@steppenwolf90: Nic takiego nie stwierdza. Fizyka może uwierzyć w jakieś przesłanki i w ramach tego badać i opisywać sobie właściwości. I tak nie mamy dostępu do poznania rzeczywistości. Nie da się ostatecznie zbadać układu będąc jego częścią, więc i tak żadnej hipotezy nie da się ostatecznie udowodnić czy obalić. Nie udowodnisz solipsyście, że nie jesteś tylko wytworem jego mózgu.
@galek: Jak sobie o tym teraz pomyślę, to chyba nigdy nie oczekiwałem, że rodzice dadzą mi odpowiedzi na takie pytania (mimo, że bardzo ich szanuję i do dzisiaj mam świetny kontakt), nie przypominam sobie też żebym był rozczarowany brakiem tych informacji z ich strony, więc też nie przeraża mnie brak możliwości przekazania tej wiedzy swojej córce. Chyba od samego początku przyjmowałem, że poszukiwanie odpowiedzi na wielkie pytanie o życie, wszechświat
ale przecież skoro nie wiadomo jak powstal wsechświat to nie można wykluczyć udziału jakiegoś stwórcy.
Nie możemy też wykluczyć kontunuacji naszej swiadomosci po smierci
@galek: ale takie gdybanie czego nie można wykluczyć gdy poruszasz się w świecie fantazji jest bez sensu
Jak nie wykluczasz stwórcy to nie możesz wykluczyć tego że stwórca istnieje i stworzył wszystkich ludzi na raz, wtrącił ich do jakiegoś piekła z którego uwalniasz się poprzez narodziny
Czy nie przeraża Was, że nie znacie odpowiedzi na pytania dotyczące powstania wszechświata oraz tego co czeka na nas po śmierci?
Czy nie przeraża Was to, że nie będziecie mogli wyjaśnic dzieciom jak powstal świat oraz co ich czeka po śmierci?
Czy nie przeraża Was fakt, że będą same bezskutecznie poszukiwać odpowiedzi na te pytania?
#antynatalizm #dzieci #filozofia
@steppenwolf90: Fizyka nie odpowie na te zagadnienia.
@steppenwolf90: Nic takiego nie stwierdza. Fizyka może uwierzyć w jakieś przesłanki i w ramach tego badać i opisywać sobie właściwości. I tak nie mamy dostępu do poznania rzeczywistości. Nie da się ostatecznie zbadać układu będąc jego częścią, więc i tak żadnej hipotezy nie da się ostatecznie udowodnić czy obalić. Nie udowodnisz solipsyście, że nie jesteś tylko wytworem jego mózgu.
@galek: ale takie gdybanie czego nie można wykluczyć gdy poruszasz się w świecie fantazji jest bez sensu
Jak nie wykluczasz stwórcy to nie możesz wykluczyć tego że stwórca istnieje i stworzył wszystkich ludzi na raz, wtrącił ich do jakiegoś piekła z którego uwalniasz się poprzez narodziny