Wpis z mikrobloga

Bardzo głośno zastanawiam się nad zrobieniem sobie prezentu na 30 urodziny i kupnem #steamdeck (256GB lub od razu zaszaleć 512GB). Zapalonym graczem nie jestem, exluziwy z #playstation lub #xbox mnie jakoś nie rajcują - ot, chciałbym czasem popykać w klasykę w stylu Max Payne 3, GTA V, ale coś nowszego (np. Cyberćpun 2077) bym ograł. No i rozważam też opcję, że czasem wezmę Huba USB-C, podpinam monitor + klawiaturę + myszkę i pyknę w Counter Strike

Dlaczego zastanawiam się nad Steam Deck? Otóż za niedługo zostanę ojcem i słyszałem, że odpalenie handhelda (np. #nintendoswitch) na słuchawkach jest bardziej poręczne niż łażenie z bombelkiem do TV i odpalanie konsoli. No i Steam Deck wydaje się być bardziej rozwijalny - w końcu to kąkuter z Linuxem, można gdy z Epica tam też odpalać. Ale ciekawi mnie co Mirki szanowne proponują, mając 3k do wydania zanim śmieciarka po mnie przyjedzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#konsole #gry

Co do luźnego grania za +- 3000 PLN?

• Steam Deck 256Gb + dobra karta pamięci 13.1% (29)
  • Steam Deck 512Gb + ewentualnie karta pamięci 19.5% (43)
  • Playstation 5 / Xbox 35.3% (78)
  • Nintendo Switch 20.4% (45)
  • Złóż se tani kąkuter #pcmasterrace 11.8% (26)

Oddanych głosów: 221

• 33
Tv też można odpalić pilotem, nie trzeba podchodzić( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Kiedys_Mialem_Fejm: a to to wiem :) bardziej mi chodzi o motyw, że bąbel śpi w sypialni w łóżeczku, a ja siedzę obok i #!$%@? w jakichś złodupców ( ͡° ͜ʖ ͡°) no i czasem żona potrafi zasnąć w salonie i trudniej mi ją przegonić :P

a widzisz, exy od PS to najlepsze
jakości exów nie neguję ;) tyle że już nie jestem na tyle napalonym graczem, czasu jest mniej a i wizja wydania 200-300 PLN na grę mnie trochę przeraża () a że na Steamie już parę gier mam + czasem jakaś promka wpadnie nieco bardziej cebularnie wychodz

@SuperStefan: no to bier decka, nie wiem na co ten caly post
kazdy bedzie bronil swojej konsolki przeciez. jak ktos ma
kazdy bedzie bronil swojej konsolki przeciez. jak ktos ma ps5 to zawsze ci poleci ta opcje

bez sensu sonda :))

@pendzoncy_jez: Fakt, Steam Deck jest na razie moim faworytem, ale jestem ciekaw zdania Mirków + dyskusji, która może mnie o czymś uświadomi ;) Ale patrząc na wykop, to są osoby, co mają kilka konsol i mają porównanie, więc wcale opcja A nie musi wygrywać z opcją B w opinii danej osoby
@SuperStefan: jako ojciec potwierdzam - handheld to złoto, dzięki niemu w ogóle jeszcze gram odkąd półtora roku temu pojawił się synek. Nie mam jak i kiedy siąść do PC. Obecnie mam Switcha Oled i robi robotę, co do Steam Decka to czekam te kilka lat jak wyjdzie jego następca z mocą znacznie większą niż mój PC (a to nie będzie aż tak trudne: Ryzen 5 2700/RX580 8GB/RAM 16GB DDR4).
@pendzoncy_jez: Ja gralem i nic specjalnego. Te walenie konia do exow sony mnie nie jara też. To tylko gry chłopie. Jednemu będą się bardzo podobać i drugi powie ze csgo jest dla niego lepsze i tyle. Wręcz, moge ci powiedziec ze ja przy ostatnim God of War usypiałem a przy takim Elden Ringu zagrywałem sie mega.
a widzisz, exy od PS to najlepsze gry. Bo takiego Spidermana czy Tsuszimi nic nie bije. To tego Last Of Us.

@pendzoncy_jez:

Kiepski żart.

Spider-Man MM to średniak 6/10 (a podobno to na Xboxie ludzie zachwycają się średnimi grami xD), TLoU to najbardziej przehajpowana gra na świecie, a GoT to W3 tylko gorzej.

PS 5 to na jak na swoje czasy kupa w porównaniu z tym, czym było genialne PS 2.
Spider-Man MM to średniak 6/10 (a podobno to na Xboxie ludzie zachwycają się średnimi grami xD), TLoU to najbardziej przehajpowana gra na świecie, a GoT to W3 tylko gorzej.

@vanillla_guy: Jedne z najlepiej oceniane gry na gryonline i ogolnie :) Ale ok, twoje zdanie sie liczy. I juz wiem ze #!$%@? grales w jakakolwiek z WW gier :)
@SuperStefan: Steam deck to idealna opcja. Jak znudzą ci się gierki na PC odpalisz prawię każdą gierkę przez emulator. Prawda jest taka, że jak nie jesteś zapalonym graczem steam deck wydaję się najlepszą opcją. Nie dość że gry rok po premierze często kosztują nawet połowę ceny na premiere, to jeszcze jest ich najwiekszy wybór.

Mówie to jako osoba która ma PC i Switcha i grała długo na ps4 i ps5.
Jedne z najlepiej oceniane gry na gryonline i ogolnie :)

@pendzoncy_jez

1) Spider-Man MM średnia na metacritc 77/100 wśród lemingów Sony, czyli bez szału, daleko jej do "najlepiej ocenianej gry",
2) GoT nad którym spuszczają się co prawda fanboje niebieskiego boga, ale krytycy, którzy w dzisiejszych czasach naciągają oceny jak cholera dali 85/100 czyli dobrze, ale nie wybitnie. Oceny niższe niż Wiedźmin 3 na playstation, czyli miałem rację- GoT to to samo
@SuperStefan: Ja nie kloce sie tylko juz mnie meczy czytanie ze gry od SONY to takie rewelacyjne i nie grajac w nie to jakis grzech. Sa to dobre gry ale nic wiecej.

Days Gone, Horizon zero dawn czy God of War wyszły na PC, przyjęły się dobrze i tyle, bez żadnych rewelacji. Nie słyszę zeby poceciarze mówili teraz jakie te gry są niesamowite, po prostu są dobre. O to następne dobre
@SuperStefan: Z dzieciakiem na karku Steam Deck to będzie super opcja, bo możesz go uśpić i wybudzić w dowolnym momencie. Decka znaczy się, nie dziecko ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mówię to co prawda jako fanatyk Valve, ale Switcha też mam od lat i od kiedy przyszedł mi Deck już praktycznie go nie dotykam - Nintendo ma parę fajnych exclusivów, ale reszta gier zwyczajnie lepiej wygląda, działa, i
demon's souls?

@Gandalf_Rudy: tak, zaliczyłbym je do kategorii "godna uwagi gra na ps 5".

Ale ogólnie to lipa jest obecnie z grami pod nowe konsole. Ja i tak mam dobrze, bo jak wspomniałem mam zaległości z poprzedniej generacji i np. dopiero w zeszłym roku ukończyłem Wiedźmina 3 :) Ale niestety powoli wszystko co bardziej warte uwagi już ograne albo spróbowane i porzucone, bo nie podeszło (tak np. było z RDR 2,