Aktywne Wpisy
noipmezc +2
myslicie ze mozna znalezc milosc na wykopie?
Cieple_Mleko +1
Byłem u psychologa. Czy raczej psycholożki. Z psycha naprawdę ze źle, myśli samobójcze, depresja. Powiedziała mi, że leki tylko zagłuszą ten stan a najlepsza będzie psychoterapia. Przychodzę na jedną wizytę. Pyta mnie tylko o dzieciństwo i mówi że wszystkie moje problemy wynikają z dzieciństwa. Co z tego że była nas czwórka i reszta rodzeństwa nie ma takich problemów z psycha jak ja. Już nie mówiąc o tym że w domu było w
Ja wiem ze na mirko panuje wielkie szczucie na sedziow ale wiecie ze projekt ustawy budzetowej ktory tnie waloryzacje sedziowskich uposazen uderza w cale sadownictwo a nie tylko w niby-sedziow? Moja zona ktora jest sedzia od wielu juz lat po raz kolejny nie bedzie miala waloryzowanej zgodnie z prawem pensji przy inflacji 16%!!!! Przeciez to sie w glowie nie miesci. Lata nauki i egzaminow, siedzenie po nocach nad uzasadnieniami, ciagle szczucie w mediach i przez troli i wszysko za srednia pensje programisty? Wiecie ze pensje sedziow sa w ustawie opisane i wiecie ze to nie sa kokosy? To jest srednio jakies 12-16 tysiec brutto na miesiac na UOP dla podobno "smietanki". Ja wiem ze dla Polski C to sa jakies astronomiczne sumy ale dla mieszkancow miast? I sedziowie nie moga sobie "dorabiac" albo "pod stolem". Jak zachecic prawnikow by zostawali sedziami? Jeżeli razd nie przestrzega prawa to czemu sędziowie mają?
https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/wynagrodzenia-dla-sedziow-i-prokuratorow-opinie-krs-i-iustitii,517117.html
W wielkim skrocie zona w 2021 stracila jakies kilka tysiecy netto, w 2022 rowniez tracimy kilka tysiecy a w 2023 stracimy kilkanascie tysiecy juz.
Dla porownania:
władza polityczna przyznała sobie podwyżki swych uposażeń o ok. 40 proc.;
nie zawieszono wzrostu wynagrodzeń innych grup zawodowych, np. pracowników podmiotów leczniczych, dla których będzie ono kształtowane w oparciu o przeciętne wynagrodzenie w drugim kwartale 2021 r.;
Mam nadzieje ze to kiedys zostanie pieknie rozliczone.
karton
#neuropa #prawo #polska #pracbaza
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6316438d2b78520d6299c79c
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Wesprzyj projekt
@AnonimoweMirkoWyznania: Planowane od lipca 2022 r. podwyżki najniższego wynagrodzenia zasadniczego wyniosą dla lekarzy specjalistów I stopnia – 2009 zł (wzrost z 6201 zł do 8210 zł), a dla lekarzy
Ty napisałeś całą ta tyradę jakby z mojej perspektywy sędziowie to byli jacyś złoci ludzie którym się w pas kłaniam i po rękach całuje. Przed napisaniem takiego wysrywu to zastanów się jaka reputację mają w Polsce sędziowie i dlaczego.
A te magiczne 7k jakie dostaje sędzia w rejonie to naprawdę nie są kokosy jak na 5 lat studiów, 3 lata aplikacji i 3 lata asesury.
Jeśli wierzysz że przed PiSem sędziowie byli super, to chyba nie dałeś rady jeszcze 20 skończyć albo po prostu twoja wiara jest równie silna co sw. Piotra.
Tu "kretyn". Podwyższanie płac NIC nie da, bo kto będzie nieuczciwy a będzie miał okazję i tak w łapę weźmie. Sobie popatrzcie jacy biedni byli PiSowcy przed trafieniem do sejmu - otóż nie, biedni to oni nie byli, sam Kaczor ile ze "Srebrnej" miał kasy to głowa mała - a dalej robią co robili bez umiarkowania. Oczywiście płace takiego sędziego czy sędziny nie powinny być za małe,bo faktycznie jak będzie taka zarabiała jak w Biedronce to pewnie będzie brać łapówki i robić wszystko na #!$%@? z czystej złośliwości. Ale płaca programisty to NIE JEST płaca kobiety z biedronki i takie porównanie to albo pisowski bait,albo "opozycyjna" zwyczajowa arogancja i głupota dzięki której PiS robi co chce.
@mirkowa1000: Sorry,ale zadaj sobie pytanie czy to jest normalne,że:
- Masz ileś tam arów ziemi ale w latach 2016-2019 nie możesz ich sprzedać (obrót TWOJĄ WŁASNOŚCIĄ) nikomu poza rolnikiem i związkiem wyznaniowym - tak po prostu ?
- Twoja pensja czy tam oszczędności tracą przez inflację gwałtownie na wartości a nawet (na szczęście nie mi się to trafiło) oprocentowanie twojego
@pieruk: i bardzo dobrze, jest rok 2022, nikt nie daje już #!$%@? o „prestiż” wykonywanego zawodu i nie traktuje sędziów, lekarzy czy prawników jak lokalnych bogów jak to dawniej bywało
No nie wiem. Jeden z najbliższych członków mojen rodziny jest sędzią z ponad 20latami doświadczenia w zawodzie. Jego syn jest adwokatem ma własną kancelarię a jego żona jest prokuratorem. I właśnie ten syn mi powiedział, że sędzia to jeden z gorzej zarabiających zawodów jeżeli chodzi o prawo i że lepiej być notariuszem. Ja tylko powtarzam ¯\_(ツ)_/¯
Zresztą internet zdaje się to potwierdzać
Tak samo z lekarzami, nauczycielami itp.
Kiedyś też chciałem pracować w NASK broniąc Polskę srolskę przed cyberpunk atakami, ale kaman, rzeczywistość jest taka, że fintech zapłaci wielokrotnie więcej za wielokrotnie mniej roboty i stresu.