Wpis z mikrobloga

#poznan #dzieci, #dieta

Obserwuję nagminnie jak młode mamy dają niemowlakom i starszym dzieciom paluszki jako przekąskę na polu. Zastanawiam się czy nie ma zdrowszych pokarmów, które można dawać dzieciom? Paluszki to zwykły zapychacz, który podejrzewam nie ma zbyt wielu wartości. Sam lubię bardzo paluszki (zwłaszcza Lajkonik), ale jem je raz na jakiś czas na imprezie, ale żeby dawać je małym dzieciom? Prosiłbym o analizę składu paluszków oraz zaproponowanie zdrowszych przekąsek na pole.
WezelGordyjski - #poznan #dzieci, #dieta

Obserwuję nagminnie jak młode mamy dają n...

źródło: comment_1659645155juRtWRhIDYVO0Jyk4Sxbzp.jpg

Pobierz
  • 15
@WezelGordyjski:

Nie ma sensu całkowicie analizować produktów stricte w sobie bez kontekstu. To najgorsze co robi większość laików. Wszystko zależy od całości diety, niedoborów oraz oczywiście przypadku i stylu życia. Dzieci nie są także przystosowane do tak dobrego trawienia produktów jak dorosła osoba dlatego nie bez powodu długo lubią skubać rzeczy lekkie bez błonnika. Prawdopodobnie też nie posiadasz dziecka - nie da się mu zrobić owsianki na śniadanie z orzechami, później
@WezelGordyjski:
Paluszki klasyczne:
Mąka pszenna, sól, olej rzepakowy (2,6%), drożdże, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu, jęczmienny ekstrakt słodowy, substancja spulchniająca: wodorowęglan amonu. Może zawierać sezam.

Wartość odżywcza (100 g):
Wartość energetyczna: 379 kcal, Tłuszcz 4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.4 g; Węglowodany 72 g, w tym cukry 2.7 g, Błonnik 3.4 g, Białko 12 g, Sól 3.5 g