czy jest sens smażyć dzisiaj ser biały którego termin ważności wg opakowania kończy się dzisiaj? Planuję wziąć go na patelnię na olej rzepakowy bez żadnego odczekiwania i zasmażać aż do mitycznej płynności
@TheOneWhoKnocks: ale wg youtuba mieszają go z sodą oczyszczoną, potem 3 dni odczekują by potem go smażyć - a ja się pytam czy da się od razu czy trzeba jednak odczekiwać
@smutny_login: smaż śmiało, jeśli ser nie wykazuje żadnych objawów zepsucia. Na opakowaniu jest termin, w którym producent gwarantuje, że nic się nie stanie. Po jego upłynięciu jesz na własne ryzyko, ale nawet produkty mleczne są w praktyce zdatne do spożycia przynajmniej kilka dni po upływie terminu ważności. Oczywiście pod warunkiem, że opakowanie nie jest wybrzuszone, ani zawartość nie pachnie nieprawidłowo. Przy smażeniu do płynności zakładam, że uzyskasz temperaturę pasteryzacji, która zabije
@chlebicek: właśnie zasmażyłem ok 120g sera chudego żeby przykryć ją jajecznicę z trzech jajek - niebo w gębie, twaróg roztopiony z późniejszym dodatkiem oregano to naddodatek to potraw i od teraz będę tak robił częściej
no i elegancko. Aż mi się jeść zachciało. Jak jutro nie będziesz aktywny to wiadomo, że nie przeżyłeś sera do dzisiaj i należy unikać przeterminowanych serów. ( ͡°͜ʖ͡°)
Jakas fajna gra strategiczna gdzie nie chodzi o zabijanie i wojny? Gdzies gdzie trzeba sie rozwijac albo przetrwac jest ok. Ale bez wojen bo mam dosc :/ Nie musi byc nowe. classic tez jest ok.
Tak się tylko chciałem pożalić, że byłem dzisiaj u lekarza w Medicoverze i ten lekarz okazał się być Ukraińcem, który ledwo mówi po polsku... Dramat. #zdrowie #polska #medicover #ukraina
#gotujzwykopem #kulinaria #kuchnia #jedzzwykopem #jedzenie