Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Ja wiem ze na mirko panuje wielkie szczucie na sedziow ale wiecie ze projekt ustawy budzetowej ktory tnie waloryzacje sedziowskich uposazen uderza w cale sadownictwo a nie tylko w niby-sedziow? Moja zona ktora jest sedzia od wielu juz lat po raz kolejny nie bedzie miala waloryzowanej zgodnie z prawem pensji przy inflacji 16%!!!! Przeciez to sie w glowie nie miesci. Lata nauki i egzaminow, siedzenie po nocach nad uzasadnieniami, ciagle szczucie w mediach i przez troli i wszysko za srednia pensje programisty? Wiecie ze pensje sedziow sa w ustawie opisane i wiecie ze to nie sa kokosy? To jest srednio jakies 12-16 tysiec brutto na miesiac na UOP dla podobno "smietanki". Ja wiem ze dla Polski C to sa jakies astronomiczne sumy ale dla mieszkancow miast? I sedziowie nie moga sobie "dorabiac" albo "pod stolem". Jak zachecic prawnikow by zostawali sedziami? Jeżeli razd nie przestrzega prawa to czemu sędziowie mają?

zgodnie z art. 91 par. 1c: podstawę ustalenia wynagrodzenia zasadniczego sędziego w danym roku stanowi przeciętne wynagrodzenie w drugim kwartale roku poprzedniego

Problemy zaczęły już w 2021 r. - kiedy to z powodu pandemii wynagrodzenia sędziów i prokuratorów utrzymane były na poziomie z 2020 roku. W 2022 r. - co wzbudzało duże emocje i równie duży sprzeciw - wynagrodzenie wyliczono na podstawie II kwartału ale 2020 nie 2021 r. W obecnym roku - w projekcie ustawy o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2023 wprowadzono konkretną kwotę - 5444, 42 zł, tyle że jak wskazują sędziowie, prokuratorzy podstawą powinna być kwota bazowa - 6156,245 zł.

https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/wynagrodzenia-dla-sedziow-i-prokuratorow-opinie-krs-i-iustitii,517117.html

W wielkim skrocie zona w 2021 stracila jakies kilka tysiecy netto, w 2022 rowniez tracimy kilka tysiecy a w 2023 stracimy kilkanascie tysiecy juz.

Dla porownania:
władza polityczna przyznała sobie podwyżki swych uposażeń o ok. 40 proc.;
nie zawieszono wzrostu wynagrodzeń innych grup zawodowych, np. pracowników podmiotów leczniczych, dla których będzie ono kształtowane w oparciu o przeciętne wynagrodzenie w drugim kwartale 2021 r.;

Mam nadzieje ze to kiedys zostanie pieknie rozliczone.

karton

#neuropa #prawo #polska #pracbaza

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6316438d2b78520d6299c79c
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Wesprzyj projekt
  • 34
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: nie są kokosy? Z choinki sie urwałeś? 3,3 przeciętnego wynagrodzenia dla sędziego rejonowego tj. niżej sie nie da, to nie są kokosy? Tym bardziej jak nie opłacasz zusu,a jednak 80% wynagrodzenia za l4 przysługuje.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: pytanie po co mielibyśmy płacić więcej skoro są chętni w kolejce. Pracodawca ma za zadanie ogarnąć zadania jak najmniejszym kosztem to jak nie będzie jakiegoś masowego odchodzenia z zawodu i braku następców (a wiemy że tak nie będzie) to spokojnie można nie dawać podwyżek i płatnicy będą zadowoleni
  • Odpowiedz
Sorry, ale zadajcie sobie pytanie, czy to jest normalne, że wchodzisz do jakiegoś zawodu na pewnych zasadach, a później władza wam zamraza wynagrodzenie, bo tak po prostu. To nie sędziowie sami sobie te przepisy napisali, tylko władza ustawodawcza, a oni z pełnym zaufaniem do tych przepisów mieli prawo podjąć decyzję, w jakim zawodzie pracować i mają prawo oczekiwać, że ich wynagrodzenie będzie obliczane zgodnie z tymi przepisami.
  • Odpowiedz
Wiecie ze pensje sedziow sa w ustawie opisane i wiecie ze to nie sa kokosy? To jest srednio jakies 12-16 tysiec brutto na miesiac na UOP dla podobno "smietanki"

nie zawieszono wzrostu wynagrodzeń innych grup zawodowych, np. pracowników podmiotów leczniczych

@AnonimoweMirkoWyznania: Planowane od lipca 2022 r. podwyżki najniższego wynagrodzenia zasadniczego wyniosą dla lekarzy specjalistów I stopnia – 2009 zł (wzrost z 6201 zł do 8210 zł), a dla lekarzy
  • Odpowiedz
  • 2
@AnonimoweMirkoWyznania
Ty napisałeś całą ta tyradę jakby z mojej perspektywy sędziowie to byli jacyś złoci ludzie którym się w pas kłaniam i po rękach całuje. Przed napisaniem takiego wysrywu to zastanów się jaka reputację mają w Polsce sędziowie i dlaczego.
  • Odpowiedz
@Flypho: bo w normalnym kraju sędziów się powinno szanować? A reputację mają taką bo od 8 lat rząd po nich jedzie jak po burej suce? Zresztą zawsze co najmniej połowa ludzi, którzy mają kontakt z sądami jest niezadowolona bo jedna ze stron musi przegrać?

A te magiczne 7k jakie dostaje sędzia w rejonie to naprawdę nie są kokosy jak na 5 lat studiów, 3 lata aplikacji i 3 lata asesury.
  • Odpowiedz
@Pierorzek: co za bzdury (zarówno opa jak i twoje), notariusz to dobrze może zarobić jedynie jak jest poukładany z devem lub spółdzielnią i robi po stawkach zblizonych do maksymalnych, od czasów Gowina w zawodzie jest mega konkurencja i naprawde robione jest wiele umów na których notariusz zarabia po 50 -100 pln, wystarczy dobrze podzwonić (w moim mieście mam do wyboru ze 40 nazwisk), a kolejek do kanaclerii jak się domyślasz
  • Odpowiedz
1a6e1 9r33n: >sędziowie musza być dobrze opłacani wy kretyni z tego portalu bo inaczej będzie zbyt łatwo ich przekupić.

Tu "kretyn". Podwyższanie płac NIC nie da, bo kto będzie nieuczciwy a będzie miał okazję i tak w łapę weźmie. Sobie popatrzcie jacy biedni byli PiSowcy przed trafieniem do sejmu - otóż nie, biedni to oni nie byli, sam Kaczor ile ze "Srebrnej" miał kasy to głowa mała - a dalej robią co robili bez umiarkowania. Oczywiście płace takiego sędziego czy sędziny nie powinny być za małe,bo faktycznie jak będzie taka zarabiała jak w Biedronce to pewnie będzie brać łapówki i robić wszystko na #!$%@? z czystej złośliwości. Ale płaca programisty to NIE JEST płaca kobiety z biedronki i takie porównanie to albo pisowski bait,albo "opozycyjna" zwyczajowa arogancja i głupota dzięki której PiS robi co chce.

Lata nauki i egzaminow, siedzenie po nocach nad uzasadnieniami, ciagle szczucie w mediach i przez troli i wszysko za srednia pensje programisty?
  • Odpowiedz
1a6e1 9r33n: >Sorry, ale zadajcie sobie pytanie, czy to jest normalne, że wchodzisz do jakiegoś zawodu na pewnych zasadach, a później władza wam zamraza wynagrodzenie, bo tak po prostu.

@mirkowa1000: Sorry,ale zadaj sobie pytanie czy to jest normalne,że:

- Masz ileś tam arów ziemi ale w latach 2016-2019 nie możesz ich sprzedać (obrót TWOJĄ WŁASNOŚCIĄ) nikomu poza rolnikiem i związkiem wyznaniowym - tak po prostu ?
- Twoja pensja czy tam oszczędności tracą przez inflację gwałtownie na wartości a nawet (na szczęście nie mi się to trafiło) oprocentowanie twojego
  • Odpowiedz
porównuje lata przygotowań do pracy sędziego, od której zależą losy człowieka, jego majątku, już o tysiącach innych spraw nie wspominając, do skończenia polibudy i pracy w IT

@pieruk: i bardzo dobrze, jest rok 2022, nikt nie daje już #!$%@? o „prestiż” wykonywanego zawodu i nie traktuje sędziów, lekarzy czy prawników jak lokalnych bogów jak to dawniej bywało
  • Odpowiedz
@phsbdg: @Niemamwiedzy:

No nie wiem. Jeden z najbliższych członków mojen rodziny jest sędzią z ponad 20latami doświadczenia w zawodzie. Jego syn jest adwokatem ma własną kancelarię a jego żona jest prokuratorem. I właśnie ten syn mi powiedział, że sędzia to jeden z gorzej zarabiających zawodów jeżeli chodzi o prawo i że lepiej być notariuszem. Ja tylko powtarzam ¯\_(ツ)_/¯

Zresztą internet zdaje się to potwierdzać

Mniej powodów do zadowolenia
  • Odpowiedz
yolo: Niestety ludzie są zawistni o jakiekolwiek sensowne zarobki specjalistów w Polsce, a potem się dziwią, że sędziowie to głównie z politycznego nadania, przyjmują łapówki, nie chcą łożyć swojego życia podpalając mafiosom i najlepsi profesjonaliści idą gdzie indziej, trafić na prawdziwego mistrza trudno.

Tak samo z lekarzami, nauczycielami itp.

Kiedyś też chciałem pracować w NASK broniąc Polskę srolskę przed cyberpunk atakami, ale kaman, rzeczywistość jest taka, że fintech zapłaci wielokrotnie więcej za wielokrotnie mniej roboty i stresu.
  • Odpowiedz
yoko: Ah, i niektórzy #programista15k z odpowiedzi się dziwnie pienią jakby nie mieli znajomych prawników i nie wiedzieli ile to robo (IMO o wiele więcej niż programowanie, programista Staff-level here, fintech cybersec, uważam, ze to raczej chill w porównaniu z prawnikami czy lekarzami) a i odpowiedzialność/stres takiego sędziego o wiele większa niż raz w roku się obudzić na P1 - chyba, ze jakieś medyczne AI albo jakieś sterowanie rakiet
  • Odpowiedz