Wpis z mikrobloga

W tamtym tygodniu nie miałam serca tego robić i zabierać jedzenia pszczołom, których pełno było na lawendzie, ale teraz już był na nią najwyższy czas. Może drugi raz zakwitnie w tym roku. Macierzanka i tymianki też już dawno przekwitły i trzeba było zrobić z nimi porządek. Susza dość mocno odbiła się na przybalkonowych włościach bo nie bardzo mi się chciało latać z konewką. Najważniejsze, że król hyzop zaczyna swoje trójbarwne kwitnienie :D
#domowasuszarnia #ziola #ogrodnictwo #rosliny
magnes125 - W tamtym tygodniu nie miałam serca tego robić i zabierać jedzenia pszczoł...

źródło: comment_1657353627YkXrbwNi0NAaoVHL1enoqQ.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@magnes125: moze sa jakies inne szkoly ale moim zdaniem tnie sie to raz na wiosne i tyle. jak przekwitnie to ze wzgledow estetycznych mozna suche kwiatki wyciac. ekspertem moze nie jestem ale lawenda, jak kazda inna roslina, latem zbiera energie na zime i lisci scinac nie ma sensu.
  • Odpowiedz
@zweipack: Tak naprawdę tych liście wiele się nie ścina przy przycinaniu bo większość to podłużne łodygi kwiatowe. Oprócz zbierania energii z liści ważne jest też imo zdrewnienie pędów. Taka roślina łatwiej zimuje. Lawenda czasem lubi sobie przemarznąć. Też się uczę :D
  • Odpowiedz
@magnes125: jak nie bedziesz ciela przed zima to mniejsza szansa ze przemarznie. jus saying. ale ogolnie to dyskusja o detalach, a lawenda jest twoja i tak naprawde cokolwiek z nia zrobisz to i tak w przyszlym roku pewnie bedzie jeszcze bardziej okazala. lawendy tak juz maja :)
  • Odpowiedz
tnie sie to raz na wiosne

@zweipack: Tnie sie po przekwitnieniu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wtedy zaczyna wypuszczac mlode przyrosty ktore jeszcze w tym samym roku maja szanse zakwitnac, na wiosne tniesz znowu, wypuszcza jeszcze wiecej mlodych przyrostow itd. Zwykle zagęszczanie. Przeciez przy przemyslowej hodowli lawendy tak samo tnie sie przy kwitnieniu zeby pozyskac kwiaty
  • Odpowiedz