Wpis z mikrobloga

Niemiecka mapa przedstawiająca front wschodni I wojny światowej na początku 1915 roku

#iwojnaswiatowa #historia #pierwszawojnaswiatowa #1wojnaswiatowa

Mapa pochodzi z niemieckich archiwów wojskowych które kilka lat temu zostały odtajnione w... (a jakże) Moskwie i opublikowane w Internecie.
Duże cyfry arabskie oznaczają armie, cyfry rzymskie korpusy, małe cyfry arabskie dywizje (uwaga brygada jest mniejsza niż dywizja).

Wbrew rosyjskiemu opisowi jest to sytuacja z początku lutego. Na północy nad Niemnem w okolicach Tylży(Tilsit) znajdują się już trzy korpusy niemieckie (XXI, XXXIXR i XXXVIII), które 7 lutego rozpoczną tzw. "Wielką Operację Zimową" lub "II Bitwę nad Jeziorami Mazurskimi". Operacja/bitwa ta doprowadzi w ciągu dwóch tygodni do okrążenia w Lasach Augustowskich XX korpusu rosyjskiego. Na mapie znajduje się on jeszcze miedzy Węgorzewem/Angerburg a Gołdapią.

Poniżej na zachód od Warszawy oznaczone zieloną kropką jest miejsce bitwy pod Bolimowem, w której Niemcy 31 stycznia użyli gazów bojowych. Było to już drugie użycie gazów bojowych pod Bolimowem. Użyli ich już wcześniej w styczniu 1915 co opisywałem pod linkiem
https://www.wykop.pl/wpis/62994063/bolimow-10-stycznia-1915-roku-front-wschodni-i-woj/

Użyją ich jeszcze raz (tym razem chloru) 31 maja tego samego roku. (Mam relację amerykańskiego korespondenta wojskowego Stanleya Washburna na temat tego użycia. Może kiedyś o tym jeszcze napisze szczegółowo).
Interesujące jest duże nagromadzenie sił zarówno po stronie niemieckiej jak i rosyjskiej miedzy Wisłą i Pilica wzdłuż rzek Bzura i Rawka. Front będzie się tam utrzymywał aż do końca lipca 1915 roku. 6 sierpnia 1915 roku Niemcy zajmą bez walki Warszawę.

Na południu widać jeszcze oblegany przez Rosjan Przemyśl, który skapituluje dopiero 22 marca i podejmowane przez wojska austriackie próby przebicia się do oblężonej twierdzy przez Karpaty.

Pod Gorlicami gdzie 2 maja nastąpi decydujące dla losów frontu wschodniego przerwanie frontu, z obu stron znajdują się jeszcze stosunkowo niewielkie siły. 11 armia Niemiecka (nie ma jej na mapie) która dokona przełamania będzie liczyła 5 korpusów.

Gdzieś tam na samym dole, któraś kropka to może być II brygada Legionów Józefa Hallera albo w ogóle nie jest zaznaczona?
Hans_Kropson - Niemiecka mapa przedstawiająca front wschodni I wojny światowej na poc...

źródło: comment_1663169678PaqhlFKygoWflLgC0MLa0i.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hans_Kropson: obok dzialki mojego ziomka, ktora jest w Joachimowie Mogiłach (niedaleko Skierniewic) jest mogiła z 1915 właśnie. Podobno zabiłi ich puszczony gaz kiedy wiatr zaczął wiać w ich strone XD idealnie się pokrywa z mapą
  • Odpowiedz
@haabero: Miałem się tam w czasie urlopu w tamte tereny wybrać, żeby obejrzeć pole bitwy. Ale samochód skręcił mi nie w tą stronę i zanim się obejrzałem wylądowałem gdzieś pod Lublinem. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Też było ciekawie i historycznie ale to nie te czasy.
  • Odpowiedz