Aktywne Wpisy

Yelonek +35
Z racji tego, ze przyszło lato, przypominam fanom #l-------------j o zaletach #samochodyelektryczne
#motoryzacja #samochody
#motoryzacja #samochody
źródło: image
Pobierz
Treda +211
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: image
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
prosty przykłady
1) dziennie wyprodukuję 100 kWh a zużyję 200 kWh (to są dla przykładu ilości) - więc te brakujące 100 kWh odkupię od operatora w jakiej cenie, tej rynkowej czy jak?
2) rocznie np. okres maj-kwiecień wyprodukuję 10 000 kWh ale zużyję 12 000 kWh więc wtedy kiedy i jak muszę zapłacić?
#fotowoltaika
@astri: kupujesz po cenie z taryfy, sprzedajesz po cenie rynkowej
@astri: 12MWh x cena z taryfy -
coś tam czytałem, że mamy rok na odebranie tego prądu co wyprodukowaliśmy i są liczniki lub podgląd na bieżąco jak to się rozlicza tak? więc w lato wychodzi na to, że trzeba dużo produkować, mało zużywać a w zimę odbierać nadwyżkę tak aby nie przekroczyć zapotrzebowania na więcej niż wyprodukowałem?
I sprzedajesz te 8kWh po cenie kwartalnej (będzie zmiana na mniejsze okno czasowe).
Produkujesz tak przez pewien czas i tak dajmy na to uzbierało Ci się 1500PLN (nie kumulujesz kWh jak w poprzednim systemie).
Ale sytuacja się odwraca i przez 1h produkujesz 2kW a konsumujesz przez ten czas 10kW więc z sieci pobrałeś 8kWh. Za
więc opłaca się założyć instalację nawet te 4 kW i produkować tego więcej niż się zużywa?
_*nie chodzi mi o koszty instalacji i opłacalność_
Jak tak długo potrwa?¯\_(ツ)_/¯
Czyli kwota energii pobrana za dany miesiąc w PLN może być pomniejszona o kwote z poprzednich 12 miesięcy i tak każdego miesiąca.
Jak po roku coś ci zostanie z 13 miesiąca wcześniej to wypłacają do 20% calej kwoty wprowadzonej w tantym miesiącu na konto
Tzn wyprodukowałes za 1000zl zuzyles za 800 to dostaniesz chyba tylko 40zl a nie 200zl?
wprowdziłeś w stycnziu 2023 1000zł, wykorzystałeś do stycznia 2024 z tego miesiąca(01.2023) wszystko czyli 1000zł, nic Ci nie oddają
Nie jestem pewien, jak chcesz 100% pewności to zajrzyj do ustawy