Aktywne Wpisy
Frasobliwy_Galimatias +2098
Odeszła od nas Mirableka @ignis84.
#pomagajzwykopem #zdrowie #medycyna #psychologia #gorzkiezale #depresja
#pomagajzwykopem #zdrowie #medycyna #psychologia #gorzkiezale #depresja
WielkiNos +261
Juleczka wlicza w cenę przygotowań do randki z facetem drogą lokówkę do włosów tłumacząc w ten sposób, że dlatego teraz kolej faceta żeby zapłacić.
#logikarozowychpaskow #pieklomezczyzn #randkujzwykopem #p0lka #heheszki
#logikarozowychpaskow #pieklomezczyzn #randkujzwykopem #p0lka #heheszki
Lepiej brać pod korek 40k Equity Loan, płacić jak najniższy mortgage i odkładać cash
czy jednak brać jak najniższy Equity Loan np. 25-30% ?
Wydaje mi się, że lepiej brać jak najmniej Equity Loan mimo wszystko, bo jeśli po 5 latach flat pójdzie w górę to trzeba będzie oddać więcej + wchodzą odsetki z HtB.
Z drugiej strony na 40% można odłożyć więcej gotówki która nie jest obłożona interest rate i po prostu nadpłacać kredyt (10% rocznie), a po 5 latach spłacić część Equity Loan gotówką + nowym kredytem.
Ktos ma jakieś doświadczenie, przemyślenia?
#uk #londyn #helptobuy
Co
właśnie też mi się wydaje, że te ceny mogą przystopować i w takim wypadku lepiej brać max HtB
Koniec końców składam się ku opcji 40% bo tak jak pisał kolega @chemik_kieszyk: zamiast płacić 120 wiecej w mortgage, mogę odłożyć
@chemik_kieszyk Hmm, na pewno tak jest? Odsetki naliczane są codziennie również w okresie fix, więc
- trzymanie kasy na oszczędnościowym koncie
- nadpłacanie co miesiąc
Bierz jak najwięcej equity loan i spłać w miarę szybko i do tego bierz jak najdłuższy kredyt z niską ratą i nadpłacaj.
a oddaję 40% aktualnej wartości nieruchomości tylko jeśli sprzedaje?
Z tego co wiem, to przy remortgage będzie valuation i wtedy htb wzrośnie (ale mogę się mylić). Spłać htb do remortgage/sprzedaży najlepiej.
1) odkładać przez 5 lat kasę na boku i po 5 latach przed remortgage spłacić jak najwięcej HtB
2) nadpłacać kredyt, a po 5 latach spłacić maxymalnie dużo HtB