Wpis z mikrobloga

Jaki jest maksymalny wiek nieruchomości mieszkalnej których kupno rozważasz bądź byś rozważał, gdybyś planował taki zakup obecnie?
#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #dom #kredythipoteczny

Maksymalny wiek mieszkania/domu jaki byś kupił:

• Tylko rynek pierwotny 19.2% (41)
  • maks. 5 lat 9.9% (21)
  • maks. 10 lat 12.7% (27)
  • maks. 15 lat 7.5% (16)
  • maks. 20 lat 13.6% (29)
  • maks. 32 lata (po upadku PRL) 10.8% (23)
  • maks. 50 lat 7.5% (16)
  • maks. 75 lat 1.4% (3)
  • 75 lat i więcej 17.4% (37)

Oddanych głosów: 213

• 19
  • Odpowiedz
odrestaurowanej kamienicy może być dużo lepszym rozwiązaniem niż kilkuletnia deweloperka

@Marcin3005: to jest jak ocenianie zawartości po opakowaniu. Ładna kamienica to zazwyczaj problem z brakiem mediów - ogrzewania miejskiego, ciepłej wody z sieci, siły. Ponad to brak ocieplenia, stropy z drewna i słomy itd itd
  • Odpowiedz
@Wychwalany: Dodatkowo nieporównywalnie dużo wyższe koszta ogrzewania, czynszu i możliwe różne niespodzianki przy naprawach. Ja tam nawet lubie takie ogromne odrestaurowane mieszkania w kamienicach, mieszkałem kiedyś w takim przez jakiś czas i miało to swój urok nawet. Jednak samemu osobiście nie zdecydowałbym się na zakup takiego, tutaj trzeba się naprawdę być obeznanym w tym temacie by nie #!$%@?ć się na mine. Dodatkowo dużo trudniej sprzedać taki lokal niż w przypadku mieszkania
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: zaletą rynku pierwotnego jest fakt że normy budowlane są zaostrzane co kilka lat wiec teoretycznie budynki powinny być coraz lepsze i wygodniejsze. Zwiększają się normy dotyczące izolacji cieplnej, akustycznej, niedawno zwiększyli wymiary miejsca parkingowego. Stosowane są najnowsze materiały i rozwiązania. Przy zakupie z pierwotnego masz wgląd do całego projektu budowlanego i możesz wszystko sobie sprawdzić.
  • Odpowiedz
@Wychwalany: @Dusk_Forest77: Najlepsza opcja to taka ponad 100-letnia kamienica od dewelopera po generalnym remoncie.

Wymienione stropy, ocieplane ściany, nowe okna i instalacje, ochrona i brak patologii, nowa winda, czasem i miejsce postojowe. Zostają grube mury z czerwonej cegły i wysokie sufity.

Ale to w zasadzie rynek pierwotny w tej ankiecie.
  • Odpowiedz
@dochodek: Serio sa takie kamienice, gdzie zostały tylko ściany zewnętrzne a wszystko w środku wymienione łącznie ze stropami i ścianami nośnymi (słyszałem że nawet to jest możliwe) a w środku współczesne układy i instalacje. Chociaż nie miałęm osobiście kazji nigdy takiej zwiedzić. Domyślam się że jest to kwestia konserwatora zabytków i niemożności zmiany charakteru zabudwy danej okolicy. Swoją drogą, takie mieszkania muszą nieźle kosztować.
  • Odpowiedz
@Wychwalany: Wow, fajna sprawa. Tak to właśnie powinno być robione gdzie się da. Niestety podejrzewam, że taka impreza to pewnie dwukrotnośc jak nie lepiej budowy współczesnego budynku mieszkalnego. W każdym razie bardzo podoba mi się takie rozwiązanie.
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: czynsz w kamienicy jest raczej znacząco niższy, niż w blokach.

W dodatku, olbrzymią wadą nowych budynków, w zasadzie skreślającą możliwość mieszkania w nich jak dla mnie, jest gęstość zabudowy i skrajnie mała odległość od okien sąsiada.
  • Odpowiedz
czynsz w kamienicy jest raczej znacząco niższy, niż w blokach.

@sasik520: na kilku przykładach we Wrocławiu powiem że czynsze w kamienicach są znacznie wyższe.

gęstość zabudowy i skrajnie mała odległość od okien sąsiada.

@sasik520: kamienice są zazwyczaj na śródmieściu i gęstość zabudowy jest chyba większa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Wychwalany: @sasik520: cena rozbija się o rodzaj własności tj czy kamienica jest prywatna czy socjalna - miasta. Są jeszcze ustawy regulujące cenę maksymalna za metr u takich prywatnych właścicieli, znajdujących się po 80 latach ( ͡° ͜ʖ ͡°). Dodatkowo w czynsz część osób wlicza zadatek za co, cwu albo śmieci.
Generalnie kamienice > bloki
  • Odpowiedz
@Wychwalany: akurat też mieszkam we Wrocławiu, w kamienicy.

Najlepsze pod kątem odległości do okien sąsiadów są, niestety, prlowskie osiedla. Potem kamienice, potem długo, długo nic, a na szarym końcu nowe budownictwo.

Mój czynsz to jakieś 170 zł za kawalerkę, w tym woda. Nie słyszałem o niższych.
  • Odpowiedz
Generalnie kamienice > bloki

@ExTc: w czym niby? W smrodzie, patosąsiadach, rozwalonych śmietnikach na podwórku i #!$%@? schodach na klatce xD?
  • Odpowiedz
@mklaudia: nie mierzyłem. Taka, żeby mieć w mieszkaniu przyzwoicie jasno i musieć z bliska oglądać życia rodzinnego sąsiadów.

Stare prlowskie osiedla zachowują przyzwoite odległości.
  • Odpowiedz