Wpis z mikrobloga

Zarabiam bardzo dobrze (10k) a i tak zaczynam się martwić co będzie dalej. Oto moje obecne wydatki:

- Opłaty za mieszkanie - 0.7k - było 400zł
- Rata kredytu na remont - 1.2k (było 600zł)
- Leasing - 3k - było 1.8k
-Jedzenie - około 3k (mocno ograniczyłem chodzenie do restauracji, przestawiłem się na dietę pudełkową a i tak jest drożej niż w 2019)
- Karnet na siłownię/netflix/hbomax/rozrywki - 0.5k

Czyli teraz miesięcznie zostaje mi 1.5k na niespodziewane wydatki/wakacje/prezenty itp ale nie wiem co będzie za parę miesięcy bo jeszcze dochodzi mi rata kredytu za mieszkanie około 5k - obecnie korzystam z wakacji kredytowych.

Zastanawiam się jakim cudem żyją ci wszyscy ludzie którzy zarabiają po 3k i jeszcze mają dwójkę dzieci na utrzymaniu. Bo ja już zaczynam czytać o upadłości konsumenckiej a zarabiam bardzo dobrze.

#kryzys #inflacja #zarobki #nieruchomosci #kredythipoteczny #zalesie #gospodarka
  • 35
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@swiatus85: z resztą dużo, bardzo dużo to dosyć subiektywne odczucia ale 10k bym nie nazwał bardzo dużo z tego powodu że nowego BMW z salonu i mieszkania 100m w Warszawie na woli z takiej pensji nie kupisz.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Prawda jest taka że w porównaniu z zachodem mamy małe pensje i mała siłę nabywczą i to że średnia pensja wynosi 6500 brutto nie znaczy że 10k netto to bardzo duże pieniądze. To tylko oznacza że Polacy są biedakami.
  • Odpowiedz
@Wygryw_z_wyboru: @Wygryw_z_wyboru: w UK pracowałem w angielskim Januszeksie. Odkładałem jakieś 1000zl bo życie drogie. Tu na luzie odkładam 5-6k. Mógłbym odkładać więcej ale firma świetna i rozwój mega szybki więc albo za kilka miesięcy będę zarabiał połowę więcej niż teraz, albo inna firma i zarobki ponad dwa razy większe (mam znajomych w UK co uciekli z tej firmy i pracują za 3 razy większa kasę niż poprzednio). Jeśli chodzi o
  • Odpowiedz