Wpis z mikrobloga

Walczę nad sparowaniem 3DTouch firmy Chińczyk z Enderem 3; z płytki na czujniku wynika, że to wersja 1.2.
Mianowicie chodzi o kabelki którymi podłącza się czujnik w miejsce po stop switchu osi Z.
Ze wspomnianego stop switcha wychodzą 2 kabelki - jeden sygnałowy i drugi 5V, pin GND jest niepodłączony.
Tymczasem kabelki wychodzące z 3DTouch to sygnałowy i GND właśnie xD
Czy ktoś ma Endera z takim czujnikiem i jest w stanie powiedzieć mi jak sobie z nim poradził?

#ender3 #druk3d #drukarki3d
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cocamide: Manual do 3DTouch nie porusza tej kwestii [co zrobić w przypadku, gdy piny stop sticka na płycie drukarki to sygnałowy i napięcie, a czujnik ma wyprowadzenia sygnałowe i masę], w oficjalnym manualu od Creality też nie opisano pinouta osi Z, a na partyzanta nie chcę podpinać do losowej masy żeby czegoś nie ujarać i stąd szukam ludzi, którzy mieli podobną zagwozdkę.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@krzaczor93: no to masz komplet ....
Czarny biały do endstop a reszta trzez ten adapter ( płytkę ) z tego co pamiętam do wejście przewodu wyswietlacza
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@tylko_grzanki: no tak ... Teraz wgrać tylko firmware i powinno działa. Chyba że płyta ma zablokowany loader czy ja się to zwie

Nie narzekają 8bitow czy wiesz że Prusa mk3s ... Też ma płytę 8 bitowa ?
  • Odpowiedz
@bsl: Zapłaciłem za sGEN 16bit to narzekam.
Płyta nie jest zablokowana, Marlina przerabiałem chyba na wszystkie możliwe sposoby bez skutku; niby wg tutoriali i zgodnie z tym co znalazłem na GitHub ale drukarka szalała. Podziurawiłem tylko matę :(
Może wrócę do tematu ale póki co się poddałem.
  • Odpowiedz
@bsl: Być może i jest fajny, ale nie będę specjalnie szybszej Maliny pod to kupował (mam 2B+ z Octoprint)
No i jak z grubsza ogarnąłem Merlina i spółkę - niekoniecznie mam czas i ochotę na doktoryzowanie się od nowa.
Pewnie niebawem znów się za to wezmę, bo poziomowanie stołu "na paragon" jest wkurzające.
  • Odpowiedz