Aktywne Wpisy
anthon_lavey +49
JesMan +1123
Mirki, dzisiaj się rozwiodłem. Byłem zakochany po uszy, ślub moich marzeń, było wszystko wspaniale. Niestety, żona już przejawiała odpały wcześniej, a po ślubie to się tylko nasiliło. Drugiego dnia rzuciła mi obrączką za jakieś pierdoły. Małżeństwo trwało 8 miesięcy po czym ustało pozycie i po 15 miesiącach rozwód. Nie życzę nikomu czegoś takiego.
Natomiast ja czuje się, jakbym zrzucił z siebie ogromny balast problemów. Buduje własny ciepły mir domowy, gotuje, realizuje się,
Natomiast ja czuje się, jakbym zrzucił z siebie ogromny balast problemów. Buduje własny ciepły mir domowy, gotuje, realizuje się,

Jesli w 1 wojnie zabieram panstwo 2 prowincje, albo w 2 wojnach zabieram po 1 prowinicji.
To sumaryczna wartosc AE bedzie taka sama?
Zakladamy, ze prowincje sa identyczne pod wzgledem, kultury, religii, regionu, deva, obecnosci w HRE i wplywu modyfikatorow do AE.
Pytam bo mialem sytuacje, ze zabralem Ottomanom x prowincji. Jak dalem x+1 to pojawily sie panstwa w koalicji, ktorych wczesniej nie bylo. Jak na koniec wzialem to x, to te panstwa nie dostaly AE.
Czyli jakby po przekroczeniu pewnej ilosci prowincji tamte panstwa dostawaly AE.
Nie kumam tego.
Nawet jedna poriwncja powoduje nieznaczny wzrost AE, chyba ze jest bardzo daleko od danego kraju
opcja 1) miałeś w pierwszej wojnie jakiś bonus na minus agresywna ekspansja, który się przeterminował
opcja 2) dostałeś jakiś negatywny bonus na agresywną ekspansję po pierwszej wojnie
opcja 3) różnica w wielkości siatki szpiegowskiej (100% siatki szpiegowskiej daje -10% agresywnej ekspansji)
opcja 4) Turek polepszył tą prowincję przez co zwiększyła się jej wartość co ma wpływ na agresywną ekspansję
opcja 5) coś innego( ͡
Jakies OPM w HRE ktory mnie nienawidzi dostal 0 AE po dealu. Jednak jak dawalem 1 provke wiecej to juz ten OPM mial wstepowac w koalicje co by znaczylo, ze jakies AE dostaje.
Wlasnie to mnie zdziwilo. Ze 1 prowincja wiecej robila roznice miedzy 0 AE, a jakims AE.
No ale moze jestem kretynem i zle spojrzalem... Niestety
Mała koalicja to nic strasznego jak masz dobrych sojuszników to nic nię będą robić, a jak już są w koalicji to polepszaj
A 1 prowincja wiecej robila niby koalicje. Czyli wygladalo to jakby ta 1 prowincja wiecej dawala jakies AE, a 1 prowincja mniej nie.
Dlatego zaczalem sie zastanawiac, czy jest jakis limit prowincji po ktorym zwieksza sie AE.
No ale mozliwe, ze cos zle spojrzalem i tyle.