Wpis z mikrobloga

#bezsennosc Nie spałem dziś nic, leżałem i chciałem zasnąć, a mój mózg pracował na 200% Teraz wyczytałem: "Obecnie Księżyc znajduje się w fazie nowiu, który przypada dokładnie dzisiaj, 26 maja. To moment, kiedy Księżyc znajduje się między Ziemią a Słońcem, więc jego oświetlona strona jest zwrócona w stronę Słońca, a my widzimy jedynie jego ciemną stronę – #ksiezyc jest wtedy praktycznie niewidoczny na niebie. To przeciwieństwo pełni.
Podczas nowiu niektórzy ludzie zgłaszają bezsenność, rozdrażnienie lub zwiększoną aktywność psychiczną, choć brak jest jednoznacznych dowodów, że to właśnie nów ją powoduje. #noc #psychologia #mozg #sen #nocnazmiana #zalesie #astronomia #kosmos
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wykop14 boże co za brednie, jak Księżyc znajduje się pomiędzy Ziemią, a Słońcem to jest wtedy zaćmienie a nie nów. Nów to noc na Księżycu widziana z Ziemii.
  • Odpowiedz
@darek-jg okres nowiu (okres ciemnego księżyca) trwa od 1 do 3 dni, więc mamy wtedy i dni i noce, a moment nowiu, czyli krótka chwila kiedy jest najbardziej niewidoczny, może się zdarzyć tak samo w dzień jak i w nocy
  • Odpowiedz
@adrian1207: super, ale trudno mi sobie wyobrazić umiejscowienie tych trzech ciał w przestrzeni by z ziemi widzieć ciemną stronę i jednocześnie nie widzieć słońca, patrząc na ten edukacyjny rysunek co wrzuciłem to niemożliwe
  • Odpowiedz
boże co za brednie, jak Księżyc znajduje się pomiędzy Ziemią, a Słońcem to jest wtedy zaćmienie a nie nów. Nów to noc na Księżycu widziana z Ziemii.

@szuineg: to jest to samo ( ͡° ͜ʖ ͡°) to znaczy "noc na Księżycu widziana z Ziemi" to to samo co "Księżyc znajduje się pomiędzy Ziemią a Słońcem".

Którą stronę czegoś widzimy? Tą
  • Odpowiedz
@darek-jg: Obejrzyj sobie animacje, jak np. tutaj. Słońce, Ziemia i Księżyc nie układają się normalnie w jednej linii - orbita Księżyca jest przechylona pod kątem około 5 stopni względem ekliptyki, a oś Ziemi jest nachylona do płaszczyzny ziemskiej orbity. Kiedy Słońce, Ziemia i Księżyc ustawiają się w jednej linii, mamy zaćmienie.

Księżyc w fazie nowiu nie jest widoczny w ciągu nocy, nów przypada w dzień - Księżyc wschodzi i zachodzi
Apaturia - @darek-jg: Obejrzyj sobie animacje, jak np. tutaj. Słońce, Ziemia i Księży...
  • Odpowiedz
@wykop14: +1, nie jestem zodiakara, ale widać wpływ fazy księżyca na samopoczucie i jakość snu - w określonych fazach mam koszmary, problemy ze spaniem, natłok myśli
  • Odpowiedz