Wpis z mikrobloga

Pysie, sprawa jest, pomocy potrzebuję.
Mam Raspberry Pi 3b+. Opracowałem sobie taką komendę do robienia kopii zapasowej całej karty MicroSD:

sudo dd bs=4M if=/dev/mmcblk0 of=/media/pi/3F1E75657ACEB065/backup_02_10_2020.img
Chciałbym ją jednak zmodyfikować tak, by używać pv oraz komendy z kompresją plików. Nie wiem niestety jak to razem połączyć.
Chciałbym by efekt końcowy wyglądał tak jak poniżej:

50,2MB 0:00:06 [8,66MB/s] [=======> ] 49% ETA 0:00:06
Chodzi głównie o to, że pamięć z linuxem waży ok. 4GB, a ten mi robi obraz 14,9GB, a wolałbym by nie zapychał tak pamięci (zmieściłbym coś innego wtedy).

Pomożecie co jest najlepszym, najaktualniejszym rozwiązaniem?

#linux #raspberrypi #raspberry #komputery #terminal #bash
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MisiekD: nie korzystam z pv i nie chce mi się ogarniać jak działa.

Backup przez dd na żywym systemie to słaby pomysł.

Progres możesz sobie wyświetlić w dd mimo, że nie pokaże ci % do
  • Odpowiedz
I btw, robisz backup urządzenia blokowego. Umiałbyś go sobie potem przywrócić? Nie lepiej ci np robić backup samych plików?

@Kryspin013: Właśnie blokowy jest dla mnie najprostszy. I jest też podobno zalecany na RPI. Co do plików nie umiałbym sobie pewnei tego sam przywrócić + wszelkie ustawienia, konfiguracje, skrypty, autostarty - nie skonfigurowałbym chyba tego ponownie jakbym miał same pliki przywrócić. A chyba nie da się ustawień i plików 1:1 przywrócić (nigdy
  • Odpowiedz
A chyba nie da się ustawień i plików 1:1 przywrócić (nigdy się z tym nie spotkałem).

@MisiekD: to nie windows, wszystko się da. W ten sposób plikowo możesz sobie nawet system operacyjny sklonować 1:1 na zupełnie innym partycjonowaniu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Rozumiem, że on zapisze rozmiar rzeczywisty bez pustych bloków (w dd)?

@MisiekD: To jest kompresor który zadziała jak kompresor, więc puste przestrzenie
  • Odpowiedz
sudo dd bs=4M if=/dev/mmcblk0 status=progress | zstd -f -o /media/pi/3F1E75657ACEB065/backup02102020.img.zst

@Kryspin013: btw, pv możesz tak wpleść:

sudo dd bs=4M if=/dev/mmcblk0 | pv -s 16G | zstd -qfo /media/pi/3F1E75657ACEB065/backup02102020.img.zst
  • Odpowiedz
sudo dd bs=4M if=/dev/mmcblk0 | pv -s 16G | zstd -qfo /media/pi/3F1E75657ACEB065/backup0210_2020.img.zst

@Kryspin013: Aah, no tak myślałem właśnie. Widziałem to na stackuoverflow. Ale rozmyślam czy by nie zrobić funkcji, która by obliczała pojemność pliku na żywo niż sztywno wpisywać 16GB.
Zara to przetestuję :)

o jest kompresor który zadziała jak kompresor, więc puste przestrzenie i podobne dane skompresuje. Jak będziesz ciał to rozkompresować to będziesz musiał zrobić zstd
  • Odpowiedz
Backup:
dd if=/dev/mmcblk0 status=progress | gzip --best > /media/pi/3F1E75657ACEB065/backup$(date +%F).img.gz

Przywracanie:
zcat /media/pi/3F1E75657ACEB065/backup
DATA.img.gz | dd
  • Odpowiedz
dd if=/dev/mmcblk0 status=progress | gzip --best > /media/pi/3F1E75657ACEB065/backup$(date +%F).img.gz

@rvva1: @Kryspin013:

Zrobiłem tak jak mi radziliście, ale jakis głupi błąd wyskoczył :/ Trza
  • Odpowiedz
Cały bajer polega na tym, że jedyne co musisz zainstalować to bootloader. Nie instalujesz debiana i nie wrzucasz w niego plików. Twój backup jest już debianem bez bootloadera bo bootloader siedzi albo na partycji EFI albo w MBR dysku.

@Kryspin013: Ah no tak, rewelka. To z rejestrem to święta prawda. A TY czym robisz kopię linuxa, tak zapytam. I jesli uwalę bootloader to jak można go wgrać np. z poziomu
  • Odpowiedz
Albo jeszcze lepiej - czy jest jakieś narzędzie na linuxie, które robi kopię całego debiana (wszystkich plików) wraz z bootloaderem? Tak, że później łatwo to przywrócić?

@MisiekD: dd, a z graficznych to jakaś clonezilla pewnie
  • Odpowiedz