Wpis z mikrobloga

@abyssos666: zgaduje, że nie pamiętasz takich wydarzeń jak Smoleńsk, Śmierć Papieża, Śmierć Jacksona, koniec wachadłowców, arabska wiosna ludów, pierwszym czarnoskóry prezydent USA... A to tylko nieliczne wydarzenia które obserwował cały świat w ostatnich 20 latach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@gupi_ja: a daj spokój, ciekawe jak taki efekt na nazwę w psychologii, taka dziwna nostalgia że kiedyś to było lepiej. A tymczasem wystarczy na głupiej wikipedii sprawdzić wydarzenia z danego roku i w każdym tyle się działo że już zawsze można wyrokować "ale się teraz wszystko pierdzieli". Globalizacja sprawiła że świat obecnie to jeden wielki łańcuch zależności i wszystko ma nawet na nas szaraków mniejszy bądź większy wpływ, choćby jedynie
  • Odpowiedz
@AdamKarolczak02137: Może też kwestia rozdmuchiwania jakiegoś tematu. Kiedyś to się oglądało tylko wiadomości wieczorne, nie było internetu żeby co 5 min sprawdzać co się dzieje na świecie. A teraz jeden temat potrafią we wszystkich mediach grillować całą dobę przez kilka dni, a my tez mamy do tego większy dostęp.
  • Odpowiedz
@AdamKarolczak02137: dokładnie, ja dodatkowo dodałbym wpływ mediów na pojedyńcze osoby. Agencje dziennikarskie w poszukiwaniu stałej grupy odbiorców ciągle posługują się wywoływaniem szoku i efektu ciągłego zagrożenia co wzmacnia naszą uwagę. Niestety, ale powoduje to, że w efekcie każde zdarzenie zaczyna rosnąć do rangi światowej, jakby od tego miało zależeć nasze życie, a w praktyce bywa, że naprawdę tylko lokalnie ludzie czuli dyskomfort przez kilka dni... Ciężko mi podać konkretne przykłady,
  • Odpowiedz