Wpis z mikrobloga

Na torrentach dostepny juz 3 odcinek i powiem ze ja już nie mogę się doczekać jak te wszystkie drwale #!$%@? będą połykać swój hejterski język bo ten odcinek doslownie otwiera nowa jakość w historii seriali telewizyjnych. Na prawdę nie spodziewlem się takiego skoku jakościowego po 2 przeciętnych odcinkach.

SPOJLER:

Scenarzyści od razu zaskakują nas twistem fabularnym w którym Galadriela sprzymierza sie z Freezerem aby zinfiltrować bazę zbieraczy za przekaźnikiem Omega 4. W trakcie tej infiltracji dochodzi do penetracji co ropozczyna ciekawy wątek miłosny w kontekście różnic rasowych. W trakcie kopulacji baza zostaje zaatakowana przez smierciożercow, którzy zabijają Nocnego Króla, uwalniając jednocześnie przez przypadek Hannibala Lectera. Uważam że to genialny foreshadowing do powrotu byłego brata, a obecnie siostry Galadrieli - Trinity, która po walce z Omnimanem na Tatooine prawdopodobnie wróci do ukochanego z młodych lat Elronda. No właśnie, jego wątek jest równie ciekawy ale bardziej tajemniczy. Nie do końca rozumiem dlaczego musiał on we Wrotach Baldura przejść rytuał i stać się szarym strażnikiem ( swoja droga rola Baldura swietna, odwazny pomysl z osadzeniem sparaliżowanej aktorki) . Być może ma to związek z koniecznością podróży do Temerii, aby jeszcze raz przekonać Aakena do wsparcia elfów w walce z Liga sprawiedliwowsci.
Mega fajne sceny w królestwie krasnoludów, wyniesienie Grety jako królowej i odejście od wydobycia i porzucenie kopaln na rzecz budowy elektrowni wiatrowych wydawało się ryzykowna decyzja, ale finalnie moim zdaniem pokazuje wieksza głębie natury krasnoludów.
Ogólnie odcinek na duzy plus, czekam na rozwój wątku Predatora. Jego przemiana w pacyfiste nie do końca spina mi się w kontekście jego odwiecznego wroga - Pinokia. Ale zobaczymy, scenarzyści na pewno wybrną z tego w ciekawy sposob
#lotr #ringsofpower
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wiekuisty: u tolkiena sa elfy i smoki, wiec to co napisałeś też może byc w tym serialu, w koncu to fantastyka, dokładnie tak pisali na mirko tytani intelektu, ja im wierzę
  • Odpowiedz