Aktywne Wpisy
Felixu +70
#przegryw #przemyslenia #pieniadze #pracbaza #rozowepaski #niebieskiepaski #korposwiat
Ja nie wiem, czy to trolling, ale jak czytam tu na wykopie, że co niektórzy twierdzą, że pensja 10 000 netto to nie jest dużo, żeby sobie na luzie żyć to ja się zastanawiam czy ja żyję w jakiejś innej rzeczywistości, czy o co chodzi.
Jak tylko przeglądam ogłoszenia o pracę
Ja nie wiem, czy to trolling, ale jak czytam tu na wykopie, że co niektórzy twierdzą, że pensja 10 000 netto to nie jest dużo, żeby sobie na luzie żyć to ja się zastanawiam czy ja żyję w jakiejś innej rzeczywistości, czy o co chodzi.
Jak tylko przeglądam ogłoszenia o pracę
Salido +1288
Minął 17. (z 73) dzień wakacji.
NIKT NIE ZGINĄŁ!!!
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 0 wypadków śmiertelnych w których zginęło 0 osób.
100
NIKT NIE ZGINĄŁ!!!
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 0 wypadków śmiertelnych w których zginęło 0 osób.
100
Daleki jestem też od stwierdzenia, że kraje demoliberalne zawsze wygrywały starcia z krajami autorytarnymi. Hitler pokonał kilka demokratycznych krajów jak, chociażby Francję. Dopiero potem musiał ulec jeszcze bardziej totalitarnemu Stalinowi. Polska z demokracją szlachecką przegrała z państwami rządzonymi silną ręką. Mógłbym tak wymieniać więcej, ale nie miałoby to sensu. Rzecz w tym, że o ile zgadzam się z tezą Napierały o przecenianiu potencjału Chin tak jemu mogę zarzucić przecenianie sił zachodu. Bo ile zachód jako taki dalej na świecie dominuje taj dzieje się to głównie za sprawą USA (które obecnie samo przeżywa spore wewnętrzne problemy). Co więcej, ta dominacja nie jest już tak wielka, jak w 20 i 19 wieku, gdy sama Wielka Brytania kontrolowała obszar prawie 1/4 świata. 21 wiek dopiero się zaczął, ale nie wiemy przynajmniej, jak się skończy.
#napierala #historia #cywilizacja #kultura #polityka #chiny
@Al-3_x: co to znaczy "dominowały"? AFAIK Chiny nigdy nie wyszły ze swojego grajdołka i okolic, Arabowie rzeczywiście kontrolowali Bliski Wschód i północ Afryki. Ale nijak ma się to do tego co światu zafundowały państwa europejskie od XVI wieku i rozpoczęcia kolonizacji.
Te okolice w okresie średniowiecza obejmowały obszar porównywalny do ówczesnej całej Europy. Chiny pod względem rozwoju technologicznego i naukowego były również daleko do przodu (liczba ich wynalazków jest sama w sobie imponująca). Były też niezwykle bogate. Ich słabość polegała na tym, że często mieli tam wojny domowe i podziały. Napierała się też nabijał z tego, że Chiny raz spaliły swoją
No i? Tak, Chiny nie zdołały skolonizować ameryki. Nie udało się to wcześniej też wikingom, choć tam dotarli. Cesarstwo Rzymskie też nie zdołało skolonizować tamtego obszaru. Nikt jednak nie wątpi w to, że byli oni imperium tak jak wcześniej Persja czy nawet Egipt. Gdyby Chiny się uparły to prawdopodobnie zdołały by dotrzeć do ameryki i może nawet rozpocząć kolonizacje, choć odległość przez Pacyfik była większa. I tak jednak w
@Al-3_x Lol nie. Chińczycy byli tak kiepscy, że w XVII wieku dostali łupnia od Mandżurów. Ta "chińska"
Chiny z kolei nigdy nie dominowały na świecie.
Tylko Hiszpania i Portugalia. Reszta krajów Europejskich dopiero zaczynała się włączać do rywalizacji o kolonizowanie świata. Dlatego mówie 17 i 18, a przede wszystkim 19 wiek, bo wtedy już swoje kolonie miała Wielka Brytania, Francja, Belgia, a nawet Niemcy. Rosja też, ale bardziej na wschód.
Chiny same w sobie zajmowały ogromny obszar. Zresztą ja na
@Al-3_x w sensie PKB? Dużo ludzi produkowało dużo rzeczy. Dla takiego ogromu ludzi produkcja samych miseczek do ryżu, to już duża wartość PKB - tylko co z tego? No nic.
@Al-3_x: Tylko wiesz ze obrazek ktory wkleiles to chinska propaganda i fake?
Jako ze ten okret sie nie zachowal (ani zaden inny podobny) do obecnych czasow to sa tylko estymacje i dywagacje, jednak znani badacze sa zdania ze nie mial on takich rozmiarow, gdyz ani technicznie ani tym bardziej ekonomicznie nie byloby to mozliwe ani zasadne.
Takiego zdanie jest np. Xin Yuan'ou (projektant statkow, inzynier i profesor "history of science" w Shanghai Jiao
Yyy... Zależy od okresu?
@Al-3_x Wiem, że wpisałeś nazwisko tego pana w wiki i wyszukałeś, kim był. Ale odnośnik do empiryzmu w jego biogramie jest zły. Empiryzm Rogera Bacona był czym innym niż empiryzm nomen omen Bacona, ale Francisa. Stąd nie sugeruj się tym.
Zresztą Twoje bycie fanem czy nie, nie ma tu nic do rzeczy. To tak na marginesie.
To po prostu ogromne mrowisko.
@Xizor
Nie. To ja cały czas mówie o Chinach przed 16 wiekiem z okresu średniowiecza, a ty cały czas wychodzisz z Chinami po 16 wieku gdy zaczynał się okres kolonializmu.
Akurat początek dynastii Ming wiązał się z odbudową kraju i ogólnym rozwojem kulturowym i ekonomicznym. Atak Japonii na Koreę rozpoczął się już, gdy panowanie tej dynastii było bliskie kresu. To trochę tak, jakbyś porównał Rzym z okresu