Wpis z mikrobloga

Szukam pomysłu na ograniczenie zużycia energii w domu , obecnie średnie zużycie mam około 500-550kwh
Brak PV , taryfa G11
Ale konkrety

Najbardziej prądożerne urządzenia to
Pompa hydroforowa 1,3kw do własnego ujęcia wody
Bojler 100l / 24h/7 grzeje do 45*C
Gotowanie indukcja / piekarnik
Pranie
Pralka+suszarka bębnowa

Poki co optymalizacje znalazłem w ograniczeniu grzania wody w nocy ale może coś pominąłem , może coś można zamienić i odczuć zmianę ?

Poza tym standardowo
Laptop , tv ,telefony, światło itp ale to margines zużycia podejrzewam

#budujzwykopem #dom #kiciochpyta #elektryka
  • 91
@kutwa_sprytny ja mam chyba Viteco X9, musisz tylko rury pociągnąć z powietrzem no i raz w roku wymiana anody to jakieś 250zł, ale przy tej Taryfie G12W wychodzi dobrze. Nas jest tylko dwoje i grzeje do 45st.C. 4 osoby mogą wziąć rano prysznic bez problemu, 5ta nie ma gorącej wody tylko ciepłą, ale można wyżej sobie ustawić i więcej godzin niż 2 w ciągu dnia grzania.
@shitman6: Jeżeli chodzi o ogrzewanie domu, najlepiej jest mieć ustawioną stałą temperaturę całą dobę (ew. -0,5 stopnia na noc / na czas jak nas nie ma w domu).

Nagrzanie domu o 1 stopień więcej wymaga sporego wysiłku dla pieca. Sam to testowałem w tamtym sezonie, noc i do godz 16 ustawiałem 21 stopni, a od 16 do 24 ustawiałem 23 stopnie, zużycie gazu ZNACZĄCO wzrosło.

Obecnie mam 23 cały czas, na
Pobierz elzevir - @shitman6: Jeżeli chodzi o ogrzewanie domu, najlepiej jest mieć ustawioną s...
źródło: comment_1664267207xiiV6MDVNbk7BxEkRLW47S.jpg
@kutwa_sprytny: wodę grzej do 40* może? Do tego taryfa G13 o ile masz dostępną - co prawda nie zmniejszy ci to zużycia ale może ograniczyć koszty. Pompa nie może działać na jakiś smart przełącznik?

Jak masz NAS'a to zastanów się nad jego włączaniem w razie potrzeby (u mnie to był w sumie największy pożeracz prądu, 20W ciągłego poboru 24/7/365). Niby nic te 20W ale robi 14,5 kWh msc.
Cały czas kminie czy da się zmieścić w tym limicie mieszkając w domu

@kutwa_sprytny: nie da się, chyba że masz dom pasywny i nie musisz go ogrzewać w żaden sposób. A w domu używasz tylko światła.
@elzevir: To ciekawe co piszesz. Ja mam gazowy właśnie, dwufunkcyjny i dawali mi te same rady, że lepiej jak lekko podgrzewa niz jak ma nagrzać caly baniak.

@shitman6: Podstawowa zasada przy zasobnikach ciepłej wody - im niższa temperatura wody w środku, tym mniejsze straty ciepła, co jest logiczne, bo straty przenikania ciepła przez izolację zasobnika są proporcjonalne do różnicy temperatur wewnątrz/na zewnątrz.
W związku z powyższym utrzymując w środku stałą
@niecodziennyszczon w dwójkę jesteśmy, ale mamy 1 TV, sprzęty jak pisze w Taryfie taniej działają, raczej nie świecimy całego domu, tylko pomieszczenia gdzie jesteśmy, PC CWU, piec na pellet w sezonie grzewczym zastępuje PC, bo dostaje cieplejsza wodę niż ma grzać.
Jak dostanę podsumowanie w styczniu to będę wiedział dokładnie, ale po licznikach w 8 mcy Zużyłem 600kwh drogiego prądu i 1200taniego.
To myślę 3000kWh nie przebije rocznie, może 2700.
PS. Jeśli jest zasobnik, to mowa o kotle jednofunkcyjnym. Kotły dwufunkcyjne to te, które grzeją wodę przepływowo.

@michcio: 100% racji, coś mi się pomieszało, dzięki za sprostowanie!
@kutwa_sprytny: myślę,że suszarkę bym wykluczył. Wiem, że wygodne ale to żre jak #!$%@? no i w miarę możliwości indukcję na gaz zrobił... Myślę że można na tym trochę zaoszczędzić jakby gotowanie na gazie było tylko... Pompa w sumie też może trochę mniej zużywać bo rozumiem,że c.w.u masz z bojlera elektrycznego więc jako takiego ciśnienia nie potrzeba jak na piecu gazowym...