Wpis z mikrobloga

Troche wstyd zadawac takie pytanie po 1000h+ w #eu4 no ale trudno ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jesli w 1 wojnie zabieram panstwo 2 prowincje, albo w 2 wojnach zabieram po 1 prowinicji.
To sumaryczna wartosc AE bedzie taka sama?

Zakladamy, ze prowincje sa identyczne pod wzgledem, kultury, religii, regionu, deva, obecnosci w HRE i wplywu modyfikatorow do AE.

Pytam bo mialem sytuacje, ze zabralem Ottomanom x prowincji. Jak dalem x+1 to pojawily sie panstwa w koalicji, ktorych wczesniej nie bylo. Jak na koniec wzialem to x, to te panstwa nie dostaly AE.
Czyli jakby po przekroczeniu pewnej ilosci prowincji tamte panstwa dostawaly AE.
Nie kumam tego.
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nikron: bo ae spada co roku zależnie od improve relation twojego, nie wiem nie bardzo rozumiem o co tobie chodzi do końca, najlepiej jakbyś miał jakieś screeny czy coś
  • Odpowiedz
@Nikron:
opcja 1) miałeś w pierwszej wojnie jakiś bonus na minus agresywna ekspansja, który się przeterminował
opcja 2) dostałeś jakiś negatywny bonus na agresywną ekspansję po pierwszej wojnie
opcja 3) różnica w wielkości siatki szpiegowskiej (100% siatki szpiegowskiej daje -10% agresywnej ekspansji)
opcja 4) Turek polepszył tą prowincję przez co zwiększyła się jej wartość co ma wpływ na agresywną ekspansję
opcja 5) coś innego( ͡
  • Odpowiedz
@Ninx: wlasnie chodzi o to, ze bralem jakies 10 prowincji od Otto.
Jakies OPM w HRE ktory mnie nienawidzi dostal 0 AE po dealu. Jednak jak dawalem 1 provke wiecej to juz ten OPM mial wstepowac w koalicje co by znaczylo, ze jakies AE dostaje.

Wlasnie to mnie zdziwilo. Ze 1 prowincja wiecej robila roznice miedzy 0 AE, a jakims AE.

No ale moze jestem kretynem i zle spojrzalem... Niestety
  • Odpowiedz
@Nikron: jak Mameluk istniał to dostawałes duże AE u niego i jego wasali co podbijało ci AE w HRE,a nie dostałeś wcześniej jakiegoś warna od OPM który był cesarzem?
  • Odpowiedz
@Nikron: Używaj mapy coalition i masz pokazane od szarego(0ae) do czerwonego (to już koalicja) gdzie masz jakie AE, polepszaj stosunki mając +1 relacji, możesz mieć nawet -100 ae a i tak nic nie mogą zrobić, używaj tradu do polepszania relacji a w najgorszym wypadku możesz wysląc kilka geldów.
Mała koalicja to nic strasznego jak masz dobrych sojuszników to nic nię będą robić, a jak już są w koalicji to polepszaj
  • Odpowiedz
@Nikron: patrzyłeś na tę flagę przy podpisywaniu pokoju z państwami które dołączą do koalicji? Ona pokazuje tylko kraje które przekroczą 50 ae po podpisaniu tego pokoju, a nie wszystkie kraje u których dostaniesz ae, pewnie ten kraj miał dostać ok. 45 ae, a w momencie gdy dołożyłeś tę jedną prowkę ae wskoczyło na ponad 50 dlatego dopiero wtedy się pokazał
  • Odpowiedz
@Jartien: Tak tylko jak sprawdzilem AE przed podpisaniem pokoju i po, to sie nie zmienilo.
A 1 prowincja wiecej robila niby koalicje. Czyli wygladalo to jakby ta 1 prowincja wiecej dawala jakies AE, a 1 prowincja mniej nie.

Dlatego zaczalem sie zastanawiac, czy jest jakis limit prowincji po ktorym zwieksza sie AE.

No ale mozliwe, ze cos zle spojrzalem i tyle.
  • Odpowiedz