Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@texas-holdem: Czemu jest taki rozstrzał czasowy między odpalaniem poszczególnych silników? Zamierzone, żeby nie generować fali uderzeniowej, czy wynika ze słabej kontroli?
  • Odpowiedz
@mathmed: Tylko w SpaceX wiedzą na pewno ale podejrzewam, że każdy silnik automatycznie zalicza "check-listę startową" oddzielnie, tj. poszczególne sensory (tych zapewne są dziesiątki, jeśli nie setki) muszą dać zielone światło i ten proces może w ogóle nie być synchronizowany między silnikami (w sensie sensorów w silniku A może nie obchodzić czy się on odpali 1/10 sekundy później czy wcześniej niż silnik B). Pamiętaj, że ten "rozstrzał czasowy" jest widoczny
  • Odpowiedz
@mathmed: Przede wszystkim dlatego żeby nie było uderzenia na konstrukcję boostera od wszystkich silników jednocześnie. Zauważ, że najpierw jest odpalany centralny, a następnie te wokół niego.
  • Odpowiedz
Czemu jest taki rozstrzał czasowy między odpalaniem poszczególnych silników? Zamierzone, żeby nie generować fali uderzeniowej, czy wynika ze słabej kontroli?

@mathmed: Te opóźnienia wynikają z bardzo dobrej kontroli :-) Generalnie jest tak jak piszesz, odpalenie silnika to jest fala uderzeniowa a kilkanaście takich zsynchronizowanych fal spowoduje spore szkody.

Musk wielokrotnie mówił, że uruchamianie silnika "full flow staged combustion" to jest delikatny taniec przepływów, ciśnień i podkręcania ciągu. I to jest
  • Odpowiedz
@kwanty: Obejrzałem, to bardzo ciekawe. Swoją drogą, słyszałem, że SLS znów ma problem, zdaje się utrzymuje się przeciek wodoru i nie wiadomo kiedy uda się wystartować.
  • Odpowiedz
Te opóźnienia wynikają z bardzo dobrej kontroli :-) Generalnie jest tak jak piszesz, odpalenie silnika to jest fala uderzeniowa a kilkanaście takich zsynchronizowanych fal spowoduje spore szkody.

@kwanty: Ja tam myślę, że oni by nie byli w stanie odpalić ich idealnie jednocześnie choćby chcieli;) Takie przesunięcia o ułamkowe części sekundy nie wydają się możliwe do pełnego skontrolowania, tym bardziej jak wszystkie silniki będą docelowo odpalane paliwem dostarczonym z OLT.
  • Odpowiedz
Swoją drogą, słyszałem, że SLS znów ma problem, zdaje się utrzymuje się przeciek wodoru i nie wiadomo kiedy uda się wystartować.

@mathmed: Tia... pomijając, że złożyli rakietę z bardzo starych części i na technologii z '50 to mają zupełnie inną filozofię produkcji. Pracują bardzo dużo na papierze ale robią mało testów integracyjnych. Mocno testują poszczególne komponenty ale całość już rzadko. No i po złożeniu wychodzą problemy...

Musk ma zupełnie inną
  • Odpowiedz