Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mireczki z #elektronika powiedzcie mi jak byście wykonali taki zabieg.

W myjce do podłogi spalił się sterownik silnika. Zamówiłem nowy i wszystko niby działa tylko problem jest taki że stary sterownik manetkę gazu ma na potencjometrze a nowy sterownik jest już na czujniku Halla. Nie mogę zmienić manetki bo musi zostać oryginalna. Mogę albo zamontować jakoś czujnik Halla w manetce co będzie druciarstwem albo przekombinować jakoś sygnał z potencjometru na pwm. Bo z tego co widzę to czujniki Halla zwracają wygnał w pwm

#pytaniedoeksperta #majsterkowanie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gacek_: bez problemu można zrobić na ne555 generator o wypełnieniu regulowanym potencjometrem, o ile rzeczywiście czujnik daje taki sygnał.
  • Odpowiedz
@Gacek_: sprawdź gdzie w tej wtyczce jest na stałe 5v a gdzie masa. Trzeci kabelek to będzie sygnał z manetki. Spróbuj podłączyć potencjometr ustawiając go w środkowe położenie.
  • Odpowiedz
@Gacek_: @rybeczka:

dochodzi 5V i GND i w zależności od położenia na wyjściu masz 0-5V

I te manetki z hulajek są pod sterownik z "open collector", znaczy się sterownik ma wejście sygnału ma podciągnięte do +5V, a Hall to ściąga do 0.8V przy nie wciśniętej manetce.

Do manetki na potencjometrze możesz dobrać rezystory że zadziałają podobnie, tylko trzeba eksperymentalnie wyczaić jakim R to jest podciągnięte do +5V w
  • Odpowiedz