Wpis z mikrobloga

#programowanie #www #js #javascript #php

Pytanko do znawców. W jaki sposób przekazać zmienną z javascripta do php? Wyczytałem, że bezpośrednio się nie da i można przez np http post.

Może ktoś mi mógł wytłumaczyć jak to ma wyglądać?

Ogólnie mam funkcję zapisz(), w której chce przesłać zmienne tam powstałe do pliku zapisywanie.php.

W pliku php mam $test = $_POST['test'];

Wiem, że są jakieś ajaxy i takie tam, ale nie mam czasu i ochoty tego wszystkiego się nauczyć(na razie), aby przesłać jedną głupią zmienną.

Czy ktoś łaskawy byłby w stanie nawet wkleić gotowy skrypt? Czy to nie jest takie proste?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@siemanko: Przeczytaj o HTTP – jest to sposób komunikacji wykorzystywany przez przeglądarki internetowe z serwerami. Zauważysz wtedy, że przewiduje on wiele miejsc, gdzie można przekazać serwerowi jakąś informację.

PHP ma też kilka mechanizmów, żeby te informacje zdobyć. Informację możesz przekazać w część URL (np

wykop.pl/wpis/6791856
mówi, że chcemy uzyskać coś co jest „wpisem” o ID „6791856”). Mechanizm ten jest oparty prawdopodobnie
  • Odpowiedz
@siemanko: Każda współczesna przeglądarka pokazuje zapytania ajaksowe w konsoli deweloperskiej – przeczytaj powyższe linki, upewnij się, że rozumiesz co tak na prawdę chcesz zrobić i spróbuj zrobić dowolnego ajaksa do serwera.

W konsoli przeglądarki będziesz widział czy żądanie się wykonało, z jakimi parametrami i jaka była odpowiedź. Na serwerze dumpnij sobie wartość zmiennych, które przyszły. Każdą rzecz po kolei, dojdziesz do tego jak ma to działać.
  • Odpowiedz
@MacDada: Dzięki wielkie za tak obszerną odpowiedź. Na pewno będę musiał bardziej się douczyć bo widzę często mam z tym problemy. @Zalazdi: @karid:

Problem rozwiązany. Aż wstyd się przyznać, ale miałem literówkę w nazwie funkcji i po prostu jej nie wywoływało. Szkoda, że notepad++ nie ma sprawdzania poprawności kodu:/

Dzięki chłopaki za pomoc:)
  • Odpowiedz
@siemanko: w php nic nie sprawdzi Ci poprawności kodu bo jest to język dynamicznie typowany. To oznacza, że wszystko może być w danym momencie wszystkim :) Co najwyżej być może lepsze narzędzia potrafią domniemywać, że chciałeś w danym miejscu napisać co innego, ale nie mogą oznaczyć tego jako błąd.

usuń konto http://wykop.pl/usun_konto – klikniesz to umrzesz xP

@MacDada: I tak i nie :) Zapytania POST też można wywoływać
  • Odpowiedz
@moriturius: co do lepszych zabezpieczeń wobec CSRF – pełne poparcie.

W każdym razie od czegoś trzeba zacząć, a użycie metody POST popieram z dwóch powodów – pierwszy to właśnie mniejsza szansa na robienie syfu, a drugi to zgodność ze standardem.

To jest właśnie zabawne, jak mało osób w „webdeveloperce” ma jakiekolwiek pojęcie o HTTP – protokole, na którym opiera się większa część Internetu… IMHO powinni tego uczyć na studiach, może
  • Odpowiedz
@MacDada: hmm... Zainspirowałes mnie żeby popytać w pracy o to co ludzie wiedzą o http. Tzn. Jestem pewien ze podstawowe rzeczy wie każdy ale zastanawiam się czy wiedzą np. O innych metodach niż post i get...

Nie ma studiach nie nauczyli tego, ale nie uczyli tez nic o webdevie. No na jednych zajęciach tylko miałem o spring framework w javie, ale trudno powiedzieć ze stałem się po tym ekspertem ;-)
  • Odpowiedz