Aktywne Wpisy
ce666e427a +96
Kilka dni temu zdechł mi ptasznik. Była to Lasiodora parahybana/ptasznik olbrzymi. Samica urodzona we wrześniu 2009 roku, w momencie śmierci miała około 14 lat i 9 miesięcy. Wczoraj znalazłem martwe cialo, zdechła przez problemy podczas wylinki. Nie wyszła poprawnie ze starej wylinki i coś jej się stało z odwłokiem. Nie wiem która to była wylinka bo przestałem liczyć w 2011 roku gdy było to już L12.
Żyła dłużej niż niejeden pies.
RIP in Peace 09.2009-06.2024 [*]
W
Żyła dłużej niż niejeden pies.
RIP in Peace 09.2009-06.2024 [*]
W
paczelok +5
Ile jest
- 15 18.5% (84)
- 17 26.3% (119)
- 60 4.2% (19)
- 70 7.5% (34)
- 25 35.5% (161)
- 16 7.9% (36)
Otwieram swoją pizzerie/włoską restauację w mieście ok. 100tys mieszkańców. Mam już pizzermana z doświadczeniem, lokal, piec i niebawem startujemy. Chciałbym was zapytać od kilka rzeczy. Pizza będzie w stylu rzymskim (romana).
1. W menu wolicie dużo pozycji czy jednak kilka? A może brak propozycji, a możliwość samemu skomponowania placka? Np. podstawa + każdy składnik warzywny 2zł, mięsny/ser 4zł. Mi pasuje ta ostatnia opcja, zawsze ignoruje propozycje tylko samemu komponuje sobie pizze. Za dużo czasu schodzi na czytaniu tego. Pizzerman ma inne zdanie i chce z 20 propozycji dać.
2. Jaki są wasze ulubione kompozycje pizzy? Bardziej mi chodzi o coś mniej standardowego niż szynka pieczarki.
3. Jeżeli zostaniemy przy gotowych kompozycjach to preferujecie każdą nazwać jakoś np. diavola, sycylijska, itp czy jednak wystarczą same numerki?
4. Pizza z ananasem? Dla mnie profanacja. Ale pizzerman się upiera bo podobno jest wzięcie na to.
5. Oliwy i sosy. Jak wyżej. Będą oliwy gratis, ale pizzerman chce też w menu dać możliwość zamówienia pomidorowego i czosnkowego sosu. Bo też podobno kliencie tego oczekują.
6. Co jeszcze można dorzucić do menu? Póki co chcemy wrzucić focaccia oraz panini robione na bazie focacci oraz ze składnikami od pizzy. Będzie też deska serów, wędlin, anitpiasti oraz mix tego wszystkiego - większość składników to to samo co na pizze ląduje. Będą jeszcze ze 3-4 sałatki - na bazie mixu sałat oraz caprese.
7. Zastanawiamy się też nad makaronami. Miejsce w kuchni jest. Byłoby to kilkanaście pozycji np. arrabiata, bolognese, z pesto, cacio e pepe, aglio olio, carbonara. Pizzermen ogarnia te przepisy. Ale póki co mówi, że lepiej samą pizzą się zająć, a może później wprowadzić makarony.
Może jeszcze jakieś rady, propozycje macie.
Napiszę tylko, że będzie strona internetowa, wszelkie sociale typu fb, insta, zamawianie przez pyszne, płatność kartą w dostawie, ulotka do każdego zamówienia, karton do pizzy dedykowany + folia na dnie kartonu + plasticzek który chroni pizzę od góry kartonu.
#gastronomia #pizza
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62efe150cdd8d55ea642311d
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Przekaż darowiznę
Jak piszesz o pudełkach i folii na spód, to sprawiasz wrażenie jakbyś nigdy placka nie ukręcił. Te plastiki nazywają mercedesy ;)
@AnonimoweMirkoWyznania: pamiętaj że z rynkiem nie wygrasz, a myślenie życzeniowe to cmentarz przedsiębiorców. To co myślisz że zadziała nie ma żadnego znaczenia, jeżeli nie będzie odpowiadało rzeczywistości rynkowej. Pizza się kalkuluje składniki/cena/proces? Excel to nie odpowiedź na wszystkie problemy, ale warto mieć chociaż proste przeliczenia i założyć scenariusz 30% w dół.
Komponowanie własnej pizzy to chaos procesowy, pytanie "czy w ogóle taką opcję dać klientom i za ile", i to musi być większa kwestia niż co chcesz ty czy picerman. Jak to będzie wyglądać przy pełnym obłożeniu, gdzie nagle 10 klientów chce własne kompozycje? Wprowadzasz ryzyko że potracisz klientów na pomieszanych zamówieniach, a i picermanowi łatwiej jest machnąć na pamięć pizzę którą robi 30 razy dziennie niż coś
Imo jesli nie masz jakiegos super sposobu na "samemu skomponowac placka"
Sprzedawaj pizzę na kawałki. Miej taką gotową i ciągle ciepłą - jedną, góra dwie.
@AnonimoweMirkoWyznania: jak otwierasz w tym mieście to pytaj tych ludzi. Zdajesz pytanie na wykopie i co ci pomogą te odpowiedzi. Już widzę że najwyżej punktowana odpowiedź oznacza pizzę za dość wysoką cenę (włoskie oryginalne składniki itp). Czy w tym miejscu będzie ludzi stać na taką pizzę?
Komentarz usunięty przez autora
Chce mieć jedzenie xD
1) numerki, bez kretyńskich nazw
2) im mniej propozycji tym lepiej + dodatki
3) sorry, ale Twoje pytania brzmią jakbyś nie miał konkretnego pomysłu na ten mega trudny biznes
Wiem, że Polacy lubią sosy pomidorowe i czosnkowe na górę i się nie dziwię. Jak pizza smakuje jak zapiekanka, to aż się prosi, żeby czymś ją oblać. Dlatego myślę, że jeżeli będziecie robić porządną włoską pizzę, możecie zaryzykować z oliwą. Swoją zawszę jem tak. Ale z pizzerii często wolę z sosami, bo są #!$%@? w