typowe crudowanie z anemic domain model [gołe gettery/settery] – symfony chce pokazać
Unit w symofny to masz takie jak tutaj:
https://symfony.com/doc/current/testing.html#unit-tests
Klasy dziedziczą wtedy po PHPUnit\Framework\TestCase, a w tym twoim
Inny framework w którym naklepałem tysiące testów dziedziczących po PHPUnit\Framework\TestCase. Laravel. Wiele rzeczy nim to dokładne to samo co Symfony ale dokumentacja i materiały są o wiele bardziej przystępne.
@rmweb:
@tos-1_buratino: FASADY XD
Wkurzające na początku bo te fasady to takie #!$%@? wie co. Szczególnie do debugowania. Ale potem można to przeżyć.
Jak ktoś myśli, że to fasady takie podręcznikowe jak z gangu czworga to może się zdziwić.