Aktywne Wpisy
ElectroNICK +15
Dlaczego młodzi nie chcą mieć dzieci? Dam wam przykład co ten kraj robi ze mną czyli rodzicem.
Mam dziecko w wieku przedszkolnym i właśnie słyszę że chcą zamknąć grupę mojego dziecka bo nie ma nauczyciela ¯\(ツ)/¯
I co ja mam wtedy zrobić? Nie mam komu młodego podrzucić oboje pracujemy a i tak nie jest różowo finansowo.
Jak żona się zwolni to już zostaje tylko i wyłącznie EMIGRACJA.
Druga sprawa to dostęp do lekarza, jak
Mam dziecko w wieku przedszkolnym i właśnie słyszę że chcą zamknąć grupę mojego dziecka bo nie ma nauczyciela ¯\(ツ)/¯
I co ja mam wtedy zrobić? Nie mam komu młodego podrzucić oboje pracujemy a i tak nie jest różowo finansowo.
Jak żona się zwolni to już zostaje tylko i wyłącznie EMIGRACJA.
Druga sprawa to dostęp do lekarza, jak

truchuo +1
Jako aspołeczna jednostka strasznie nie lubię podróżować w pociągu w bezpośrednim sąsiedztwie obcych osób w wagonie bezprzedziałowym. Wpadłem na pomysł, że kupię bilet dla siebie i fikcyjnego dziecka do lat 4 (bilet bezpłatny). Czy konduktor weryfikuje w jakiś sposób brak bombelka? Czy mogę powiedzieć, że kaszojad się rozchorował i nie będzie żadnych problemów? #kolej #pytaniedoeksperta #pkp #intercity

1. W ostatnich latach Niemann zanotował tak duży wzrost rankingu, że można to porównać z zaledwie kilkoma szachistami. No ale to możliwe. Pewnie sporo zawodników zanotowało takie wzrosty umiejętności przez czas covidu i teraz nabijają ranking.
2. Niemann był banowany na chess com, bo algorytm wykrył, że wspomagał się silnikiem. Stało się to dwukrotnie, gdy miał 12 i 16 lat (ostatni raz 3 lata temu). Sam przyznał się, że oszukiwał, aby szybciej wbić ranking i grać z lepszymi graczami aby się szybciej rozwijać i że załuje tego.
3. W ostatnich dwóch latach Niemann notował niesamowite występy na turniejach, a w niektórych partiach notował dokładności równo 100% zgodności z ruchami silnika. Oczywiście dużo zależy od partii i formy przeciwnika i coś takiego może się zdarzyć, ale umówmy się, że na poziomie GM to zdarza się niezwykle rzadko. Bobby Fischer w swoim piku notował dokładności średnio 72%. Carlsen w szczycie formy 70%, Kasparov podobnie. Kilkukrotnie wynik 100% u jednego gracza? Młody zawodnik ściera w proch utytułowanych przeciwników w 20-30 ruchów grając z mistrzowską precyzją? To budzi poważne wątpliwości.
4. Ktoś zrobił zestawienie, z którego wynika, że Niemann bardzo zyskiwał ranking w turniejach, w których była transmisja na żywo, a dużo tracił w turniejach, gdzie takiej nie było.
5. Gość przebił się do czołówki światowej i pojawiły się wątpliwości wynikające z powyższych kwestii. Podobno Nepo, gdy dowiedział się, że Niemann ma grac w Sinquefield Cup w zastępstwie Rapporta, poprosił o dodatkowe sprawdzenia antyczitowe. Jak się dowiadujemy teraz, Carlsen rozważał czy nie zrezygnować z udziału w turnieju. Mimo to zagrał, i w partii z Niemannem zagrał debiut, którego nigdy w życiu nie grał, aby wystawić Niemanna na próbę. Niemann łatwo ogrywa Carlsena, a Magnus przegrywa pierwszą partię białymi w szachach klasycznych od 2 lat. Carlsen twierdzi, że Niemann sprawiał wrażenie, że nie skupia się na grze, nawet w krytycznych pozycjach.
6. Po partii, Niemann twierdzi, że szczęsliwym trafem analizował tego samego dnia rano takie właśnie otwarcie Carslena w jednej z jego partii. Podał o jaką partię chodzi, przy czym okazało się, że nie było tam tego otwarcia, a owszem podobna wariacja (transpozycja) miała miejsce jeden raz w innej partii Carlsena, gdzie grał innym kolorem. To brzmi dosyć nieprawdopodobnie. Carlsen opuszcza turniej, a organizatorzy wzmacniają kontrole.
7. Następnego dnia Niemann gra z Firouzją niesamowite szachy. Finalnie remisuje i nie potrafi w wywiadzie po partii w przekonujący sposób wyjaśnić niektórych swoich posunięć, mówiąc frazesy typu: "nie ma sensu tego analizować i liczyć wariantów, po prostu czuję, że to dobra pozycja". Silnik miejscami twierdził inaczej. Firouzja opowiadając o tej partii przyznał, że niektóre ruchy Niemanna uznał za niezwykle dziwne i nawet ich nie rozpatrywał.
8. Kilku GMów w mniej lub bardziej bezpośredni sposób dało do zrozumienia, że uważa że z Niemannem jes coś nie tak: Carslen, Nakamura, Nepo, Caruana, Aronian. Oprócz Carlsena, żaden z nich nie mówi wprost, że Niemann czitował, bo zwyczajnie nie ma tego jak udowodnić. Mamy tu szereg GMów o nieposzlakowanej opinii przeciwko Niemannowi, który w przeszłości czitował. Nigdy ani Carlsen, ani żaden z pozostałych nie sugerował czitowania innym młodym graczom, którzy notowali niesamowite wzrosty i wyniki, jak np.: Firouzja, Eriagaisi, Pragg itd.
9. Trenerem Niemanna był/jest Maxim Dlugy, który również był banowany za czitowanie. Ten sam Dlugy w jednym z wywiadów sugerował, w jaki sposób silny szachista mógłby krzystać z silnika w taki sposób, aby znaleźć ruchy tylko w krytycznych pozycjach i jednocześnie nie dać się złapać na zbyt dużej zgodności z sugestiami silnika.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że to wszystko kwestia przypadku. Pozostaje zagadką w jaki sposób Niemann oszukuje (jeżeli oszukuje), pomimo, że transmisje były opóźniane.
#szachy
@dr_minorek: Nie były. Tzn. opóźnione zostały dopiero po odejściu Carlsena, wcześniej nie.
zdarza się, właśnie dlatego takie osoby są w światowej czołówce.
https://youtu.be/jfPzUgzrOcQ
Np Hikaru przez całą swoją karierę ma 1 taka partie gdzie było 100%
@dr_minorek: Poprawka - on cheatował więcej razy, CEO chess.com jasno dał do zrozumienia, że Niemann cheatował i później (do tego
@Racjonalnie-do-przodu:
Wielu ludziom się wydaje, że na turniejach szachowych są jakieś nieziemskie zabezpieczenia - przeszukiwania, ultra czułe skanery, zagłuszacze, regularne kontrole. A prawda jest zupełnie inna. Nie tak dawno złapano jednego szachistę na oszukiwaniu. Miał 50 lat i nagle jego ranking zaczął piąć się mocno w górę, z 2460 do
Gość od telefonu to tylko jeden przykład, byky i inne, chociażby ten francuz o którym mowa w filmie.
Co do tego w jaki sposób oszukiwać, obejrzyj sobie co jakiś koleś zrobił w 1 dzień. Mając więcej kasy i perspektywę zarobku setek tysięcy dolców na spokojnie można ogarnąć coś lepszego.
https://youtu.be/IoI7B5vQeuI
Mocno naciągana teoria - wygląda na to, że wszystko zależy od doboru silników, głębokości ich liczenia, mocy obliczeniowej, doboru partii, a poza tym wynik jest tylko korelacją - niczym więcej
Skoro jeden program, wykorzystujący do obliczeń korelacji tych samych silników daje tak dobre wyniki Niemanowi (10 partii na 100% zgodności i to często długich 30-40+ ruchów (!) i grubo ponad 20 partii 90%+ zgodności), a innym super GMom ledwie pojedyncze partie
@Racjonalnie-do-przodu: Tak, tylko problem polega na tym, że będzie bardzo trudno taką winę udowodnić. Nawet jak usiądzie grono ekspertów, opracują metodologię statystyczną, zaprzęgną komputery do analizy i powiedzą, że ich opracowanie po analizie porównawczej 100