Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Z kolegą tworzyliśmy projekt, serwis w branży gastronomicznej. Ja zajmowałem się programowaniem, a kolega miał się zająć rozleklamowaniem, kwestią zarabiania na tym. Co istotne zgodziliśmy się na początku, że zarobki dzielimy 50:50.
No i się zajął... Znalazł firmę, która chce ten nasz projekt odkupić. Zaoferowali nam 40k. Jest to dla nas spora kwota, jest szansa że projekt nigdy tyle nie zarobi.
Mam jeden problem z tym. Ja przez kilka miesięcy codziennie po szkole pisałem to, podczas gdy kumpel przyszedł na gotowe i zgarnie połowę kasy. Próbowałem go przegadać żeby oddał mi większą część, ale nie zgadza się. Umówiliśmy się 50:50 i koniec... Mogę się nie zgodzić i nie dać im kodu, ale minie dużo czasu zanim tyle zarobimy.

Co sądzicie?

#programowanie #praca #programista15k

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62eb70a97d6cea9fd2fca1b2
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 236
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Czarna_ksiazka: No nie. Umowa byla taka: OP robi robotę, kolega rozkręca biznes, trzepią hajsy po połowie. OP zrobil robotę, kolega stwierdził "Słuchaj, p------ę to, nie chce mi się rozkręcać biznesu, sprzedajmy tę twoją robotę w p---u, znam kupca nawet" - i chce za sprzedaż tej roboty OPa 50% zamiast się kajać i przepraszać że nie zrobił swojej części xD
  • Odpowiedz
@GienekZFabrykiOkienek zgadzam się, op zrobił robotę, kumpel poszedł na łatwiznę i chce łatwy hajs. Jak dla mnie kopnął bym go w dupę. A ty jeżeli chcesz ciągnąć biznes to spróbuj sam lub dogadają się z kimś innym, albo sprzedaj 100% swojej pracy za 40k. Dałbym kumplowi 100, żeby s--------l
  • Odpowiedz
no ma prawo negocjować z kolegą, ale on też ma prawo się nie zgodzić na inny podział niż wcześniej umówiony 50/50.

@Czarna_ksiazka: O ile kolega ma jakiekolwiek prawa do kodu OPa który chcą sprzedać. Nie znamy szczegółów, nie wiadomo czy mają już w ogóle założoną spółkę, czy ta spółka ma prawa majątkowe do kodu czy OP itd. Jak dla mnie to brzmi tak, że umówili się na 50/50 udziałów w
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Twój kolega nie dotrwał do etapu kiedy zgodnie z waszą umową stałby się współwłaścicielem projektu ( tj. miał się zająć rozleklamowaniem, kwestią zarabiania na tym), a wyskoczył wcześniej z projektu i wybrał rolę pośrednika sprzedaży czyli powinien dostać prowizję od sprzedaży.
  • Odpowiedz
umowa zawarta ustnie też ma moc prawną. Pomijając już udowadnianie racji, to 50/50 i tyle. Jakakolwiek zmiana podziału musi się odbyć za zgodą obydwu stron.

@Czarna_ksiazka: No ale skąd wiesz, że OP chociażby ustnie obiecał koledze 50% praw majątkowych do kodu? Może właśnie kolega miał się zajmować biznesem a wkładem OPa w firmę miało być użyczanie kodu?
  • Odpowiedz
@WypadlemZKajaka: No, aktualnie widać tylko że słąbo czytacie ze zrozumieniem...
Jak dla mnie 50/50 dotyczyło czegoś innego, więc przy sprzedaży muszą umówić się od nowa. Jak kumpel chce 50% za pośrednictwo w sprzedaży ma prawo, ale OP sprzedawać za tyle tego nie musi.
Aktualnie OP napisał kod i jest jego. Kumpel miał wnieśćmarketing i zarządzanie - nie wniósł nic. W skrócie kumpla 0, OP 100% wkładu.
Przy pośrednictwie sprzedaży może
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Chłop się najpierw umawia na coś a później szuka wymówki. Śmiechu warte. Lekcja na przyszłość, zawsze zastanawiaj się nad corner case, "co gdyby" - tutaj co gdyby to powinno być "co jeśli do etapu x jedna osoba zrobi więcej niż druga". A nie zakładasz wysoko poziomowo, że fifty fifty.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Sądzę, że jesteś burakiem :D Spodziewałeś się, że kolega też będzie godzinami szukał możliwości zarobienia na tym? Miał farta, udało się od razu znaleźć coś za super pieniądze. Istnieje opcja, że Tobie by się to w ogóle nie udało. Takie rzeczy ustala się na samym początku, a nie, że przyklepujesz układ, podajesz rękę, a potem jest płacz bo Ty więcej nad tym siedziałeś. Ty zrobiłeś swoją część, on zrobił
  • Odpowiedz