Aktywne Wpisy

rastafari85 +56
Jak miałem z 23 lata to odkryłem, że karnister to tak naprawdę kanister, człowiek w szoku był

Bunch +17
źródło: Screenshot_340
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: Screenshot_340
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Pytanko do znawców. W jaki sposób przekazać zmienną z javascripta do php? Wyczytałem, że bezpośrednio się nie da i można przez np http post.
Może ktoś mi mógł wytłumaczyć jak to ma wyglądać?
Ogólnie mam funkcję zapisz(), w której chce przesłać zmienne tam powstałe do pliku zapisywanie.php.
W pliku php mam $test = $_POST['test'];
Wiem, że są jakieś ajaxy i takie tam, ale nie mam czasu i ochoty tego wszystkiego się nauczyć(na razie), aby przesłać jedną głupią zmienną.
Czy ktoś łaskawy byłby w stanie nawet wkleić gotowy skrypt? Czy to nie jest takie proste?
#2 nie ma żadnego błędu w pliku PHP?
#1 konsola milczy
#2 próbowałem to wywołać innym skryptem php i jest spoko
PHP ma też kilka mechanizmów, żeby te informacje zdobyć. Informację możesz przekazać w część URL (np
wykop.pl/wpis/6791856mówi, że chcemy uzyskać coś co jest „wpisem” o ID „6791856”). Mechanizm ten jest oparty prawdopodobnie
W konsoli przeglądarki będziesz widział czy żądanie się wykonało, z jakimi parametrami i jaka była odpowiedź. Na serwerze dumpnij sobie wartość zmiennych, które przyszły. Każdą rzecz po kolei, dojdziesz do tego jak ma to działać.
Problem rozwiązany. Aż wstyd się przyznać, ale miałem literówkę w nazwie funkcji i po prostu jej nie wywoływało. Szkoda, że notepad++ nie ma sprawdzania poprawności kodu:/
Dzięki chłopaki za pomoc:)
@MacDada: I tak i nie :) Zapytania POST też można wywoływać
W każdym razie od czegoś trzeba zacząć, a użycie metody POST popieram z dwóch powodów – pierwszy to właśnie mniejsza szansa na robienie syfu, a drugi to zgodność ze standardem.
To jest właśnie zabawne, jak mało osób w „webdeveloperce” ma jakiekolwiek pojęcie o HTTP – protokole, na którym opiera się większa część Internetu… IMHO powinni tego uczyć na studiach, może
Nie ma studiach nie nauczyli tego, ale nie uczyli tez nic o webdevie. No na jednych zajęciach tylko miałem o spring framework w javie, ale trudno powiedzieć ze stałem się po tym ekspertem ;-)