Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mirki z #android #telefony #problem z #xiaomi #redmi 9t.

Połowicznie udany restart, tzn wyłączył sie i tyle... Od wczoraj od 21 nie reaguje na nic, wszelkie porady z internetu, power+vol +/- nie rusza, na ladowarke nie reaguje, podobnie na podlaczenie do kompa, ni wibracji, ni mignięcia ekranu.

Uszkodzenia mechaniczne ani zalanie nie wchodza w gre, ktos może wie jak go reanimowac? Ma moze jakis przycisk do resetu w ktoryms otworze czy coś? #pytnie

Zdjecie dla uwagi, tak wygladal jak jeszze działał...
nexpo - Mirki z #android #telefony #problem z #xiaomi #redmi 9t. 

Połowicznie udany ...

źródło: comment_1660831563TaWtpETVlHAx13SjpuNAgu.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nexpo: moglo pasc cokolwiek, mogla sie dostac wilgoc do srodka i przezrec sciezki, mogla sie posypac tasma od ekranu, a moze bateria napuchla i cos siadlo rozepchane.
Sporo mozliwosci, zwlaszcza ze to budzetowy telefon i pewnie kontrola jakosci, plus jakosc komponentow ma mniejsze znaczenie, niz cena.

Jesli zalezy ci na danych, mysle ze jakis serwis to ogarnie. Jesli nie to jak pisales, aczkolwiek przed wyrzuceniem, upewnilbym sie ze nikt sie
  • Odpowiedz
@nexpo: Pajety mają problem z tak zwanym "deadboot"
Ogólnie możesz zdjąć obudowę(trochę z tym zabawy) odłączyć baterię i podłączyć i spróbować.
A jak nie to zostaje reflow/replacing chipu PM6125
  • Odpowiedz
  • 0
@Kiciuk: rozebralem se go dzisiaj tak 4fun, wszystko odlaczylem,przedmuchalem i d--a, skad taki chip wziac, możesz coś więcej powiedziec? Chciałbym chociaż zobaczyć co tam zostalo, bo sam nie wiem, rozbierac smieci sie nie boje:)
  • Odpowiedz
@nexpo: nigdy sie nie bawiłem ale chyba hotair,lutownica się przyda i flux no i taśma kaptonowa by okleić by płyty nie przegrzać.
Te moduły to chyba z kulkami na spodzie już sprzedają.
Niektórzy pisali że wygrzanie pomaga ale to rozwiązanie na jakiś czas
  • Odpowiedz
  • 0
@Kiciuk: tzn nawet jesli tylko na kilka chwil by dalo sie go chocby do kompa podlaczyc, to już coś. Jesli mam drugi, identyczny, tel, nie daloby sie przepiac i zczytac danych? Tzn nie czipa, ale calego modulu?
  • Odpowiedz
@nexpo: ten "moduł" jest na płycie głównej więc możesz spróbować podgrzać przez chwilę.
Opcja jest taka też że bateria zdechła i mógłbyś spróbować podmienić płyty i zobaczyć czy naładuje
  • Odpowiedz
Ten smartfon jest w kategorii budżetowych, czyli bardzo słabych.

@Eskim0s: To nie jest żadne wytłumaczenie.
Mam pięć lat Redmi Note 4 i jedynie fizycznie się uszkodził jack i przycisk powoli zawodzi ale to normalne, żaden komponent na płycie się nie przepala.
  • Odpowiedz
@Kiciuk:

Xiaomi ma problem z hujową jakością.

czyli powinieneś też nie lubić firmy Samsung, bo ich smartfony super się grzeją (wersje z Exynos'em), Huawei i gorsze wsparcie, Sony produkuje małą ilość smartfonów ostatnio i gorzej z sprzedażą ich w Polsce, podobnie jest z smartfonami Pixel jeżeli chodzi o sprzedaż w Polsce.

To nie jest żadne wytłumaczenie.

Jest wytłumaczenie, ponieważ kupując budżetowy smartfon, masz ogromną szanse że będzie mieć zacinanie, zawieszanie,
  • Odpowiedz
  • 0
@Kiciuk: kirde ten fon był bardziej do pracy, wiec nie był eksploatowany jakos bardzo, bateria trzymała 2-3 dni na luzie, możliwe, żeby tak sama z siebie po prostu padla?

@Eskim0s: nie wiem, moze zbyt pochopna decyzja, ale nigdy takiej akcji nie miałem, nie było na nim chyba nic zbyt waznego na dluzszy okres, bardziej potrzebne chwilowo zdjecia, które i tak przetrwały na karcoe sd, badz w chmurze, ale
  • Odpowiedz
  • 0
@Eskim0s: to jaki teraz smartfon "budzetowy" najlepiej wybrac? Nie znam sie na tym,. Żeby tylko działał jako tako 2lata? Szukam nastepcy za tego t9, myslalem wlasnie o sonym badz samsungu?
  • Odpowiedz
@nexpo: mam złą wiadomość.
Budżetowe smartfony są dobre jedynie jako awaryjne/zapasowe lub gdy jedzie się w miejsca niebezpieczne (np. wysoka szansa na kradzież, niebezpieczne warunki pogodowe itd).
Jak ja ostatnio kupowałem smartfon, czyli prawie 2 lata temu, to flagowce zaczynały się od 2k zł, dziś można natrafić na wiele średniaków kosztujących ponad 2k zł.
Nie znam Twoich wymagań, oraz tego że dla Ciebie smartfon XYZ może być okropny, zły, nieopłacalny
  • Odpowiedz
@nexpo: Problem jest taki że w dzisiejszych czasach sprzedają straszną padlinę w budżetowych a nawet drożej jest dalej padlina taka sama lub gorsza niż stary lowend.
Ja na twoim miejscu mimo wszystko bym się starał naprawić tego redmiaka bo on wcale taki tragiczny nie jest, aczkolwiek zdaję sobie sprawę że "komisy" i inni "specjaliści" najchętniej to by wołali 400zł za wymianę chipu za dychę.
Co można polecić?
Myślę że jakieś
  • Odpowiedz