Aktywne Wpisy
InnyWymiar90 +83
ja p------e jak ja kocham życie własnie pije sobie cisowianke w domu, kabaretki na dupie, najedzona hotdogiem z żabki. Nic mi wiecej nie potrzeba ogladam sobie co piszą przegrywy na wykopie, kotek siedzi mi na kolanach. Przypominam kabaretki na dupie wiec zero potrzeb zero estrogenów nie musze z nikim walczyc bo nie mam o co. Mam hajsy mam jedzenie i bezpieczenstwo i kabaretki na dupie. Pozdrawiam
Zaid +123
Dla tych, którzy śledzą moje szalone zagranie na rynku kryptowalut – dziś udało się osiągnąć pierwszy kamień milowy: 500 tys. PLN! To oznacza zysk +123% od czerwca 2023.
Jak wspominałem wcześniej, nie zrobiłem żadnego magika podczas ostatniego okresu konsolidacji, nawet gdy wartość portfela spadła do <70 tys. USD. Było wtedy troche szyderczych komentarzy, ale pamietajcie ze ja naprawde sie pogodzilem nawet ze strata 100% tego kapitału. W tym czasie zdecydowałem się jednak na
Jak wspominałem wcześniej, nie zrobiłem żadnego magika podczas ostatniego okresu konsolidacji, nawet gdy wartość portfela spadła do <70 tys. USD. Było wtedy troche szyderczych komentarzy, ale pamietajcie ze ja naprawde sie pogodzilem nawet ze strata 100% tego kapitału. W tym czasie zdecydowałem się jednak na
Ktoś powie: no hehe dobrze, rozkułaczyć. A ja na to, że z ekonomicznego punktu widzenia to zrzucimy się na to wszyscy, aby było na miniratki niewielkiej części obywateli.
A to jest akt pierwszy. Millenium tak dostanie po kieszeni, że wdraża już plan naprawczy. Klienci tego banku z pewnością będą zachwyceni. Z kolei Commerzbank, właściciel mBanku, zapowiada procesy przeciwko Polsce w trybunałach arbitrażowych.
Bal więc trwa, niczym z okazji covidowych dotacji dla braci golec i bednarka. A skutki będą pewnie za ok. 2 lata. Zawołam do tego wpisu.
#nieruchomosci #gielda #ekonomia #gospodarka #takbedzie
@lipszczak: O stratach planowanych zysków czy inaczej mówiąc utraconych korzyści.
I niech ktoś powie że banki nie są uprzywilejowane.
Jedynie co może budzić wątpliwość, to że przy wakacjach kredytowych bank teoretycznie powinien zarobić, więcej niż planował, bo dłużej będę korzystał z kapitału.
Odsetki, których nie zapłacę podczas trwania wakacji rozkładają się na cały okres kredytowania. Jeśli bank planował wpływy z odsetek,
@lipszczak: co to jest..? banki komercyjne drukują pieniądze? masz jakieś źródło tej innowacji?
@mickpl:
przeciez juz wszyscy sie na to zrzuili... od pazdziernika wibor leci do gory, a lokaty/depozyty - ruszyly miesiac temu, jak ludzie przerzucili sie na obligacje skarbowe. Przypominam, ze bank ma zarabiac na MARZY, ktora uzgodnil na umowie. A to jest zwykle w okolicach
@mickpl: doprowadzą banki do bankructwa i przejmą za złotówkę.
a skąd GPW benchmark bierze dane do obliczeń?
Ile jest obecnie rzeczywistych transakcji na rynku międzybankowym, na podstawie których liczy się np. wibor 3m?
No i - jak sądzisz, czemu na większych rynkach regulatorzy wymusili przejście na sofr, sonia, saron, a u nas dalej wszystko w lesie i na etapie wczesnego planowania?
Albo dobra napiszę tutaj.
Na rynku pojawia się 1000pln. Zanosisz go do banku. Bank musi zdeponować 50pln jako rezerwę obowiązkową, resztę może pożyczyć w formie kredytu komuś innemu. 950pln trafia znowu na rynek. Np do dewelopera po sprzedaży mieszkania. Ty masz 1000pln, deweloper ma 950pln. Następnie kolejny bank musi z tych 950pln zdeponować 5% na rezerwę obowiązkową, a resztę pożyczyć komuś innemu. I tak z Twojego 1000pln, wykreowano kilka
https://spidersweb.pl/bizblog/banki-maja-gdzies-prawo-przepisy-i-klienta/
Ty: 1000 na depozycie złożyłeś
Bank: pożycza te pieniądze komuś
Ktoś: pożyczył z banku i kupił rower
Sprzedawca rowerów: ma