Aktywne Wpisy
WielkiNos +182
W Krakowie ludzie utworzyli grupę, na której ostrzegają się przed kontrolerami biletów żeby móc jeździć na gapę. Powstała też aplikacja umożliwiająca oznaczanie pozycji kanara na mapie. Osoby wyrażające swój niesmak po zobaczeniu tego są jak widać wytłumaczane.
#krakow #komunikacjamiejska #patologiazmiasta #oszukujo #aplikacje
#krakow #komunikacjamiejska #patologiazmiasta #oszukujo #aplikacje
Ksiega_dusz +16
Zmieniłem w tamtym roku. Zarabiam 19k brutto z hakiem i ogólnie wypłata co miesiąc była w miarę stabilna. Wychodziło 13k netto. Dzisiaj dostałem wypłatę o 3500 zł mniejszą. To dość sporo. Zapytałem się HRów o co chodzi i odpisali mi, że przekroczyłem próg podatkowy i pobierają mi zaliczkę na podatek w wysokości 32%.
Oni to już będą pobierali do końca roku? Ja odzyskam jakoś te pieniądze?
#programowanie #korposwiat
Oni to już będą pobierali do końca roku? Ja odzyskam jakoś te pieniądze?
#programowanie #korposwiat
#gotujzwykopem #burger #jedzzwykopem
@T3sla: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Piospi: Ogólnie nie, chyba najbliżej im do Oklahoma Onion Burger z ekstra dodatkami. Przepis dla potomnych w skrócie:
- Mielona wołowina (20% tłuszczu) - uformować kotlety o średnicy minimalnie większej od średnicy bułek, dobrze ugnieść mięso, inaczej podczas smażenia stracimy pożądany kształt. Tu polecam używać praskę do burgerów (taki plastikowy stempel, kupiłem to kiedyś w Auchan za 6 zł i służy mi wiernie od dłuższego czasu, kotlety wychodzą równo wysmażone i podczas smażenia się nie wybrzuszają). Przed smażeniem obie strony obsypać granulowanym czosnkiem, grubo mieloną solą i pieprzem. Najlepiej wychodzą z rusztu, choć na patelni też można spoko usmażyć. Ważne, żeby ruszt/patelnia miały wysoką temperaturę (ok. 200-250*C). Smażymy do pożądanego stopnia wysmażenia, ja lubię jak środek jest jeszcze różowy, wtedy to jest około 2-2,5 min na stronę dla kotleta o grubości 1 cm. Po obróceniu na burgery dajemy plaster topionego cheddara. Topiony sprawdza się dużo lepiej od zwykłego sera i to często powtarza m.in. Guga w swoich filmach, który jest dość otrzaskany w temacie burgerów i ogólnie grillowania.
- Bułka maślana albo brioche - są lekko słodkie i idealnie podchodzą do burgerów. @Khaine: te są akurat z lokalnej piekarni (swoją droga od konsumenta jednego z burgerów) i były bardzo dobre, ale jak nie ma się sprawdzonego źródła to super wychodzą też domowe z przepisu poniżej (btw bułki z yudane to chyba najbardziej miękkie bułki jakie jadłem w życiu, azjaciki wariaciki jednak znają się na wypiekach). Z przygotowaniem bułek nie ma filozofii - przekrajamy, podpiekamy lekko na grillu środkiem do rusztu i smarujemy
Dla mnie wszystkie burgery które są bardziej wysokie niż szerokie to bezsens.
@SerTrapistow: dlatego ja nie biorę do łapy, tylko dokonuję profanacji poprzez ściągnięcie bułki górnej i odkrajania po kawałeczku. Lubię tak, bo to pozwala delektować się smakiem i odkrywać kolejne warstwy, a nie #!$%@? wszystko na raz wielkim gryzem i walczysz z tłuszczem i sosiwem kapiącym na brodę i łapy