Wpis z mikrobloga

#excel #pytaniedoeksperta
Mirki, czy możliwe jest stworzenie pewnej formuły, która w komórce F2 utworzy mi automatycznie tekst złożony z informacji zawartych w pozostałych komórkach tego wiersza, w dodatku oddzielając poszczególne składowe slashem?

Tzn chcę, aby excel samodzielnie zebrał mi informacje zawarte w konkretnych komórkach i utworzył z tego pewnego rodzaju etykietę zawierającą wybrane informacje.

Wykonalne?

Poradziłby sobie pewnie sam z użyciem google'a, ale nawet nie wiem o co go pytać :/
CommanderStrax - #excel #pytaniedoeksperta
Mirki, czy możliwe jest stworzenie pewnej...

źródło: comment_1663080129iANqQsOYvLDfVPnNCb7iUT.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CommanderStrax: Używasz Office 365 lub 2019? Wtedy funkcja textjoin, ma argument, który akceptuje separator, czyli Twój slash. Myślmy perspektywicznie ;) , co gdyby wierszy było tysiąc To jest najlepsze rozwiązanie. Innym może być zaproponowane przez Polinik, ale jest trywialne bo bierze komórki po kolei.
  • Odpowiedz
@kkrzysiek13: dziwne, bo używam Office365, ale ta funkcja nie istnieje. Tak czy siak w arkuszach google'a działa to idealnie i dokładnie tak, jak oczekiwałem, a plik w chmurze nawet odpowiada mi bardziej, więc serdeczne dziękuję za poradę! :)
  • Odpowiedz
@CommanderStrax: Dziwne, dziwne. https://support.microsoft.com/en-us/office/textjoin-function-357b449a-ec91-49d0-80c3-0e8fc845691c Innym rozwiązaniem też byłoby użycie VBA z pętla for i zakresem pewnie lub zbudować własną funkcje :D. Cieszę się, że się udało. Sztywniutko. Pewnie istnieje też pierdyliard workaroundów z użyciem innych funkcji i kombinacją. Np transpozycja z defaultu robi chyba spację. Spację można później globalnie podmienić na dowolny delimiter.
  • Odpowiedz
@kkrzysiek13: z mojej perspektywy arkusze kalkulacyjne to totalnie czarna magia, więc ledwie rozumiem co piszesz :P

Mogę mieć jeszcze jedno pytanie? :/
Czy możliwym jest, aby arkusz samodzielnie numerował mi poszczególne wiersze, ale zależnie od kategorii widniejącej w określonej kolumnie?
Tzn, jak na screenie: chciałbym, żeby wiersze z kategorii AB były numerowane osobno, z kategorii CD osobno i od początku itd. Kategorie te będą się ze sobą mieszać w arkuszu,
CommanderStrax - @kkrzysiek13: z mojej perspektywy arkusze kalkulacyjne to totalnie c...

źródło: comment_16630838946Bzx3EmEgjJ2cA4Lay943Q.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@CommanderStrax: Da się. Na angielskiej wersji mi wyszło. Mam nadzieję, że dobrze tłumaczę. Ewentualnie zajrzyj tutaj. Nie mam już licencji i robiłem to na pracowym. Jak w A1 masz te kategorie (AB, CD itd), to w B1 robisz formułę countif czyli LICZ.JEŻELI na polskiej wersji? Countif($A$1:A1,A1) i przeciągasz na dół. W razie czego tu jest wyjaśnienie: https://exceljet.net/formula/running-count-of-occurrence-in-list . Paragraf "Running count for every value". Nie wiem jak duży masz ten
  • Odpowiedz
Jak to ma byc koniecznie 001 zamiast 1 to już się baw w replace albo coś takiego. Ciężko podpowiadać tutaj nie znając całości danych i oczekiwań końcowych.

@kkrzysiek13: generalnie moja potrzeba numeracji w takim formacie (001, 002) wynika z mojego pierwszego problemu :D chciałbym, aby do mojej etykiety generowanej za pomocą funkcji textjoin numeracja dopisywała się właśnie w takiej postaci
  • Odpowiedz