Wpis z mikrobloga

Czy po obronie #doktorat robi się jakąś szczególną imprezę ?

Może to głupie pytanie, ale zawczasu zastanawiam się jak i co zrobić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#studbaza
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kjedne w sumie dobre pytanie. Wiem że wypada zaprosić komisję, recenzentów, promotora, protokolanta itp na lepszy obiad. Ale czy prosi się tam rodzinę?
  • Odpowiedz
@kamilspl: Zaraz po obronie zaprasza się ww. osoby, ale bez rodziny. Jeżeli na obronę przyszedł ktoś ważny, np. Dziekan też wypada zaprosić. Dla rodziny, znajomych robi się inne imprezy.
  • Odpowiedz
@swistak80: ok, dzięki. A żona?

Z jednej strony logiczne, ale z drugiej do rodziny - "fajnie że przyszliście na obronę, ale teraz spadam z ważnymi ludźmi na obiad, widzimy się później, elo".
  • Odpowiedz
@kamilspl: Twoja impreza, więc możesz zaprosić kogo chcesz. Warto pomyśleć o czym będzie się rozmawiało na takim spotkaniu. Jak trochę o doktoracie i nauce to rodzina będzie się nudzić. Jak rodzina się przebije, to znowu komisja będzie słuchała, jaki to jesteś mądry i pracowity. Pamiętaj, że komisja nie bardzo ma czas świętować do upadłego, zjedzą i idą dalej. Teraz doktorat to już nie takie wydarzenie jak kiedyś.
  • Odpowiedz
@Kjedne: zaprasza się promotora, komisję (jeśli jest za duża, to tylko przewodniczącego i recenzentów), rodziców i żonę na obiad do eleganckiej restauracji. Ale to powinieneś przecież wiedzieć od promotora ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@Kjedne: po tym jak już by mi zaliczyli obronę to bym postawił kloca na ławie przed komisją i tyle mnie widzieli, a tu jakieś obiady chcą im kupować xD niby za co? To ich praca jest
  • Odpowiedz
po tym jak już by mi zaliczyli obronę to bym postawił kloca na ławie przed komisją i tyle mnie widzieli, a tu jakieś obiady chcą im kupować xD niby za co? To ich praca jest

@nieugnesie: I dlatego nigdy nie będziesz miał, ani żadnego porównywalnego osiągnięcia
  • Odpowiedz