Wpis z mikrobloga

Jakoś nie widziałem o tym tematu na wykopie, ale górnicy z Jastrzębskiej Spółki Węglowej (55,16% udziałów to Skarb Państwa) właśnie dostają kolejne 480 mln zł w ramach jednorazowej "nagrody" c--j wie za co.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/JSW-wyplaci-pracownikom-nagrode-jednorazowa-koszt-wyniesie-do-480-mln-zl-i-obciazy-wyniki-za-III-kw-8370404.html

Ponadto wczoraj w radiu słyszałem wypowiedź jakiegoś górniczego związkowca, że oni też będą protestować, a powodem protestów jest że jak tamci górnicy dostali, to oni też chcą. Ciekawe, czy kiedyś doczekam się rządu, który twardo odetnie tych górniczych pasożytów od państwowego cycka.

Dodam jeszcze, że dzięki gospodarce opartej na wunglu może i mamy najbrudniejsze powietrze, ale za to najdroższy prąd.

#gornictwo #gospodarka #energetyka #ciekawostki
lewoprawo - Jakoś nie widziałem o tym tematu na wykopie, ale górnicy z Jastrzębskiej ...

źródło: comment_1657356977CE922UJIUImVeOF3tc79Vo.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lewoprawo: Cudnie się zesrałeś.
Wiedz że węgiel JSW c---a ma wspólnego z ceną energii bo to węgiel koksujący.
Wychodzi na to że dupsko Ci pękło bo oni dostali a nie Ty.
  • Odpowiedz
to trzeba pracować w górnictwie żeby stwierdzić fakty?

@OddajButa123: Trzeba tam pracować, żeby bronić tego sektora i i uważać że wszystko jest ok. Mogę sie założyć ze ty albo ktos z twoich bliskich jest tam zatrudniony ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Rentowne gornictwo w Polsce istnieje, ale to prywatne firmy, bez udzialu skarbu panstwa. A JSW? Funkcjonuje od jedej dotacji do drugiej, raz ma zyski, raz straty w zaleznosci od koniunktury. Kto by sie tym przejmowal, jak w
  • Odpowiedz
  • 0
@lewoprawo ceny prądu idą do góry bo spółki energetyczne "przewidują" że będą musiały skupować węgiel zza granicy bo polskiego dla nich zabraknie, za który zaplaca ok 2000zl za tonę miału, a w między czasie dalej biorą polski węgiel po 300zł i z niego produkują,

Jakby tego było mało to dzisiejsze braki na rynku węgla są w dużej mierze ich zasługa bo w 2020 nie odbierali węgla mimo umów długoterminowych przez co
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: Sprzedali za śmieszną kwotę bo właśnie im się nie opłacało (to było tuż przed rajdem cen węgla). Planowali zamknąć ale w ostatniej chwili znalazł się kupiec w postaci Bumechu. Interes życia, bo gdy ceny węgla poszybowały do góry to ta kopalnia spłaciła im się w kilka miesięcy. Akcje Bumechu, które kosztowały 3zł z groszami dziś kosztują 37 zł.
  • Odpowiedz
@lewoprawo: Po zamknięciu ostatniej elektrowni na wyngiel będzie można ich zasypać w tych kopalniach a na razie trzeba grzecznie spełniać zachcianki tej uprzywilejowanej grupy.
  • Odpowiedz