Wpis z mikrobloga

Jestem ekspertem wojennym z kilkumiesięcznym stażem. COŚ NIE COŚ WIEM.

Na moje oko, to naturalnym celem nr 1 powinien być Mariupol, bo jest to sworzeń na teatrze działań który wpływa na przepływy uzbrojenia kinetycznego co ma bezpośredni wpływ na drabinę eskalacyjną. To byłby całkowity game changer.
Wojska kacapskie nie mogły by używać tego terenu jako piwota do przepływów strategicznych czy też łańcuchów dostaw poprzez eszelon.

Przepraszam za uniesienie mgły wojny (z ang. fog of war).

#ukraina #wojna #rosja #bartosiak
ol_Io - Jestem ekspertem wojennym z kilkumiesięcznym stażem. COŚ NIE COŚ WIEM.

Na ...

źródło: comment_1662983898M6LnZj9Rk9BUTzy9RAUzY4.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ol_Io: Jeszcze nie teraz, naturalnym krokiem jest przprawienie się gdzieś przez Oskil i ruszenia dalej w kierunku Swatowa, Starobielska, tam ruscy nadal nie mają linii obronnych bo wszystko się posypało, a i wojska w tym miejscu jak na lekarstwo plus brak możliwości wsparcia bo i skąd z Donbasu zabiorą... to im tam ZSU wjadą.
  • Odpowiedz
@ol_Io: 70km to tak średnio blisko jeśli chodzi o atak. Strona Ukrainska ma cisze informacyjna, to ruscy przekazują ze Ukraina chce uderzyć na Mariupol. A to pomysł totalnie z d--y, tam jest za duże zagęszczenie wojska i duże miasto, im większe tym trudniejsze do odbicia. Ukraincy idą w dol ale nie na Mariupol, raczej z Zaporoża w kierunku Berdianska i to juz lepszy plan na odcięcie
Niewiemja - @ol_Io: 70km to tak średnio blisko jeśli chodzi o atak. Strona Ukrainska ...

źródło: comment_1662984589Z2cZrdIpc2LHoJb8aKfy7D.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Jeszcze nie teraz, naturalnym krokiem jest przprawienie się gdzieś przez Oskil i ruszenia dalej w kierunku Swatowa,

@daniel-trzeciak-16: Przeciez to jest zupelnie inny front, oni teraz graja na trzech albo czterech :D Do Swatowej tez wejda :D
  • Odpowiedz
@Niewiemja: W sensie w tym rejonie, te mniejsze miejscowości też będą ok, byle załamać ciągłość frontu i zniwelować przepływy strategiczne.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ol_Io: sam Mariupol nie, uważam że melitopol jest ważniejszy
- zdala od zasięgu floty czarnomorskiej
W kierunku na Mariupola przesunąc linie frontu tak by droga t0803 była pod kontrolą artylerii, otworzy to drogę na Berdiansk
  • Odpowiedz
@daniel-trzeciak-16: No moim zdaniem przyczółek Chersonski nie upadnie jesli sie go nie odetnie od dostaw właśnie atakując w kierunku Berdiansk. I Mariupol i Melitopol to za duże miasta żeby je sobie ot tak przejąć, najpierw trzeba oflankować. Ale zobaczymy, można sobie tylko gdybać
  • Odpowiedz