Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 11
@pieknamarion: @Voltaire: jako facet z długimi włosami (chociaż kiedyś miałem dużo dłuższe) odpowiem: myłem raz na tydzień i się nie przetłuszczały (w zimę, w lato częściej). Wszystko zależy od organizmu, diety, szamponu i trybu życia. Wiadomo, ktoś pracujący fizycznie w pyłach musi myć częściej. Ale jak ktoś ma pracę umysłową/jest studentem nie brudzą się aż tak. Dodajmy że nie nosiłem czapki nawet zimą (włosy wystarczyły) i było jeszcze
  • Odpowiedz
@pieknamarion: Moja żona jak myje włosy to trwa ze 1,5h. Nie wiem dlaczego to tak długo trwa no ale patrząc na to ile czasu potrzebuje na taką czynnoć, crozumiem ja, że nie robi tego codziennie :P
  • Odpowiedz
co?!?! Jak ja nie umyje drugi dzień z rzędu to mam włosy tłuste jak diabli

@pieknamarion: Zacznij myć codziennie ale przestań używać szamponu, tylko ciepła woda. Nie używam szamponu od roku, pierwszy miesiąc był trudny ale po tym czasie zacząłem nawet dostawać pytania od znajomych co robię, jakich kosmetyków używam itp.

Oczywiście nie u każdego się sprawdzi ale w twoim przypadku warto spróbować, chociaż te 2-3 tygodnie musisz wytrzymać, myć
Greg36 - > co?!?! Jak ja nie umyje drugi dzień z rzędu to mam włosy tłuste jak diabli...
  • Odpowiedz
Dajcie spokój dziewczyny, tutaj dobre chłopaki nie trzymały dziewczyny za rękę, a co dopiero mowa o pielęgnacji długich włosów i używaniu odżywki i grzebienia
  • Odpowiedz
@pieknamarion dziendobry, wlosomaniaczka tutaj.
Częste mycie powoduje, że skóra głowy wydziela więcej sebum. Sebum czy na głowie czy na twarzy jest naturalne i chroni naszą skórę przed uszkodzeniem.
Jeśli myjesz je codziennie to z dnia na dzień, nie będziesz mógł zdecydować że chcesz myć co tydzień, bo to długotrwały proces jest.
Jeśli przyzwyczaiłeś swoją głowę co codziennego mycia, to ona będzie wydzielać więcej sebum niż powinna, żeby się chronić. Natomiast powolnym
  • Odpowiedz
@pieknamarion: bo używasz mocnych szamponów i suszysz sobie skalp. Ja kiedyś tak samo miałem, potem zamknąłem się w domu na 2 tygodnie jak epidemia byla, gralem w gierki bez mycia się i potem jak już wychodziłem to ludzi, to zmiana nastąpiła, teraz myję raz na 3-5 dni i spoko jest
  • Odpowiedz
@Nooiiizy: Masz jakieś doświadczenie odnośnie zmiany przyzwyczajenia włosów do codziennego mycia?
Ja o tym słyszałam, ale bardziej brzmi jak jakaś legenda. Testowałam, a mimo niemycia włosów codziennie i tak tego potrzebowały..
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@angela09: bo to bzdura, chyba że ktoś skrajnie wysusza skórę głowy. Dużo informacji można znaleźć na grupie włosing

To jak włosy wyglądają po dniu czy kilku dniach w dużej mierze zależy od ich porowatości. Jak ktoś ma wysokoporowate włosy, mocno kręcone a ich umycie i wysuszenie trwa 2 godziny to raczej normalne, ze nie robi tego codziennie, a takie włosy po tygodniu będą wyglądały ok.

Z drugiej strony, jak ma
  • Odpowiedz
Normalnie jak się nie myje włosów 5-6 dni (a zimą to np u mnie norma), to włosy wyglądają jak świeżo po myciu.

@Silly_Alpaca: co?!?! Jak ja nie umyje drugi dzień z rzędu to mam włosy tłuste jak diabli

@pieknamarion: idz do dermatologa, serio. Mialem podobnie i to wyleczylem.
  • Odpowiedz