Aktywne Wpisy
Wrrronika +1061
Śmiechu warte
Baba nigdy nie leciała samolotem i na 1 wycieczkę wybrała Sri Lankę xD
Oszczędzała trochę i jedzie na 10 dni sama.
Więc
Baba nigdy nie leciała samolotem i na 1 wycieczkę wybrała Sri Lankę xD
Oszczędzała trochę i jedzie na 10 dni sama.
Więc
9HYx +80
Cześć, mam prośbę - możecie podać JEDNĄ KSIĄŻKĘ, którą według was należy przeczytać chociaż raz w życiu?
Chcę zrobić listę książek, którymi warto się zainteresować - nieważne jaki gatunek.
Z góry dziękuję.
#ksiazki #czytajzwykopem #czytanie
Chcę zrobić listę książek, którymi warto się zainteresować - nieważne jaki gatunek.
Z góry dziękuję.
#ksiazki #czytajzwykopem #czytanie
Mirkujący inwestorzy, co sądzicie o następującym portfolio? Cel: długoterminowe (10-15 lat), mało stresujące inwestowanie o niskim stopniu ryzyka (średni roczny cel: inflacja + 3-5%), za min. 7k PLN odkładanych co miesiąc z pensji 12k PLN netto. Inspiracja to Factor Tank: https://www.optimizedportfolio.com/factor-tank-portfolio/
20%: Global Stock Market, np. Vanguard Total - VT
10%: SP600 - AVUV
10%: rynki wschodzące - AVES
8%: fizyczne złoto
8%: obligacje EDO
5%: Bitcoin
5%: US Treasury Bonds (STRIPS) - EDV
5%: Treasure Inflation Protected Securities (TIPS) - LTPZ
6%: najlepsze konta oszczędnościowe (60% w PLN + po 10% w USD/EUR/CHF)
3%: akcje dot. odnawialnych źródeł energii (np. uranu) - ?
3%: International Momentum - IMOM
2%: obligacje COI
2%: obligacje DOR
2%: obligacje ROR
2%: akcje dot. technologii przyszłości (AI, nano) - ?
2%: akcje Whale Index (https://whalewisdom.com/whaleindex)
2%: Physical Gold Shares - SGOL
2%: szalone inwestycje (nowości, obrazy, kolekcjonerskie)
1%: fizyczne srebro
1%: altcoiny (np. #eth)
1%: bukmacherka
Inne portfolia: https://www.optimizedportfolio.com/lazy-portfolios/ - może są tu lepsze inspiracje na te niepewne czasy?
#pytanie #finanse #inwestowanie #inwestycje #gielda #fundusze #akcje #kryptowaluty #bitcoin
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #633b4f302ccbae2424f41ce1
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
Komentarz usunięty przez autora
Nie ma lepszego portfolio
i będziesz przy 7k miesięcznie męczył się kupując ~30 róznych instrumentów? XD
opłaty Cię trochę zjedzą, plus dużo czasu zmarnowane
Nie wiem po co ładujesz się jakieś cuda w stylu EDV skoro jest TLT np. Obligacje w stylu EDO, COI to bym sobie w ogóle darował, bo to nie ma zmienności i nie można handlować na rynku. Spiszą się OK jako poduszka bezpieczeństwa, ale jako część portfela inwestycyjnego to słabo
Mało złota fizycznego. IMO minimum to 15-20%. Gdzie surowce jako hedge przeciwko
@AnonimoweMirkoWyznania: nie w Polsce. Będziesz zasilał portfel skarbu Państwa i bukmachera. Z bukmacherki tylko giełda zakładów, a to legalne jest tylko w UK, na Malcie i w paru innych krajach. Zamieniłbym to w kolekcjonowanie krótkich serii whiskey lub wina lagerowanego w winnicach np. Faustino.
@AnonimoweMirkoWyznania: Jest to skandalicznie mało ambitny cel, już lepiej zamień całą kasę na jednouncjowe złote monety i przestań sobie zawracać głowę zmiennością, dywersyfikacją itp. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To nie ma sensu z jednego prostego powodu, wszystko jest ze sobą zbyt mocno skorelowane.
Sprawdź sobie korelację aktywów i zrób tak by było maksymalnie prosto a najprościej to władowac się w Vanguard Lifestrategy wtedy dokupujesz i masz spokój a nie spędzasz poł etatu co miesiąc by swoje 7 tys rozłożyć na 30 aktywów w tym szukając i zakładając konta oszczednosciowe, połowę inwestycji zjedzą opłaty transakcyjne.
Posłuchaj inwestomata, Marcina iwucia. Zapoznaj się z portfolio all weater/permament portfolio.
Generalnie powinien cię interesować
Jeden etf na akcje globalne (to ma rosnąć i być dywersyfikacja walutowa), obligacje 10 letnie i złoto fizyczne (to ma zabezpieczeń portfel przed dużymi spadkami i innymi #!$%@? akcjami) reszta nie jest ci potrzebna bo przy takich
Edo dają Ci strate. Czego chcesz trzymać w złotówce? Pshisical gold? Zamień na złoto fizyczne. Inwestuj zgodnie z cyklem koniunkturalnym.
Akcje wschodzące? Hm. Chińskie stocki do piekła. Będzie wojna USA Chiny. Weź to też pod uwagę przy long termie.
@rysiekryszard: Nie wiem, jak mam interpretować spadek i wielomiesięczną stagnację Bitcoina w okolicach $20k. To zmniejsza prawdopodobieństwo, że kiedykolwiek będzie wart 5-100x tyle, co obecnie, więc nie widzę opcji ryzykowania więcej niż 5% portfolio.
@lajdak: Myślałem o platformie z minimalnymi opłatami, na której po prostu dokupuję regularnie 8 ETFów + 5-10 (pakietów) akcji i trzymam przez lata. XTB ma 0% prowizji od transakcji akcjami do 100k euro
Odnośnie rebalansowania: co zrobisz jeśli któryś ze składników zwiekszy albo zmniejszy
Konto maklerskie : może mieć opłaty X proc od zakupu nie mniej niż Y złotych i drugi warunek zezre ci to, lub też minimalna kwota zakupu nie pozwoli ci inwestować drobnicy (tak jest jak dobrze kojarzę w XTB)
Każdy etf ma też stałe koszty roczne obsługi i to się nazywa TER, im bardziej specjalistyczny tym większe koszta, jeżeli coś replikuje dane indeksy np s&p 500 to jest o wiele tańsze niż pakiet społek wydobywających X na rynku Y i to warto mieć na uwadze.
Obligacje, tutaj kosztów nie ma, tylko po co mieć tyle skoro w długim okresie największy zysk daja 12 letnie, a obligacje można też przedwcześnie wykupić malo na tym tracąc (mniej tracąc niż na np lokatach) a jeżeli polska zbankrutuje to tracisz wszystkie z nich więc nie jest to żadne zmniejszenie ryzyka.
Konto oszczędnościowe - po co ? Skoro więcej zyskasz na obligacjach.
Krypto - ma największe koszty zakupu i sprzedaży ( a przynajmniej tak wynika z mojego
Komentarz usunięty przez autora
Wątpię żeby zdanie potrafił złożyć o tym dlaczego masz złoto, skoro rosja właśnie pozbywa sie skutecznie rezerw, które budowała dwie dekady.
Kupując ziemie na chybił trafil można dużo lepsze wyniki wykręcić ... I dużo mniejsze ryzyko.