Wpis z mikrobloga

@s---k: Też jem rzadko, kiedyś to w ogóle nie mogłam jej przełknąć, surowej nie lubię, najlepsza z ogniska.

Ale jak nie mam ogniska to kupuje dobrą kiełbasę i smażę. Dobra to bez przerostów, chrząstek, nie za tłusta, doprawiona, i smażę ją z dwóch stron powoli na średnim ogniu na suchej patelni.
  • Odpowiedz
@s---k: @arinkao: Wiecie, ja odnoszę takie wrażenie, że naprawdę dobra kiełbasa nie nadaje się na smażenie/pieczenie i trzeba wybierać w miarę dobrą, ale na pewno nie z tych "tradycyjnych", dość chudych, prawdziwie wędzonych.
Do smażenia/pieczenia/grillowania najbardziej pasuje mi zwykła podwawelska z JBB.
Nie rozpada się, nie ma zbyt dużo tłuszczu, ale na tyle sporo żeby fajnie się przysmażała.

A co do mięsa, to gdy są takie upały to czasami lepsza sałatka :)
Natomiast gdzieś czytałem, że niektóre narodowości (np. z Wietnamu) dzielą mięsa na gorące i chłodne (takie
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza: Wiadomo, dobra ale średnio tłusta a nie sucha myśliwska na przykład nie nadaje się do obróbki tyko do jedzenia na surowo. Nie jestem jakimś specjalistą od kiełbasy a na rynku jest tyle rodzajów że trzeba by się doktoryzować. Tak, chyba podwawelska jest spoko, ciągle mi sie myli z krakowską, nie przepadam za śląską, czasem ją tylko daję do fasolki po bretońsku, w tym może być bo tłuszcz sie wytapia
  • Odpowiedz
@arinkao: Heh, myślę że największym nieporozumieniem jest tzw. kiełbasa "grillowa". To jest najgorszy syf, który nie nadaje się zupełnie do niczego. Nawrzucali tam bylejakiego mięsa, masę tłuszczu, a ludzie to jednak kupują...
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: Ale że Ty nie chcesz :O? Zjadasz wszystkie robaki świata, dziwaczne potrawy a takiego pysznego klasyka niet? Jeśli kiełba jest ok z chlebkiem, ziemniakami to może być ok z dobrym ryżem i sosem pieczeniowym. Uważam że powinieneś to spopularyzować w całej Azji. Będziesz milionerem :P
Przestaną w końcu jeść te parówki i mortadele z ryżem a zaczną najlepszą kiełbaskę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@arinkao może jakby mi kto zrobił to bym spróbował a tak to sama myśl o takim połączeniu mnie trochę odpycha. Chociaż właściwie to nie wiem czemu. Chyba mój mózg póki co nie akceptuje takiej kombinacji
  • Odpowiedz
@arinkao: Te kiełbasy grillowe to zaczęto produkować jakieś kilkanaście lat temu żeby ludzie to kupowali, ale wtedy jeszcze nie dodawali chilli. To miało jakieś 30% tłuszczu, żeby Janusze się cieszyli, że tak fajnie się grilluje.
Obecnie nie jest dużo lepiej. Trzymam się z daleka od tego, co ma w nazwie "grillowe" :)
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: Trzeba przełamywać schematy. Pomyśl, masz ochotę na kiełbasę smażoną, potem masz ochotę na krótki ryż, ryż ze wszystkim jest dobry i do wszystkiego pasuje. Kładziesz na talerz to wszystko i eureka, umierasz z rozkoszy, takie to jest kurde dobre!
  • Odpowiedz