#anonimowemirkowyznania Z kolegą tworzyliśmy projekt, serwis w branży gastronomicznej. Ja zajmowałem się programowaniem, a kolega miał się zająć rozleklamowaniem, kwestią zarabiania na tym. Co istotne zgodziliśmy się na początku, że zarobki dzielimy 50:50. No i się zajął... Znalazł firmę, która chce ten nasz projekt odkupić. Zaoferowali nam 40k. Jest to dla nas spora kwota, jest szansa że projekt nigdy tyle nie zarobi. Mam jeden problem z tym. Ja przez kilka miesięcy codziennie po szkole pisałem to, podczas gdy kumpel przyszedł na gotowe i zgarnie połowę kasy. Próbowałem go przegadać żeby oddał mi większą część, ale nie zgadza się. Umówiliśmy się 50:50 i koniec... Mogę się nie zgodzić i nie dać im kodu, ale minie dużo czasu zanim tyle zarobimy.
@AnonimoweMirkoWyznania: serio za pare zlotych chcesz #!$%@? kumpla? Mysle ze powinienes zgodzic sie na połowe jesli takie byly wasze poczatkowe zalozenia. Jesli masz do tego zastrzezenia to po prostu nastepnym razem zrob wszystko sam.
@AnonimoweMirkoWyznania: jaki to typowe w biznesie. Najpierw się ugadujesz z kolegą, a teraz chcesz go wydymać bo sam napisałeś kod. No i co z tego? Bez niego miałbyś sam kod i nie sprzedałbyś go. Czemu nie traktujesz tego jako nowy start? Macie 40k więc zainwestujcie w reklamę nowego produktu.
@AnonimoweMirkoWyznania: skoro ustaliliście na początku jak się dzielicie to tego się trzymaj. Następnym razem x2 razy się zastanowoisz zanim ustalisz warunki finansowe. Od taka lekcja życia.
@AnonimoweMirkoWyznania: bez jego wkładu nie miałbyś nawet tych 20k, sprzedaż jest równie ważna co tworzenie produktu, bez tego nie masz zarobku. Zgodziłeś się na 50/50 więc nie rób z siebie dupka. Gdybyś mi odwalił coś takiego to więcej nie chciałbym z tobą nic robić i ostrzegłbym przed tobą wszystkich dookoła.
@AnonimoweMirkoWyznania: Najpierw umawiasz się z kumplem, a potem jak przychodzi co do czego, to zaczynasz kręcić takie wałki? Współczuję temu koledze...
Patrzysz na to (wartość) ze złej strony. Owszem włożyłeś więcej czasu, ale to wcale nie oznacza większej wartości. Kolega stworzył mozliwosc zrobienia biznesu, nie ważne ile mi to zajęło - ważne, ze jest efekt. Im szybciej to zrozumiesz tym lepiej.
#!$%@?ąc od powyższego - umówiliście sie na 50-50 i Twoje słowo powinno byc dla Ciebie świętością. Kariera i biznes to long-term game, a Ty na jej początku (mówisz, ze jesteś w szkole)
@AnonimoweMirkoWyznania: pamiętaj: 1. nie zawsze po równo znaczy tle samo ( ͡°͜ʖ͡°) 2. Pracować dużo, albo mało ale efektywnie. Kolega chyba jest w punkcie 2.
bez jego wkładu nie miałbyś nawet tych 20k, sprzedaż jest równie ważna co tworzenie produktu, bez tego nie masz zarobku. Zgodziłeś się na 50/50 więc nie rób z siebie dupka. Gdybyś mi odwalił coś takiego to więcej nie chciałbym z tobą nic robić i ostrzegłbym przed tobą wszystkich dookoła.
@WypadlemZKajaka: Dobra, tylko OP zgodził się na 50/50 za to, że kumpel pociągnie całą część biznesową działającego projektu (czyli jeden jest 'CEO',
@AnonimoweMirkoWyznania: Sądzę, że bez sensu, że się tak dogadałeś, skoro Ci to nie pasuje. On swoją część zrobił, zarobisz więcej niż myślałeś, a i tak masz z tym problem. Polecałabym jednak dotrzymać słowa i jak uważasz, że sam sobie znajdziesz klientów to po prostu zerwij z nim współpracę i rób sam.
@AnonimoweMirkoWyznania: jeśli się umawialiście, że ma szukać kupca to oddajesz mu 50% i żyjesz dalej. Jeśli przystępowałeś do pracy z założeniem, że aplikacja będzie dla Was generować regularne zyski, on zajmie się marketingiem, a Ty po czasie jedynie utrzymaniem, to tak jak ktoś już pisał, kolega się średnio wywiązał i to nie jemu należy sie współczucie. W takiej sytuacji więcej biznesów bym z kolega nie robiła.
Polecałabym jednak dotrzymać słowa i jak uważasz, że sam sobie znajdziesz klientów to po prostu zerwij z nim współpracę i rób sam.
@not_me: Chłopie, żeby zarobić 20k za kilka miesięcy klepania kodu to nie trzeba szukać żadnych klientów, miła pani rekruterka sama cię znajdzie na linkedinie, wepchnie do softwarehouse i przy takiej stawce jeszcze w rękę ucałuje xD
Z kolegą tworzyliśmy projekt, serwis w branży gastronomicznej. Ja zajmowałem się programowaniem, a kolega miał się zająć rozleklamowaniem, kwestią zarabiania na tym. Co istotne zgodziliśmy się na początku, że zarobki dzielimy 50:50.
No i się zajął... Znalazł firmę, która chce ten nasz projekt odkupić. Zaoferowali nam 40k. Jest to dla nas spora kwota, jest szansa że projekt nigdy tyle nie zarobi.
Mam jeden problem z tym. Ja przez kilka miesięcy codziennie po szkole pisałem to, podczas gdy kumpel przyszedł na gotowe i zgarnie połowę kasy. Próbowałem go przegadać żeby oddał mi większą część, ale nie zgadza się. Umówiliśmy się 50:50 i koniec... Mogę się nie zgodzić i nie dać im kodu, ale minie dużo czasu zanim tyle zarobimy.
Co sądzicie?
#programowanie #praca #programista15k
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62eb70a97d6cea9fd2fca1b2
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
Współczuję temu koledze...
#!$%@?ąc od powyższego - umówiliście sie na 50-50 i Twoje słowo powinno byc dla Ciebie świętością. Kariera i biznes to long-term game, a Ty na jej początku (mówisz, ze jesteś w szkole)
@WypadlemZKajaka: Dobra, tylko OP zgodził się na 50/50 za to, że kumpel pociągnie całą część biznesową działającego projektu (czyli jeden jest 'CEO',
@Endriu_: IMO to kolega kręci wałek bo zamiast zająć się częścią biznesową tak jak się umawiali to chce sprzedać sam kod ¯\_(ツ)_/¯
Komentarz usunięty przez autora
@not_me: Chłopie, żeby zarobić 20k za kilka miesięcy klepania kodu to nie trzeba szukać żadnych klientów, miła pani rekruterka sama cię znajdzie na linkedinie, wepchnie do softwarehouse i przy takiej stawce jeszcze w rękę ucałuje xD
W przypadku sprzedaży 50/50 zostaje, bo niby czemu nie, skoro obydwoje chcą sprzedać.
@ciasteczkowy_otwur: Za 20k to chyba tresowaną wiewiórkę xD