Aktywne Wpisy

#randki Idę dzisiaj z dziewczyną poznaną w pracy (McDonald) na randkę do kina. Ukrainka, ale zna bardzo dobrze polski i jest na prawdę ładna. Jakieś rady? Ostatni raz byłem na randce z dwa lata temu xD

Gawith_Apricot +114
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Mam Raspberry Pi 3b+. Opracowałem sobie taką komendę do robienia kopii zapasowej całej karty MicroSD:
sudo dd bs=4M if=/dev/mmcblk0 of=/media/pi/3F1E75657ACEB065/backup_02_10_2020.imgChciałbym ją jednak zmodyfikować tak, by używać
pvoraz komendy z kompresją plików. Nie wiem niestety jak to razem połączyć.Chciałbym by efekt końcowy wyglądał tak jak poniżej:
50,2MB 0:00:06 [8,66MB/s] [=======> ] 49% ETA 0:00:06Chodzi głównie o to, że pamięć z linuxem waży ok. 4GB, a ten mi robi obraz 14,9GB, a wolałbym by nie zapychał tak pamięci (zmieściłbym coś innego wtedy).
Pomożecie co jest najlepszym, najaktualniejszym rozwiązaniem?
#linux #raspberrypi #raspberry #komputery #terminal #bash
Backup przez dd na żywym systemie to słaby pomysł.
Progres możesz sobie wyświetlić w dd mimo, że nie pokaże ci % do
@Kryspin013: Właśnie blokowy jest dla mnie najprostszy. I jest też podobno zalecany na RPI. Co do plików nie umiałbym sobie pewnei tego sam przywrócić + wszelkie ustawienia, konfiguracje, skrypty, autostarty - nie skonfigurowałbym chyba tego ponownie jakbym miał same pliki przywrócić. A chyba nie da się ustawień i plików 1:1 przywrócić (nigdy
@MisiekD: to nie windows, wszystko się da. W ten sposób plikowo możesz sobie nawet system operacyjny sklonować 1:1 na zupełnie innym partycjonowaniu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@MisiekD: To jest kompresor który zadziała jak kompresor, więc puste przestrzenie
@Kryspin013: btw, pv możesz tak wpleść:
sudo dd bs=4M if=/dev/mmcblk0 | pv -s 16G | zstd -qfo /media/pi/3F1E75657ACEB065/backup02102020.img.zst
@Kryspin013: Aah, no tak myślałem właśnie. Widziałem to na stackuoverflow. Ale rozmyślam czy by nie zrobić funkcji, która by obliczała pojemność pliku na żywo niż sztywno wpisywać 16GB.
Zara to przetestuję :)
dd if=/dev/mmcblk0 status=progress | gzip --best > /media/pi/3F1E75657ACEB065/backup$(date +%F).img.gz
Przywracanie:
zcat /media/pi/3F1E75657ACEB065/backupDATA.img.gz | dd
@rvva1: @Kryspin013:
Zrobiłem tak jak mi radziliście, ale jakis głupi błąd wyskoczył :/ Trza
Komentarz usunięty przez autora
@Kryspin013: Ah no tak, rewelka. To z rejestrem to święta prawda. A TY czym robisz kopię linuxa, tak zapytam. I jesli uwalę bootloader to jak można go wgrać np. z poziomu
@MisiekD: dd, a z graficznych to jakaś clonezilla pewnie