Wpis z mikrobloga

@krowi_placek: @Ejber_z_Fyrtla: w ciągu 15 minut, a tyle mniej więcej będziesz robił risotto wyparuje 60% alkoholu. Biorąc pod uwagę jak mało tego wina dodasz to alkoholu w potrawie będzie bardzo nie wiele, i na pewno alkohol nie będzie wyczuwalny. Ale jeżeli unikasz za wszelką cenę każdej ilości to powinieneś wiedzieć że ten alkohol zostanie: https://www.isu.edu/news/2019-fall/no-worries-the-alcohol-burns-off-during-cookingbut-does-it-really.html możesz kupić wino bezalkoholowe. Wino do risotto dodaje się głównie dla kwaśnego smaku. Alkoholowe czy
@Ejber_z_Fyrtla: do smaku, zawsze musisz próbować. 200 ml to tylko jakaś podpowiedź, nikt kto pisał ten przepis nie wie jakie wino i jaki ryż będziesz mieć. Ja bym zaczął od słabo wyciśniętej połówki cytryny i ew. dokwasił na koniec. Albo jak @emesc radzi, ocet winny też będzie bardzo dobrą alternatywą. Szczególnie polecam biały balsamiczny. Nie musisz rozcieńczać, możesz po prostu dodać więcej rosołu.