Aktywne Wpisy
sawardega +104
Na live zapomnialem powiedziec ktoreo kontach na wykopie ludzi z fame np. RafDan to pracownik Boxdela mysle ze sami szybko namierzycie :D
#famemma
#famemma
Siemka.
Mam 21 lat, nigdy nie miałem dziewczyny.
Jestem strasznie samotny - wygłodniały dotyku, już nawet nie mówię o seksie ale o chociażby zwykłym przytuleniu się do kogoś, laski mają z tym łatwiej bo nawet te samotne przytulają się z koleżankami :(
do rzeczy
Kieruje moje pytanie do starszych mądrzejszych kolegów, myślicie że założenie konta na tinderze ma dla mnie jakikolwiek sens? przyszła mi do głowy taka opcja ponieważ nie pije alkoholu
Mam 21 lat, nigdy nie miałem dziewczyny.
Jestem strasznie samotny - wygłodniały dotyku, już nawet nie mówię o seksie ale o chociażby zwykłym przytuleniu się do kogoś, laski mają z tym łatwiej bo nawet te samotne przytulają się z koleżankami :(
do rzeczy
Kieruje moje pytanie do starszych mądrzejszych kolegów, myślicie że założenie konta na tinderze ma dla mnie jakikolwiek sens? przyszła mi do głowy taka opcja ponieważ nie pije alkoholu
Brak PV , taryfa G11
Ale konkrety
Najbardziej prądożerne urządzenia to
Pompa hydroforowa 1,3kw do własnego ujęcia wody
Bojler 100l / 24h/7 grzeje do 45*C
Gotowanie indukcja / piekarnik
Pranie
Pralka+suszarka bębnowa
Poki co optymalizacje znalazłem w ograniczeniu grzania wody w nocy ale może coś pominąłem , może coś można zamienić i odczuć zmianę ?
Poza tym standardowo
Laptop , tv ,telefony, światło itp ale to margines zużycia podejrzewam
#budujzwykopem #dom #kiciochpyta #elektryka
Nagrzanie domu o 1 stopień więcej wymaga sporego wysiłku dla pieca. Sam to testowałem w tamtym sezonie, noc i do godz 16 ustawiałem 21 stopni, a od 16 do 24 ustawiałem 23 stopnie, zużycie gazu ZNACZĄCO wzrosło.
Obecnie mam 23 cały czas, na
Jak masz NAS'a to zastanów się nad jego włączaniem w razie potrzeby (u mnie to był w sumie największy pożeracz prądu, 20W ciągłego poboru 24/7/365). Niby nic te 20W ale robi 14,5 kWh msc.
@kutwa_sprytny: nie da się, chyba że masz dom pasywny i nie musisz go ogrzewać w żaden sposób. A w domu używasz tylko światła.
@zaba34: nowe lodówki ciągną dużo mniej prądu. Tak samo suszarki z pompami ciepła.
@shitman6: Podstawowa zasada przy zasobnikach ciepłej wody - im niższa temperatura wody w środku, tym mniejsze straty ciepła, co jest logiczne, bo straty przenikania ciepła przez izolację zasobnika są proporcjonalne do różnicy temperatur wewnątrz/na zewnątrz.
W związku z powyższym utrzymując w środku stałą
Jak dostanę podsumowanie w styczniu to będę wiedział dokładnie, ale po licznikach w 8 mcy Zużyłem 600kwh drogiego prądu i 1200taniego.
To myślę 3000kWh nie przebije rocznie, może 2700.
@michcio: 100% racji, coś mi się pomieszało, dzięki za sprostowanie!
ale jak masz kozę to może zamontujesz kominek z płaszczem wodnym? tylko te 100 litrów może być mało
Kompiel w wannie, ale w jednej wodzie cała rodzina.