Wpis z mikrobloga

( ͡° ͜ʖ ͡° )*:

Tag do obserwowania: #kuchniamalgorzaty

Coś prostego dla Mireczka głodnego.

Dwie szybkie potrawy mięsne z gotowym sosem BBQ.

Sos na foto


( ͡° ͜ʖ ͡° )*: SKRZYDEŁKA BBQ

- skrzydełka dzielę na 3 częsci, końcówki sobie zazwyczaj zamrażam i dodaję do wywarów na zupy
- woda + sól + skrzydełka—> parę h w lodówce
- piekarnik 180-200 (zależy od piekarnika) góra-dół blacha + ciut tłuszczu lub papier do pieczenia 30-40 minut
- pędzelek + sos z obrazka—> posmarować jedną stronę skrzydełek, zapiec (można podkręcić na termoobieg/grill) 5-10 minut aż warstwa z sosem się lekko skarmelizuje. Odwrócić, powtórzyć.

Podanie: dymka i/lub sezam

Alternatywy: wymieszanie glazurki bbq lub zamarynowanie skrzydełek po solance w sosie rybnym, hoisin, teryiaki- fajnie grają azjatycie nuty ze smakiem sosu bbq wg mnie

( ͡° ͜ʖ ͡° )*: Kanapka z szarpaniną BBQ

Ja wykorzystałam łatę wołową z rosołu, ale może być np. klasyczna szarpana wieprzowina, tylko tutaj już dużo więcej pracy.

- mięso dzielę dwoma widelcami na nitki
- mieszam z sisem bbq i ulubionymi przyprawami- ja dodałam tylko dymkę
- szybkuję pieczywo- ciabattę podpiekam, można też użyć tortilli, piadiny, pity, co chcecie
- nakładam na pieczywo dodatki- pikle, sałaty, warzywa, kiełki, awokado, sery, co kto lubi i na to mięso
- zamykam/zawijam i jeszcze zapiekam na grillu/patelni

Na foto piadina na etapie składania kanapki.

Jak coś zrobicie to pokażcie ()

#gotujzwykopem #jedzzwykopem #foodporn
Pobierz
źródło: comment_1659610834lmswVB4B1OiPWxQ2Cw8u2k.jpg
  • 14
@Deadend: Wiesz co- 1-2h powinno od biedy juz wystarczyc, bo skrzydełka są małe. Albo je osól po prostu i nie mocz jak Ci się śpieszy. Tylko wtedy mięso jak dla mnie jest ciut inne.
@hellyea: Watsonie, teraz wszystko zaczyna składać się w całość. Poza tym zapraszam na dworek, będą kuropatwy i pokaz strzelania z armat w stronę moich podanych ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)