Wpis z mikrobloga

Przerabiam zasilacz atx(podobny https://danyk.cz/s_atx06c.png ) na regulowany, zrobiłem regulacje napięcia przy pomocy nowego dzielnika do tl431, zrobiłem regulacje prągu na lm358 mierzący spadek napięcia na przewodzie wychodzącym z zasilacza. No i mam problem bo zasilacz wpada w oscylacje w trybie prądowym. Wymiana kondensatora 10nF na 100nF przy ujemnym sprzężeniu zwrotnym pomogła ale nadal w niektórych sytuacjach jest wzbudzony. Na przykład na zwarciu "ładnie" piszczy. Jakieś pomysły jak to naprawić? Jeszcze jak potencjometrem zwiększam zadane napięcie to zaczyna dziwnie się wzbudzać(w trybie prądowym). W komentarzu dam więcej zdjęć
#elektronikadiy #elektronika
sentoxo - Przerabiam zasilacz atx(podobny https://danyk.cz/s_atx06c.png ) na regulowa...

źródło: comment_1659799276WZfskngWQU6Zj2dmDYWDQj.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@sentoxo: nie obraz się ale to co jest na schemacie to się kupy nie trzyma. Wzmacniacz operacyjny z otwartą pętlą sprzężenia, jakieś dziwadło z robieniem klucza z tl431, brak odprowadzenia ładunku z leda w transoptorze.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@sentoxo: Swoim układem modyfikujesz pętlę sprzężenia zwrotnego w zasilaczu. Jak pętla ma nieprawidłowe parametry to przesunięcie fazowe robi ci z zasilacza generator.

A to że jakiś chińczyk tak to zrobił? To żaden argument. Może to działa tak samo źle jak u ciebie.
  • Odpowiedz
jakieś dziwadło z robieniem klucza z tl431, brak odprowadzenia ładunku z leda w transoptorze.

@zetisdead: Rozwiń to proszę. To jak to zrobić dobrze? Nie oczekuje za wiele, to taki zasilacz do ładowania aku, zasilenia silnika dc czy jakiejś świecy żarowej czy coś, zasilacz garażowy. Ta regulacja prądowa nie musi być szybka. Normalnie działa tylko jak ustawisz za duże napiecia w trybie prądowym to jest śmietnik na wyjściu. Na schemacie pominołem
  • Odpowiedz
@sentoxo: po kolei:
1. TL 431 to jest układ scalony, ktory potrzebuje zasilania. Więc jak chcesz żeby sterował LEDem, to musisz ten LED zbocznikować rezystorem z dwóch powodów:
a. żeby dostarczyć prąd do TL431 wtedy gdy LED ma być wyłączony, inaczej będzie płynął przez LED
b. żeby odprowadzić szybko ładunek ze złącza LED gdy przechodzi on ze stanu włączenia do wyłączenia

Na obrazku poniżej jest to
zetisdead - @sentoxo: po kolei:
1. TL 431 to jest układ scalony, ktory potrzebuje za...

źródło: comment_1659806352nqMe4xGu4a24q8b1Wod5Tm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@zetisdead: D--a xD Tam jest 4k7 (Rb) do zasilania +12V. Nie widziałem go. Ale ja zasilanie przepiołem z +12V na +5vsb żeby zjechać z napięciem niżej a ten Rb został podłaczony do +12(teraz to 2.5-15V, lub <1V na zwarciu)
  • Odpowiedz